Ook in de Treffer in Lichtenvoorde kon gestemd worden. Foto: Dinès Quist

Ook in de Treffer in Lichtenvoorde kon gestemd worden. Foto: Dinès Quist

Geen gebrek aan vrijwilligers op de stembureaus

OOST GELRE - Een overvloed aan vrijwilligers hebben zich aangemeld om te helpen bij de stembureaus voor de verkiezingen van 17 maart. Niet alle vrijwilligers kregen een baantje want op elke locatie waren per dagdeel slechts vier mensen nodig om het stemmen soepel te laten verlopen. Normaal gesproken waren drie vrijwilligers afdoende, maar een extra post kwam er dit jaar bij omdat een gezondheidscheck aan de deur moest zorgen voor een veilige gang naar het stemhokje.

Door Dinès Quist

Opvallend veel mensen boden zich dit jaar aan om vrijwillig te helpen op de stembureaus. Reden voor veel van hen was, het opzoeken van interactie met anderen in tijden van coronastilte. Dat ze met dit werk ook nog eens een bijdrage konden leveren aan de samenleving was voor de meesten de ideale combinatie. Door de extra handen bij de stembureaus verliep de stemdag op de meeste plaatsen soepel. Bij Den Diek in Lichtenvoorde liep het de hele dag af en aan.

Vrolijk gestemde stemmers
Freek Jansen, voorzitter van Den Diek, zit op 17 maart al vanaf 7:30 uur als host bij de ingang van het stemlokaal. Hij spreekt iedereen aan die komt stemmen om er zeker van te zijn dat zij geen corona-gerelateerde klachten hebben. Dat is niet de enige reden waarom Freek er zit. “Het is gewoon gezellig om met iedereen een praatje te maken,” vertelt hij. Freek schuwt een grap en een grol niet, wat leidt tot veel vrolijk gestemde stemmers. Klaas Jan Mulder helpt dit jaar voor het eerst mee en vindt het vooral heerlijk om veel verschillende mensen te zien. “We kunnen niet op het terras zitten, ik dacht dan ga ik hier maar zitten,” vertelt hij lachend.

Online cursus
“Alles loopt op rolletjes”, aldus coördinator Femke Eppingbroek. “De vrijwilligers hebben allemaal een online cursus gevolgd waarin ze bijgeschoold werden over hoe te werken op het stembureau en de omgang met de coronamaatregelen.” Behalve een enkele rode potlood die blijft liggen zijn er geen problemen rondom de maatregelen te bespeuren. Zo druk als het bij Den Diek was, was het in de Hamalandhal niet. “De stemmers weten ons niet zo goed te vinden,” vertelt één van de vrijwilligers daar. “Deze locatie is vanwege de coronamaatregelen anders dan andere jaren extra ingericht als stembureau, daardoor is het blijkbaar niet zo voor de hand liggend voor mensen om hier te komen stemmen.” Onder het mom van ‘elke stemmer is er één’, blijven de vrijwilligers in de Hamalandhal toch goedgemutst. Een jongedame achter het plexiglas is verantwoordelijk voor het uitdelen van de stemlijsten. Zij bespeurde in haar omgeving veel enthousiasme onder vrijwilligers. Drie vriendinnen van haar hebben zich eveneens aangemeld als vrijwillige hulp.

De vrijwilligers hebben vrijstelling gekregen van de avondklok op deze dag, zodat ze na negen uur in alle rust de stemmen kunnen tellen.

Stembureau in Den Diek.
stembureau Den Diek