De Grolse Hofzangers, met Hein Zevenhoven als tweede van rechts en Henny Abbink als vijfde van rechts. Foto: PR

De Grolse Hofzangers, met Hein Zevenhoven als tweede van rechts en Henny Abbink als vijfde van rechts. Foto: PR

Clubs in coronatijd

Aflevering 2

OOST GELRE/BELTRUM - Zoals alles en iedereen hebben ook clubs in Oost Gelre en Beltrum al ruim een jaar te maken met de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Bijeenkomsten moeten anders worden opgezet, publieke optredens zijn zo goed als onmogelijk. Hoe gaan koren, sportclubs, toneelverenigingen en andere groepen daarmee om? Hoe houden ze het clubgevoel vast? Hoe zien ze de toekomst? Deze weken is in de Elna en de Groenlose Gids het woord aan enkele van de vele clubs die we rijk zijn, en dan eens niet de bekende namen, maar de talloze clubs die minder in de publiciteit zijn. Deze week: creatieve club KVT uit Lichtenvoorde, toneelgroep DOEK uit Beltrum en De Grolse Hofzangers uit Groenlo.

Door Mark Ebbers

Ook creatievelingen hebben nu even geen echte oplossing

LICHTENVOORDE – ‘Dit moet niet veel langer duren’, aldus Ellen Schuurmans (56) van de Lichtenvoordse creatieve club KVT (Kreatief in Vrije Tijd). De zelf in Groenlo wonende penningmeester beseft dat mensen de creatieve spirit en de sociale contacten missen.

“We hebben doorbetaalde docenten in dienst. Maar het aantal leden (nu 70) stagneert momenteel, vooral omdat er weinig aanmeldingen zijn.” Dat begrijpt Ellen ook wel: “We kunnen al een hele tijd geen lessen aanbieden, dus mensen denken: laat ik nog maar even wachten.” Niemand weet hoe lang de lockdown en andere coronamaatregelen nog gaan duren. Maatregelen die er onder andere voor zorgen dat Den Diek, de thuisbasis van KVT, ook al maanden de deuren dichthoudt.
In een normale wereld krijgen de cursisten van de KVT 26 lessen per kalenderjaar. Die zijn verdeeld in twee periodes: van januari tot eind april 14 lessen en van half september tot half december 12 lessen. Ellen: “In augustus, toen er versoepelingen waren, hebben we van de acht gemiste lessen er nog vier ter compensatie kunnen aanbieden, maar daarmee hield het helaas op.” KVT verzorgt wekelijks creatieve lessen in twee richtingen: schilderen en keramiek. In een week zijn er vier mogelijkheden om te komen schilderen of tekenen en drie maal per week zijn er keramieklessen. “Iedereen kan meedoen, we zijn laagdrempelig. Vijf gedegen docenten geven les aan groepen van zo’n vijftien mensen per keer. Ervaren cursisten en beginners zitten door elkaar, ze leren van de docent maar ook van elkaar.”

Om de deelnemers toch betrokken te houden bij de KVT geeft het bestuur sinds het begin van de coronacrisis een maandelijkse nieuwsbrief uit, online en zo nodig op papier. Online lessen geven gebeurt niet, wel heeft het bestuur regelmatig een videovergadering. Om toch contact te houden bellen de docenten hun cursisten af en toe op.
Niet alleen de creatieve lessen liggen stil, ook de extra activiteiten zitten er tot Ellens spijt voorlopig niet in: “Zo gaat de atelierdag niet door. Op die dag husselen we de cursisten door elkaar en laten we ze kennismaken met elkaars werk. Daarnaast is het ook gewoon een gezellige dag om bij te praten en samen te eten. Voor de kleicursisten ging het raku stoken (werkstukken worden in een speciale oven buiten gebakken) niet door. Hopelijk kunnen we dit in het najaar alsnog organiseren.”
Maar voorlopig kan er niets gezamenlijk voor de KVT’ers, terwijl de eerste periode van dit jaar er al bijna opzit. “We gaan ervan uit dat de lessen in september weer van start kunnen gaan. Tijdens de ALV-vergadering die nu in september zal plaatsvinden, wordt dan samen met de leden bekeken hoe we er financieel voor staan en op welke manier we de leden kunnen compenseren. Gelukkig hebben bijna alle cursisten begrip voor het feit dat de contributie doorloopt, terwijl ze momenteel niet terugkrijgen waarvoor ze zich hebben aangemeld.”
Voor verdere informatie van de KVT verwijst Ellen naar de website. “Zodra de maatregelen het weer toe laten, kunnen belangstellenden zonder enige kosten twee lessen bijwonen en ervaren of dit inspireert, zoals het onze enthousiaste leden doet.”

www.kvt-lichtenvoorde.nl

Goeie generale, maar nog steeds geen uitvoering

BELTRUM – Dinsdag 10 maart 2020: toneelgroep D.O.E.K. (officieel met puntjes) uit Beltrum heeft een geslaagde repetitie gehad voor het stuk ‘Hotel Jachtlust’, dat moet vrijdag de 13de (!) goed gaan bij de première. Maar die première zal niet plaatsvinden, want de dag ervoor kondigt de overheid de eerste coronamaatregelen aan. Marcel Kasteel (44) uit Beltrum, spelend lid en bestuurslid van Doek, weet het nog als de dag van gisteren, al is het inmiddels ruim een jaar geleden.

“We hadden voor de zes voorstellingen die gepland stonden al 650 kaarten verkocht, die blijven wel gewoon geldig, het zijn betaalbewijzen. Die mensen hebben voorrang bij de keuze voor welke avond ze naar onze voorstelling willen komen kijken.” Dat duurt dan nog wel een jaar, want DOEK heeft het jaar 2021 alvast overgeslagen en ‘Hotel Jachtlust’ gepland voor maart 2022. “Dat hebben we oktober vorig jaar besloten, toen bleek dat voorstellingen eind vorig jaar en waarschijnlijk ook dit voorjaar niet mogelijk zouden zijn. We hebben namelijk wel een serie repetities nodig om het stuk er weer helemaal in te krijgen.”
Want ook de repetities liggen al een jaar stil. “Op anderhalve meter repeteren, dat kan gewoon niet bij dit stuk. Het is een klucht waarbij mensen zich met drie man tegelijk door een deur willen wurmen en meer van dat soort dingen.”

Marcel en zijn medebestuursleden hebben vorig jaar zomer, toen er versoepelingen waren, nog wel gespeeld met de gedachte om in het najaar van 2020 een kinderstuk op te gaan voeren, ook omdat voor kinderen de regels minder streng waren. “Maar ook daar hebben we toch maar van afgezien, al was het maar omdat ook Dute al gauw weer dicht ging.” Dute dat overigens, ook onder de nieuwe uitbaters, wel de stek blijft waar Doek de meeste repetities houdt en de uitvoeringen.
Om het verenigingsgevoel niet weg te laten ebben, zijn ze nog wel een keer met de hele groep bij elkaar gekomen. “Vorig jaar zomer, met zijn allen op het terras, niet repeteren, maar gewoon een gezellige avond.” Bang dat de DOEK-leden elkaar uit het oog verliezen, is hij trouwens niet: “Beltrum is een kleine gemeenschap, en de meeste leden zien elkaar toch wel regelmatig.” De bestuursleden zien elkaar daarnaast ook nog met enige regelmaat via het beeldscherm.

“Toch blijft het kriebelen, niks doen is voor ons eigenlijk geen optie.” Daarom heeft DOEK twee filmpjes opgenomen met een aantal spelers, geproduceerd door lid Roel Krabben. Die filmpjes zijn te zien via de Facebooksite, een filmpje is al online, het tweede volgt spoedig. Aan de filmpjes is ook een winactie verbonden, mogelijk gemaakt door Dute. En de leden zijn onlangs verrast met een gezelligheidspakketje.
Intussen kijken de 23 leden van DOEK – grotendeels uit Beltrum en anders wel verbonden met het dorp – uit naar wanneer het echt weer kan. Ze zijn er klaar voor, net als Marian Brockotter uit Groenlo, die ‘Hotel Jachtlust’ regisseert, om het volgend voorjaar eindelijk aan iedereen te kunnen laten zien.

www.toneelgroepdoek.nl

Al een jaar noodgedwongen geen noten op zang

GROENLO - De Grolse Hofzangers traden tot maart vorig jaar regelmatig op, door heel Nederland. Maar sindsdien is het stil: geen optredens en ook geen repetities, zelfs geen online bijeenkomsten zoals veel andere koren en andere clubs wel doen. Het heeft misschien te maken met de relatief hoge leeftijd van de groep, tussen de 58 en 82.

Aan het woord zijn secretaris Hein Zevenhoven, met zijn 58 jaar het jongste lid, en penningmeester Henny Abbink, 72 jaar en de enige Hofzanger die al vanaf de oprichting in 1982 lid is, beiden wonend in Groenlo. Ze merken dat het moeilijker wordt om de groep bijeen te houden. Henny: “Bij enkelen heb ik het idee dat ze niet meer terugkomen. Dat heeft te maken met leeftijd en gezondheid en nu we stil liggen is de stap om te vertrekken minder groot.” Hein vult aan: “Terwijl we een toch hechte groep zijn van veertien heren en één dame die de repetities leidt en het geluid doet tijdens optredens.”
In 2020 stonden de Hofzangers nog twee keer op het podium, tot de coronaregels het vanaf medio maart onmogelijk maakten, vertelt Hein: “Wij staan met veertien man op het podium, anderhalve meter afstand houden kan dan gewoon niet, daar zijn de podia te klein voor.”
Er staat nog steeds een aantal – deels uitgestelde – optredens gepland. “Zo hebben we op 22 mei een optreden gepland bij een speeltuinvereniging in Ridderkerk”, noemt Henny een voorbeeld. “Maar dat is natuurlijk onzeker, en we moeten het toch wel een paar weken van tevoren weten, zodat we na lange tijd weer een aantal keren kunnen repeteren.” En dat repeteren moet dan ook nog mogelijk zijn; voorlopig zit ook hun vaste stek Halfweg in Voor-Beltrum als horecabedrijf dicht.

Wat repertoire betreft zijn De Grolse Hofzangers gewoon klaar om elk moment de microfoons weer ter hand te nemen, ze hebben bijna 150 nummers in hun repertoire. De heren kunnen niet wachten, omdat ze zin hebben om weer te gaan zingen, maar ook omdat de situatie er financieel niet beter op wordt. “We krijgen geen subsidie, dus we hebben al een jaar lang geen inkomsten”, zegt Hein. “Maar de lasten lopen wel door, zoals de verzekering en de belasting van ons eigen busje.”
Corona of geen coronacrisis, de voorbereidingen voor het veertigjarig jubileum van De Grolse Hofzangers – waarvan het overgrote deel van de leden trouwens allang niet meer uit Groenlo komt, maar uit plaatsen in de omgeving – in 2022 gaan gewoon door. Met misschien wel enkele nieuwe leden, want zangers die belangstelling hebben om ook Hofzanger te worden, kunnen contact opnemen via de website.

www.degrolsehofzangers.nl

Oproep

Ben je (bestuurs)lid van een club in Oost Gelre of Beltrum en wil je een bijdrage leveren aan de serie 'Clubs in coronatijd', neem dan contact op. Dat kan via een e-mail naar info@markebbers.nl, met vermelding van welke club je vertegenwoordigt, dan kan er een afspraak worden gemaakt voor een interview.


Marcel Kasteel van D.O.E.K. 'Een klucht repeteren waarbij je je met drie man door één deur moet wurmen, dat lukt nu even niet.' Foto: Mark Ebbers
Ellen Schuurmans van KVT. 'De maatregelen zorgen ervoor dat Den Diek, de thuisbasis van KVT, ook al maanden de deuren dichthoudt.' Foto: Mark Ebbers