Piet en Greet Kodde, geflankeerd door Bas Hommelink, op de plek waar midden 2022 Erve de Boer opgeleverd gaat worden. Foto: Henri Walterbos

Piet en Greet Kodde, geflankeerd door Bas Hommelink, op de plek waar midden 2022 Erve de Boer opgeleverd gaat worden. Foto: Henri Walterbos

‘Erve de Boer’ nieuw pareltje in Harreveldse dorpskern

Online informatie-avond op 31 maart

Door Henri Walterbos

HARREVELD - Ruim 40 jaar zijn ze al gastheer en gastvrouw van café De Boer, de huiskamer van Harreveld. Piet en Greet Kodde. Meer dan dat nog, ze staan midden in de Harreveldse samenleving. Nu en zijn er plannen voor woningbouw op de plek van de zaal. Potentiële uitbaters voor het café hebben zich al gemeld waarmee deze voor Harreveld behouden blijft.

De horeca is hun leven maar er is meer, zo maakten ze in 2018 de balans op. “We hebben geen opvolgers, zijn beiden begin 60 en een café staat meestal jaren te koop voordat het verkocht is. Daar willen we geen tien jaar op wachten,” begint Greet over het te koop zetten van het café, en ‘Erve de Boer,’ de woningbouwplannen die er liggen voor de plek waar nu nog de zaal staat. Bas Hommelink, Beltrummer maar inmiddels al net zoveel Harrevelder sinds hij in het dorp samenwoont met zijn Harreveldse vriendin, staat met zijn expertise het echtpaar met raad en daad bij als ‘vrijwilliger’, knikt en vult aan. “Rond de zomer van 2018 hebben Piet en Greet voor het eerst uit durven spreken dat ze het café wel wilden verkopen, over willen dragen aan een nieuwe generatie. Op dat moment was het alleen nog maar mogelijk om het als horecazaak te verkopen. Het was net de periode van de krimpverhalen, weinig woningbouw, maar dat is in twee jaar tijd enorm veranderd, gelukkig. Ze zijn er toen mee naar de Dorpsbelangenorganisatie geweest om te vertellen van hun voornemens en toen werd het proces in gang gezet."

De horecazaak als geheel in één keer verkopen zou natuurlijk het handigste zijn, maar het was al snel duidelijk dat er geen behoefte meer is aan een grote zaal voor feesten en partijen. "Die tijden zijn nu eenmaal veranderd", gaat Bas verder, "maar iedereen onderstreepte wel het belang van het café. Dat is een belangrijke schakel in de samenleving. Natuurlijk is er een voetbalkantine en een dorpshuis, maar een café is toch heel wat anders. We hebben uiteindelijk diverse varianten bekeken, overlegd met de gemeente Oost Gelre, om te kijken naar een stukje participatie. Parallel daaraan zijn we blijven kijken naar jonge ondernemers die het stokje van Piet en Greet over zouden willen nemen. We zijn inmiddels in gesprek met gegadigden en gaan er vanuit dat dit lukt en per 1 juli 2022 het café overgedragen gaat worden aan de nieuwe generatie.” Het traditionele beeld van een café naast de kerk blijft hiermee behouden voor Harreveld.

Zaallocatie wordt woonerf
De zaallocatie daarentegen zal verdwijnen, vanwege geringe bezetting. Voor de incidentele feesten als carnaval ziet Greet wel alternatieven. “Daar heb ik wel over nagedacht. Ik heb al verschillende tekeningen gemaakt. Het is een kleine moeite hier achter een tent neer te zetten. Kermis was al in de tent. Dat nemen we in de overdracht wel mee. De invulling is aan de nieuwe mensen.”

Op de zaallocatie verrijzen acht zelfde type woningen, bestemd en geschikt voor starters en senioren, of iemand alleen. Tezamen een hofje vormend met de naam ‘Erve de Boer.’ “Betaalbare huizen voor starters staan landelijk onder druk, ook hier. Die woningen zijn door bouw- en grondkosten veel te duur geworden. Je moet dan naar andere types huizen of woonvormen gaan kijken. In goed overleg met de gemeente Oost Gelre, stedenbouwkundigen en betrokken ambtenaren is ‘Erve de Boer’ bedacht en ontstaan. De acht woningen hebben alle een mooie begane grond en een verdieping. Piet en Greet gaan er ook wonen. De andere zeven komen in de verkoop. Op 31 maart hebben we een online informatieavond voor geïnteresseerden. Het interessante voor senioren is de compactheid en grootte van de woning, ook is een liftvoorziening mogelijk om boven te komen, waar het slaapgedeelte is en douchegedeelte. Alles naar gelang de wensen van de bewoners. Voor jongeren is het echt een starterswoning. Het is niet echt om met een gezin in te gaan wonen. Dat is straks weer goed voor de doorstroming en kunnen er weer nieuwe starters gaan wonen. De exacte prijs van de woningen hebben we nog niet maar we gaan er van uit dat het huis vrij op naam tussen 150.000 en max 200.000 euro zal zijn. We hopen dat eind van het jaar de bestemmingsplanwijzigingen rond zijn en de vergunning verleend wordt voor de woningen. In het eerste kwartaal start de bouw dan. Zomer 2022 moeten ze dan opgeleverd worden.”

Corona
Greet en Piet Kodde zien er meer naar uit dan tegenop. “Door corona konden we al een beetje wennen,” lacht Greet, die nooit klaagt maar draagt. Het siert het echtpaar. “We hebben ons kunnen redden, maar wel zijn alle spaarcenten op nu. Af en toe komt er nog wel eens eentje achterom een kratje bier halen en we hebben de snackbar open voor afhaalbestellingen. Hoe het straks gaat, dat zien we dan wel weer.” Aanmelden voor de online informatieavond kan doormiddel van een mail naar woonomgevingdb@harreveld.nl.

Impressie van de bouwplannen met links het café. Afbeelding PR
Afbeelding
Afbeelding