Henk en zijn echtgenote Lucie voor het bord dat destijds door zijn team van de Bloemencommissie werd geplaatst om hem te eren voor zijn 25-jarig voorzitterschap. Foto: PR Bloemencorso

Henk en zijn echtgenote Lucie voor het bord dat destijds door zijn team van de Bloemencommissie werd geplaatst om hem te eren voor zijn 25-jarig voorzitterschap. Foto: PR Bloemencorso

Henk te Vruchte benoemd tot erelid SBL

LICHTENVOORDE - Op donderdag 11 maart werd de ernstig zieke Henk te Vruchte verrast met een bezoek van Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. In aanwezigheid van zijn vrouw Lucie werd Henk, als dank voor zijn grote verdiensten voor het Lichtenvoordse Bloemencorso, benoemd tot erelid. Hij ontving de bij het lidmaatschap behorende oorkonde en de zilveren dahlia. Henk is het vijfde erelid van de stichting.

Het toekennen van de titel erelid vindt alleen plaats bij een uitzonderlijke inzet. Herman ter Haar: “Alleen de meest doortastende, vasthoudende, creatieve en actieve personen verdienen deze titel. Het is dan ook vanwege de indrukwekkende verdiensten voor de corsogemeenschap Lichtenvoorde dat Henk werd voorgedragen als erelid. Het voltallige bestuur van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde heeft ingestemd met deze voordracht.” De trots en de passie die Henk steeds heeft gevoeld voor het Bloemencorso werd nog eens onderstreept bij de uitreiking waarbij Henk zichtbaar ontroerd de loftuitingen in ontvangst nam.

Corsogroep A.H. te Vruchte
Herman blikte samen met Henk en Lucie terug op de verdiensten. “Samen met zijn broers John en Raymond groeide Henk op in het gezin van Aloys te Vruchte en Liny Elshof aan de Kardinaal de Jongstraat in Lichtenvoorde. Zijn vader bouwde al voor de Tweede Wereldoorlog corsowagens met zijn broer Tone. In zijn kinderjaren bouwde hij, samen met zijn broer John, ook al meerdere kleine corsowagens. Vanaf 1977 zette hij, samen met zijn vader en broers, de stap om grote corsowagens te gaan bouwen en daartoe een nieuwe corsogroep op te richten. De naam van de corsogroep was eerst ‘A.H. te Vruchte’ maar werd in 1994 omgedoopt tot Groep Te Vruchte”.

Herman ter
Haar: 'Alleen
de meest
doortastende,
vasthoudende,
creatieve en
actieve
personen
verdienen
deze titel'


Schenking CorsoKIDS
Op grond van zijn vele verdiensten voor de Lichtenvoordse corsogemeenschap werd ook Henks vader na de bouw van zijn 60ste corsowagen in 2006 benoemd tot erelid van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Herman vervolgt: “Een eer die zeker ook afstraalt op Henk vanwege zijn dragende steun aan de corsogroep en dus zeker ook aan zijn vader. In 2010 bouwde de Groep Te Vruchte zijn laatste corsowagen. De liefde voor de corsogemeenschap ging zo ver dat de familie te Vruchte in 2013 besloot om een deel van de nalatenschap te schenken aan de CorsoKIDS in Lichtenvoorde. Bij het bepalen van deze bestemming speelde Henk een belangrijke rol. Dit geld werd besteed aan spullen waar de kinderen nog steeds veel plezier van hebben.”

Voorzitter Bloemencommissie
“Vanaf 1988 zette Henk zich in als voorzitter bij de Bloemencommissie”, vertelt Herman. “Deze Bloemencommissie draagt zorg voor de adviezen aan de landmensen van de verschillende corsogroepen en zij onderhoudt nauw contact met de landelijke Bloemencommissies. Dit doet zij om informatie uit te wisselen maar ook om de Lichtenvoordse dahlia’s te verkopen en om te zorgen voor de aankoop van voldoende dahlia’s in het eigen plakweekend. Zij ontzorgen de corsogroepen op vele manieren. De functie van voorzitter van de Bloemencommissie is een uiterst verantwoordelijke die, zeker kijkend naar de verschillende en grote belangen bij de corsogroepen, vraagt om sterke leiderschapskwaliteiten. Kwaliteiten waarvan hij in al die jaren heeft aangetoond dat hij daarover in ruime mate beschikt”, aldus Herman.

Innovatief computer programma
Herman vervolgt: “Wat ook zeker niet onopgemerkt mag blijven is de innovatie die hij samen met Jan van Zanten, die een jaar later instroomde in de Bloemencommissie, heeft bewerkstelligd door het zelf ontworpen computerprogramma. Daardoor werd het mogelijk om de juiste hoeveelheden dahlia’s sneller en nauwkeuriger te berekenen. Dat kwam de groei van het corso zeker ten goede.

In 2015 droeg hij het stokje, als voorzitter van de Bloemencommissie, over aan Stefan Stapelbroek. Hij bleef echter tot op heden aan de Bloemencommissie verbonden in de rol van controleur van de dahliavelden en beoordelaar van de kwaliteit van de aangeleverde dahlia’s.”