De Tweede Kamerverkiezingen in de Achterhoek. Foto: PR

De Tweede Kamerverkiezingen in de Achterhoek. Foto: PR

Vliegende start BBB in Oost Gelre; VVD ruimschoots de grootste, voor CDA

Vliegende start BBB in Oost Gelre; VVD ruimschoots de grootste, voor CDA

OOST GELRE – BBB maakt in gemeente Oost Gelre een opvallende entree bij de Tweede Kamerverkiezingen. Met maar liefst 6,7 procent van de stemmen verwerft de BoerBurgerBeweging als nieuwkomer in één klap op vier partijen na de meeste stemmen. De VVD stijgt met 1,1 procent ten opzichte van 2017 naar een totaal van 25,8 procent van de stemmen. Nummer twee CDA levert fors in. 5,3 procent van de kiezers koos ditmaal voor een andere partij, waardoor de coalitiepartij van lijsttrekker Wopke Hoekstra blijft steken op 19 procent in deze gemeente. Forum voor Democratie boekte grote winst in Oost Gelre en is nu met een stijging van 2,9 procent even groot als de PvdA (4,2 procent van de stemmen).

De voorlopige uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen laten landelijk een grote winst zien voor het D66 van lijsttrekker Sigrid Kaag, hoewel die minder groot lijkt uit te vallen dan woensdagavond, kort na het sluiten van de stembussen. 5 extra zetels (totaal 24) liggen er in het verschiet voor Kaag. De VVD won tegen de verwachtingen in, ook. Twee zetels in de plus voor Mark Rutte en de zijnen, met 35 zetels de grootste. Opvallend was dat de linkse partijen klappen forse moesten incasseren. Jesse Klaver van GroenLinks zag zijn partij worden gehalveerd (7 zetels), terwijl ook de SP de grote winstverwachting niet zag uitkomen; integendeel de partij van Lilian Marijnissen verloor 5 zetels. Op de rechterflank zat de winst; Thierry Baudet boekte een eclatante zege en verviervoudigde het aantal zetels naar 8. En ook de afsplitsing van zijn Forum voor Democratie, met Joost Eerdmans en Annabel Nanninga boekte een opvallende overwinning; hun kersverse partij JA21 lijkt met maar liefst 4 zetels de Kamer binnen te komen. Een andere nieuwkomer VOLT staat op drie zetels en de BBB legt toch beslag op een Kamer-zetel.

In Ooste Gelre won D66 1,3 procent en blijft met 13,1 procent de derde grootste partij achter de VVD en het CDA. JA21 kreeg in Oost Gelre 2,9 procent van de kiezers achter zich. Even groot was de stijging voor Forum voor Democratie; de partij van voorman Thierry Baudet behaalde 4,2 procent van de stemmen. Verliezers zaten ook in Oost Gelre op de linkerflank; GroenLinks werd meer dan gehalveerd (-3,1 procent) en voor de SP was de teloorgang nog groter. Waar lijstrekker Lilian Marijnissen nog hoopte op forse winst, verloor de socialistische partij landelijk 3,1 procent. In Oost Gelre was de schade nog veel groter; daar zakte de SP met 4,8 procent. Met 5,9 procent moet het nu qua grootte BBB (6,7) en de PVV (8,8 procent) voor laten gaan.

84,1 procent van de kiesgerechtigden ging stemmen in Oost Gelre, een iets mindere opkomst dan in 2017 (84,8 procent).