Afbeelding

Lokale fractievoorzitters reageren op verkiezingsuitslag

OOST GELRE - De uitslag van de Tweede Kamerverkiezing is ook gemeentelijk niveau in te zien en dan valt een aantal dingen op. Ten eerste de opkomst; die is met 84,1% hoger dan het landelijke cijfer van 79,3 % maar iets lager dan het opkomstcijfer van 2017. Toen ging 84.8% van de kiesgerechtigden stemmen in Oost Gelre. Een ander opvallend punt is het relatief grote aantal stemmen voor de BoerBurgerBeweging in Oost Gelre. Maar liefst 6,7% van de kiezers stemde voor deze nieuwkomer. Het Forum voor Democratie steeg in Oost Gelre flink van 1,3 naar 4,2%, wat nog wel lager is dan wat de partij landelijk scoorde.

Door Kyra Broshuis

Voor de belangrijkste overige partijen in Oost Gelre ziet het er als volgt uit:

VVD: 25,86 (24,70 in 2017)

CDA: 19,01 (24,33 in 2017)

D66: 13,06 (11,70 in 2017)

PvdA: 4,16 (4,68 in 2017)

Kees Porskamp (VVD)
De fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad van Oost Gelre reageren op de uitslag. Kees Porskamp van de VVD, de grootste partij in de gemeente, is in de eerste plaats bij met het opkomstpercentage in Oost Gelre. “Dit geeft aan dat onze inwoners betrokken zijn bij onze samenleving. Wij willen de kiezers hiervoor hartelijk bedanken. In Oost Gelre hebben we als VVD 25,8% van de stemmen weten te halen en dit is een groei van 1,1% ten opzichte van de verkiezingen in 2017. Hiermee is de VVD de partij in Oost Gelre die tijdens deze landelijke verkiezingen de meeste stemmen haalde. Stemmers op de VVD, heel hartelijk bedankt voor dit vertrouwen! En nu moeten ze aan de bak in Den Haag om snel een coalitie te vormen om ons door de staart van deze crisis te loodsen. Het is van belang dat er zo snel mogelijk een landelijk herstelprogramma komt waar daarnaast ook lokaal invulling aan gegeven kan worden. Zodat we verder kunnen gaan bouwen aan ons gave en prachtige land en aan Oost Gelre in het bijzonder.”

Niek Bragt (CDA)
Het CDA verloor ook in Oost Gelre veel stemmen. Fractievoorzitter Niek Bragt vindt de uitslag uiteraard teleurstellend. “We leveren vier zetels in, die we er juist graag bij hadden gehad. Je zet je in voor de verkiezingen, brengt je partij extra onder de aandacht, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de strijd zich ook vooral in de tv-debatten heeft afgespeeld en dat had het CDA een stuk beter kunnen doen. Naast de landelijke uitslag leg je natuurlijk ook de lokale uitslag langs de lat en dan zien we ook daar een verschuiving naar de flanken en dat vinden we een zorgwekkende ontwikkeling. Natuurlijk omdat wij daardoor stemmen verliezen, maar te meer nog omdat de trend van polarisatie alleen maar lijkt toe te nemen. Het lijkt wel of je óf links óf rechts, of beter nog, altijd vóór of tégen moet zijn. Waar wij juist een centrum-gezinspartij zijn op normen, waarden en een betrouwbaar bestuur dat keuzes maakt voor de lange termijn, lijken partijen die inspelen op het hedendaagse sentiment het nu te winnen. Als CDA willen en zullen we de uitersten niet tot gemiddelden maken. Onze verkiezingsslogan was ‘doorpakken’, nu gaan we ons eerst herpakken om vervolgens nog duidelijker te laten zien waar het CDA voor staat. En lokaal? Daar blijven we ons onverminderd inzetten voor íedereen, zoals je dat van de grootste coalitiepartij mag verwachten!"

Jerry van der Meulen (D66)
D66 is uiteraard blij met de goede uitslag voor de partij. “Voor D66 Oost Gelre is het nu belangrijk om de ruim 2600 kiezers vast te houden. Omgerekend is dit ongeveer 13,6 % van de uitgebrachte stemmen. Dit zou overeenkomen met twee en een halve zetel in de raad van Oost Gelre. Onze campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 start vanaf nu. Belangrijk is dat wij het komende jaar goed zichtbaar zijn met vooral de nieuwe kandidaat-gemeenteraadsleden. Ook verwachten wij dat de komende tijd nieuwe leden zich zullen aanmelden. Die zijn dan van harte welkom”, laat fractievoorzitter Jerry van der Meulen weten.

Richard Klein Tank (PvdA)
De uitkomst is voor de PvdA teleurstellend zo bevestigt fractievoorzitter Richard Klein Tank. “Oost Gelre kende een goede opkomst, maar de steun voor linkse, progressieve partijen, waaronder de PvdA is teleurstellend. Onmiskenbaar is het de ‘inconvenient truth’, de ongemakkelijke waarheid dat we belangrijke problemen als klimaatverandering en teruggang biodiversiteit, maar ook de groter wordende kloof tussen rijk en arm moeten aanpakken, die velen liever niet horen. Dat Rutte in de campagne vrolijk roept dat een kleinere veestapel niet nodig is, terwijl de ministeries dit als onvermijdelijk zien om het stikstofprobleem op te lossen; tja hij komt ermee weg. En dat veel grote bedrijven amper belasting betalen brengt ons sociale stelsel in de knel. De PvdA wil daar wat aan doen, maar kennelijk is die boodschap nog onvoldoende duidelijk gemaakt. In Oost Gelre zullen we erop blijven hameren dat de duurzaamheidsambities van Oost Gelre om daadkracht vragen en dat we niet moeten weglopen voor keuzes om zon- en windenergie de ruimte te geven. En op de bres blijven springen voor al diegenen die vooral in de huidige coronatijd kampen met inkomensonzekerheid en armoede.”

Ronald Willering (OOG)
De lokale partij OOG vindt het ‘zorgelijk dat 15% van de inwoners van Oost Gelre een stem heeft uitgebracht op partijen met een racistische grondslag’. Fractievoorzitter Ronald Willering: “Verder spreekt D66 als grote overwinnaar openlijk uit dat kleine gemeenten die te afhankelijk worden van regionale samenwerkingsverbanden dan maar moeten fuseren. Hiermee wordt het klimaat voor herindeling rijper. Als OOG- fractie hebben wij deze ontwikkeling voorzien, wij zullen altijd voorstander blijven van kleinschalige gemeenten als voorwaarde voor lokale betrokkenheid.”

Gerard klein Gunnewiek (NLog)
NLog zegt dat het politieke landschap in Oost Gelre danig is opgeschud. " Partijen aan de linkerkant zoals SP en Groenlinks verliezen flink en de PvdA kan haar positie ternauwernood behouden. In het midden zien we het CDA fors inleveren en nieuwkomer BBB een reusachtige sprong maken van 0 naar 6,73 % . Aannemelijk is dat deze kiezers grotendeels van het CDA wegkomen. Liberaal en sociaal liberaal samen stijgen met een percentage van 2,45 % waarbij het opvallend is dat D66 al jarenlang haar potentie in Oost Gelre niet kan waarmaken. Bovengenoemde electorale verschuivingen beloven spannende verkiezingen voor over een jaar. Met 1341 stemmen zou BBB, indien zij deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen 2022, twee zetels veroveren. Het CDA zou één tot twee zetels interen en de verzameling van liberalen kan wel eens op negen zetels uitkomen. D66 zou dan wel haar landelijke principes naar lokaal moeten vertalen. Met een hoog opkomstpercentage heeft de kiezer laten zien dat de democratie nog springlevend is. De veelheid aan partijen is weliswaar zorgwekkend, het democratisch hart van Nederland klopt nog fel. De mogelijkheid om op 30 of meer partijen te stemmen is aan de ene kant rijkdom maar geeft ook veel bestuurlijke beperking. Wat moeten we met een partij die 4 stemmen ophaalt. In Oost Gelre moeten we hier ook voor waken. Deze periode eindigen we met 7 partijen in de raad. Oprichting van een lokale afdeling van BBB ligt voor de hand waardoor er mogelijk 8 partijen deelnemen in de nieuwe gemeenteraad van 2022. Bestuurlijk gezien wordt dat erg lastig. Ik wil niemand het recht op politieke groepering ontzeggen echter, het is wellicht zinnig om aansluiting bij bestaande structuren te vinden. Daarnaast moeten de huidige splinterpartijtjes kijken of zij kunnen terugkeren op het oude nest. Oost Gelre wordt daar niet slechter van”, zo zegt fractievoorzitter Gerard klein Gunnewiek van NLog.

Paul Wallerbos (OLW)
OLW van Paul Wallerbos kijkt met een dubbel gevoel naar de uitslag. “Negatief en vooral zorgwekkend is het feit dat meer dan 4.000 Oost Gelrenaren hebben gestemd op partijen die vreemdelingenhaat aanwakkeren en net doen alsof er geen klimaat- en stikstofprobleem is (PVV, FvD, JA21 en BBB). Wij hopen dat deze 4.000 burgers uiteindelijk gaan beseffen dat de weg naar oplossingen voor maatschappelijke problemen niet ligt bij het ontkennen van problemen, of bij het zoeken van een zondebok in de vorm van een mens die anders is dan zij. Positief vinden wij het dat er mogelijk een kabinet komt dat zich meer in gaat zetten voor de grootste bedreiging die er bestaat voor onze kinderen: klimaatverandering. En dat dit kabinet eindelijk aan verkleining van de veestapel gaat werken met een beter inkomen voor de huidige agrariërs, een gezondere leefomgeving en herstel van biodiversiteit in de Achterhoek.”

Volgend jaar, 2022, worden er weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Op 16 maart kan er gestemd worden en dan zal duidelijk worden of de landelijke trend ook in Oost Gelre doorzet.