Groetjes, X

Ik ben bevriend met een wetenschapper, jaja. Een echte wetenschapper, een natuurkundige, dus geen socioloog of politicoloog of econoom ofzo. En die vertelde mij – toch vrij sociaal-wetenschappelijk - dat ik onderdeel ben van generatie X, jonger dan een boomer en ouder dan een millennial.
Ik maak daaruit op dat ik kan zeggen wat ik wil, want ik ben niet zo verwend als millennials of boomers. Laten zij elkaar maar te lijf gaan.
Na deze disclaimer, verder met deze week.

Het zal u (boomer) of jou (millennial) niet ontgaan zijn dat er vorige week verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn geweest. We moesten erg lang wachten op de uitslag van Oost Gelre. Terwijl vroeger met name Groenlo toch vaak een van de eerste was met de uitslag. Natuurlijk, minder inwoners, maar ook door het gebruik van de stemmachine, gemaakt door hun eigenste Nedap. Maar die zou manipuleerbaar zijn, dus we moesten terug naar het potlood. In hoeverre dat niet manipuleerbaar is, of anders wel een van de tussenstappen voordat het als mooi grafiekje op tv te zien is, daarover hoor ik niemand.
Maar, hoe dan ook, ik vertrouw de uitslagen wel. Ik geloof niet in geknoei met tellingen ofzo, of ik wil het in elk geval niet geloven.

Ik schrok wel van het bericht dat BIJ1 een tweede kamerzetel leek te krijgen. Gelukkig werd het gecorrigeerd tot een Tweede Kamerzetel. Wat hoofdletters al niet kunnen doen. Eén zetel lijkt me wel genoeg voor Sylvana. Zo kan ze mooi wat accenten zetten en aandacht vragen voor de echte problemen, zoals: is de tekst op gezinsverpakkingen ribbelchips wel inclusief genoeg. BIJ1 had overigens in Oost Gelre erg weinig stemmen.
De BoerBurgerBeweging (lekker stedelijk zonder spaties) haalde hier juist relatief erg veel stemmen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat als ze ook met gemeenteraadsverkiezingen mee gaan doen. Komt er dan een meldpunt voor vegetariërs? Ik hoop het niet, want ik heb een nauwe band met sommige planteneters, soms zo nauw dat ze op minder dan 1,5 centimeter afstand zijn.
Voorlopig zal het CDA in ons lezersgebied nog wel een van de grootste blijven. En die kunnen met iedereen door een deur. Al hebben ze soms moeite met anonieme (of pseudonieme, dat klinkt vriendelijker) columnisten, las ik in hun opiniestuk vorige week.

Groet,
Franciscus Eduard Lodewijk Zand (zo staat het bij de burgerlijke stand)