OOGenblik na de raad van 9 en 10 maart

Op de raadsagenda prijkten 13 agendapunten inclusief 5 moties vreemd aan de agenda. Zou toch in 1 avond moeten lukken, toch is hier met een tweede avond in totaal 5.5 uur voor uitgetrokken.

We hebben veel tijd uitgetrokken voor het locatie-onderzoek voor de fietscrossbaan (FCCL) aan het Eschpark in Lichtenvoorde. De FCCL verdient een goede locatie maar als raad moeten wij alle belangen tegen elkaar afwegen. Tegenover het begrijpelijke belang van FCCL staan belangen van de buurt, liefst 52 buurtbewoners hebben aangegeven de crossbaan op die locatie in deze omvang als een onevenredige aantasting van natuur en woonklimaat te ervaren.

Ter illustratie: het aantal bezwaarmakers van 52 is groter dan het aantal FCCL gebruikers binnen Oost Gelre, namelijk 40. Bij een bedrag van ruim € 600.000 dat hiervoor ten laste van onze inwoners wordt gebracht is dit niet uit te leggen. Dit is en wordt ook aan andere verenigingen in Oost Gelre niet ter beschikking gesteld om plannen te realiseren. Wat de OOG fractie onbegrijpelijk vindt, is dat de communicatie met bewoners het ook hier laat afweten. Nu hoor ik u denken: "Dat is natuurlijk altijd zo wanneer bewoners hun zin niet krijgen." Echter, hier zijn aantoonbaar geen gespreksverslagen gemaakt van gesprekken met buurtbewoners waardoor het voor raadsleden ondoenlijk is de feiten te beoordelen en bewoners zich niet serieus genomen voelen in contact met de gemeente.

In de raad is een motie van de OOG-fractie aangenomen die het college oproept om gesprekken met bewoners die leiden tot besluiten in de raad op schrift vast te leggen, geen zwaarlijvige notulen maar een kort en helder besluitenlijstje.

Aan de orde kwam een PVDA-motie die het college oproept om geen planologische en vergunningtechnische medewerking te verlenen aan de realisatie van een industriële vorm van mestverwerking aan de Veldweg 1 te Mariënvelde. Als OOG fractie hebben wij deze motie zeer ondersteund. Mest moet wat ons betreft grondgebonden, dus op eigen grond, worden verwerkt; het volume waar hier nu over gesproken wordt gaat dit principe ver te boven. Wij maken ons ernstige zorgen over de spanningen die dit voornemen in de buurt met zich meebrengt.

De coalitiepartijen hebben een motie ingediend om ondernemers en instellingen te ondersteunen bij de gevolgen die de coronacrisis heeft. Als 1 ding duidelijk is dan is dat wel dat deze crisis verschrikkelijke gevolgen heeft voor bedrijven, instellingen en individuen en dat sommigen extra worden benadeeld. Goede sier maken door het indienen van een motie helpt daarbij niet, concrete maatregelen waar mensen echt iets aan hebben helpen wel. We hopen dan ook dat het college de maximale ruimte die er lokaal is, gebruikt en met concrete voorstellen komt voor ondersteuning voor wie het in deze tijd moeilijk heeft. Let wel: het realistische plaatje is wel dat ondersteuningsmaatregelen voor de korte termijn kunnen leiden tot lastenverzwaring op de langere termijn.


Onafhankelijken Oost Gelre,
José Konings
Freek Jansen
Renë Hoijtink
Ronald Willering