Noaberschap door het CDA Oost Gelre

Als geboren Achterhoeker, oud-onderwijzer en lid van de Heemkundekring Bergh wil ik de heren en dame van het CDA Oost Gelre graag verduidelijken hoe de term naoberschap eigenlijk is ontstaan en wat het betekent in de huidige dagelijkse praktijk.
Allereerst gaat het bij naoberschap puur om het helpen van elkaar in de meest brede zin van het woord. Met name in de 18de,19de tot midden 20ste eeuw deden buren bv aangifte van geboorten en overlijden, werd geholpen bij het oogsten en in geval van ziekten, leende men bij elkaar allerlei gereedschappen als dat zo uitkwam, werd gezamenlijk een feest gevierd etc. Dat behoorde destijds tot de z.g. naoberplicht. Er was respect voor elkaar, problemen werden vaak uitgepraat onder het genot van een borrel, er werd niet om de problemen heen gedraaid. Er was sprake van een naoberplicht.
Zo hier en daar in Oost Gelre vind je dit naoberschap nog in een wat afgeslankte, modernere vorm terug. Gelukkig zou ik zeggen.
Ook de in de wijken Hofesch, Switbertushof en Kerkhoflaan komt dit nog steeds voor. Samen proberen een gezonde en fijne woonomgeving te maken en te behouden behoort ook tot de z.g. naoberplicht anno 2021. Nieuwe buren zijn altijd van harte welkom mits ze zich kunnen vinden in de normen en waarden die gelden in onze Nederlandse maatschappij. Overlast bijv. door overmatig, structureel burengeluid wordt daarin niet geaccepteerd. Dus ook geen sportaccommodatie grenzend aan de tuinen van aanwonenden daar waar nu als goede buren bomen en een flink aantal dieren huizen. Het CDA horen we hier niet over, gaat niet in op argumenten.
Als goede noabers hebben we gezamenlijk een mooi plan in de vorm van een vlindertuin annex hondenuitlaatplek opgesteld voor het Eschpark inclusief tekening. Het CDA , PvdA, VVD en D66 horen we hier niet over, gaan niet in op argumenten.
In plaats daarvan komen argumenten als 'de FCCL wacht al zo lang op een goede plek en baan, maatschappelijk belang, er zijn altijd wel mensen ergens tegen, jeugd moet kunnen bewegen, de meest geschikte plek etc.' op tafel. Mensen wegzetten voordat überhaupt een discussie plaatsvindt noem ik dat. Het belang van 52 bezwaarmakers, inwoners van Lichtenvoorde, is dus minder groot dan die van de 40 leden uit Oost Gelre van de FCCL en van leden uit de regio….
Door wie en voor wie worden raadsleden gekozen????
De fietscrossclub kan in deze zaak niet veel worden verweten. Hun standpunt is duidelijk en terecht .
Voor een verdere groei en bloei van de club is een nieuwe baan, die voldoet aan alle standaarden, noodzaak. Mogelijke alternatieven zoals nu het Flierbeek, na het loskoppelen van de bouwplekken corsobouwers van het originele, eerste plan zeker geschikt en haalbaar of het MACL terrein worden door het CDA niet serieus genomen, worden afgeschoten als mogelijke locaties d.m.v. een zeer dubieuze punten score in een haalbaarheidsonderzoek.
Wat steekt is onder andere de indruk die ook de wethouder in deze wekt dat er met alle 'stakeholders' voldoende gecommuniceerd is en er geen sprake is van een verminderd woongenot van de noabers op de Hofesch, Kerkhoflaan en Switbertushof.. Ook de voorzitter van de FCCL spreekt van goed overleg in de klankbordgroep die ingesteld is na een publieke avond in het Zwaantje.
Blijkbaar heeft hij bij andere bijeenkomsten gezeten dan ondergetekende.
Bovendien zou ik zeggen tegen de raad van Oost Gelre, ook met betrekking tot de in te voeren participatiewet de komende jaren: Bedenk wat anders dan deze wassen neus klankbordgroepen. Vaak staat het werken naar een bestemmingsplan centraal, vast. Locatie en tijdplan staan vast, inspraak is alleen mogelijk m.b.t. de invulling van een al vaststaand plan. Schijndemocratie ten top.
Ook het zwembadbestuur is niet voldoende gekend in deze hele materie en stelt een aantal voorwaarden m.b.t. de aanleg van een crossbaan tegen hun buitenterrein aan.
Dan het ageren van het CDA tegen de columnist Kees Kiezel van dit blad en de z.g. populistische andere partijen in de raad:
De functie van columnisten is, met of zonder eigen naam, zaken die spelen in de samenleving van commentaar te voorzien, te belichten en mogelijk onder een vergrootglas te leggen. Dat de columnist hierbij een eigen visie ventileert is inherent aan het begrip 'columnist'.
Het is aan de lezer om hierover een eigen mening te vormen. Je hoeft het dus qua inhoud of vorm niet eens te zijn met de schrijver, journalist. Wel of geen naam eronder doet helemaal niets af aan de essentie, vorm en functie van een column. Dus de reactie van het CDA is onterecht en zelfs onzinnig... Het is een afleidingsmanoeuvre t.a.v. de aangedragen argumentatie. Het CDA horen we hier niet over, gaat niet in op ook door de buurt aangedragen bezwaren.
De hier bedoelde populistische partijen gaan wel serieus om met de mensen en hun ideeën in de wijken bij het Eschpark.
Als we de term populistisch zo uitleggen vind ik dat voor elke inwoner van Oost Gelre een overweging waard bij de volgende raadsverkiezingen…..

Ton Meijer
Lichtenvoorde