Het sportpark Den Elshof van Grol is genomineerd voor de prijs, behorende bij de Meest Duurzame Sportaccommodatie. Foto: Theo Huijskes
Het sportpark Den Elshof van Grol is genomineerd voor de prijs, behorende bij de Meest Duurzame Sportaccommodatie. Foto: Theo Huijskes

Heeft Grol de Meest Duurzame Sportaccommodatie in 2021?

Sportpark Den Elshof in de race voor een landelijke eretitel

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het sportpark Den Elshof aan de Oude Winterswijkseweg in Groenlo, beter bekend als het thuisonderkomen van de Sportvereniging Grol, is genomineerd voor de Meest Duurzame Sportaccommodatie van het Jaar. Samen met de accommodaties van Tennisvereniging Berg en Dal uit Berg en Dal en FC Burgum uit Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel) gaat Groenlo op 22 april aanstaande de strijd aan wie in zich in vele opzichten mag presenteren als de Sportaccommodatie van het jaar. Dit jaar is voor de eerste keer het aspect ‘duurzaamheid’ als nieuwe categorie ter beoordeling toegevoegd. Vandaar de titel Meest Duurzame Sportaccommodatie.

Werkgroep met de naam ‘Zo Groen Als Grol!’
Tot 12 maart jl. hebben verenigingen zich kunnen inschrijven en daar is in den lande heel veel gebruik van gemaakt. Vervolgens heeft de vakjury zich op 18 maart over alle inzendingen gebogen. En dit met het gevolg dat de hiervoor genoemde drie accommodaties zijn genomineerd, waaronder dus het in eigendom van de voetbalclub zijnde sportcomplex in Groenlo. Alleen de nominatie is al een fantastische prestatie van de binnen de voetbalvereniging Grol in het leven geroepen werkgroep met de naam ‘Zo Groen Als Grol!’. Deze werkgroep bestaat uit Floris Gessinck, Hiljon te Boome, Sjoerd Pijnappel, Bert de Hek, Barry Janssen, André Bomers, Gerton Prinsen, Gino Kleverwal, Martijn Gemmink en Erik Schuurmans. Een werkgroep die maar één motto hanteert en dat is: ‘Het is tijd om in beweging te komen!’ Dit onderbouwende met het uitgangspunt dat er doorlopend stappen moeten worden gezet in het (verder) verduurzamen van het sportcomplex.

Inzet van de door de fusie vrijgekomen financiële middelen
“Een en ander is alleen al nodig wanneer wij willen dat de na ons komende generaties nog kunnen blijven genieten van dit sportpark, alsmede van de sportvereniging”, aldus de werkgroep. Een en ander wordt overigens onderstreept door een achttal gemeenten in de Gelderse Achterhoek, die met het Akkoord van Groenlo -in 2013 overeengekomen- hebben afgesproken om te streven naar een energieneutraal Achterhoek in 2030.

Grol als één van de grootste sportverenigingen in dezelfde Achterhoek wil daarin nu een vooraanstaande rol spelen. Dit alles mede in werking gezet als gevolg van de succesvol verlopen fusie tussen de beide Groenlose voetbalverenigingen Grol en Grolse Boys. Besloten is namelijk dat een groot gedeelte van de door de fusie vrijgekomen financiële middelen zullen worden gebruikt voor het verduurzamen van het sportpark Den Elshof en tegelijkertijd voor het verduurzamen van de voetbalvereniging Grol. In het kader hiervan mag het als een positieve, inspirerende ontwikkeling worden aangemerkt dat de leden van de werkgroep niet alleen Grolleden zijn, maar ook voormalige Grolse Boys-leden. Voor al deze leden is de onderhavige, succesvolle nominatie een fantastische stimulans om de noodzakelijke duurzaamheid, en dat in de breedste zin van het woord, onder de aandacht te brengen van alle momenteel maar liefst 1.450 leden van de club en er daarbij tegelijkertijd een doorlopend thema van te maken binnen de gehele vereniging.