'Weidevogels hebben het niet altijd makkelijk in ons land'

Vervolg van de voorpagina

Laurens: ”Het is belangrijk om bij de bescherming van de weidevogels zoals kievit, grutto en wulp stil te staan, want we willen in de toekomst ook van ze genieten. In 2018 is het eerste ei op hetzelfde perceel gevonden. Het is een goed teken dat dat nu weer gebeurt. Dat betekent dat de vogels terugkeren en de broedsels goed lukken.”

Hobby
Walter is sinds jaar en dag boer. Vorige week was hij al een paar keer op zijn akkers op zoek gegaan naar de eieren. Zaterdag en zondag niet, in verband met het slechte weer. Hij doet dit gewoon als hobby, omdat hij er tijd voor heeft en het leuk vindt. ”Een paar jaar geleden is hier ook het eerste kievitsei gevonden. Toen was het door iemand van de Weidevogelvereniging. Dat inspireerde mij om zelf te gaan zoeken. Vanmorgen vond ik het ei en mailde ik naar de voorzitter van vereniging en toen is het hele officiële gebeuren in gang gezet. Ik ben blij dat ik het eerste ei gevonden heb. Toen ik het zag liggen heb ik een foto gemaakt en er een stok bij gezet zodat ik de plek makkelijk kon terugvinden.”

Terugkeren
Bonsen vindt het een leuke traditie: ”Het is belangrijk en geeft aandacht voor de weidevogels die het niet altijd makkelijk hebben in ons land. Het boerenlandschap is erg veranderd en sindsdien gaat het slechter met de weidevogels. Vroeger werden de eieren weggehaald, tegenwoordig blijven ze liggen.” Laurens vertelt ook dat een kievit altijd vier eieren in hetzelfde nest legt verspreid over een aantal dagen. Kuikentjes van kievits worden pullen genoemd en als ze in een goede omgeving opgroeien keren ze later terug naar hetzelfde gebied om daar te gaan broeden. Vorig jaar is het eerste kievitsei ook op 15 maart gevonden.