Bewoners waarschuwen voor uitbreiding varkensstal

‘De leefbaarheid in Harreveld is in gevaar’

Door Kyra Broshuis

HARREVELD - Uitbreiding van een varkensstal in Harreveld zorgt voor onrust bij de buurtbewoners. Het gaat om een agrarisch bedrijf aan de Wolterij 7, onlangs aangekocht door een agrariër die ook een vleesvarkensbedrijf heeft aan de Heideweg in Harreveld. Daar staan meer dan 3600 vleesvarkens. Voor het nieuwe bedrijf aan de Wolterij zijn plannen voor een nieuwe stal om daar uit te kunnen breiden. Er moeten 2824 varkens komen in de nieuwe stal, in totaal zullen er dan 4384 varkens gehuisvest worden op het perceel.

Buurtbewoners maken zich zorgen om de overlast. Een grote varkensstal op nog geen 560 meter van de dorpskern is zorgelijk en zeer ongewenst, zo zeggen buurtbewoners. De families Domhof, Wessels, Ten Have en Van Gessel spreken hun zorgen uit in deze krant. “Niet om een hetze te voeren tegen de varkenshouder maar om ons dorp leefbaar te houden.” Het grootste probleem voor de buurtbewoners is de geuroverlast. “Op de bestaande stallen komen geen luchtwassers, dat is ook niet verplicht. Maar met nog een stal met varkens komt er uiteraard veel meer geuroverlast. En niet alleen geur, we hebben het ook over fijnstof. Daar komt dan ook nog het aantal vrachtwagenbewegingen bij. Wij gunnen deze ondernemer alle succes maar we vinden dat dit niet kan zo dicht bij de kern van het dorp én vlak bij een natura2000-gebied.”

Handtekeningen
Gesprekken tussen de buurtbewoners en de ondernemer leverden niets op. “Het lastige is ook dat de vergunningsaanvraag al gedaan is. Die melding kwam in het vakantiehoogseizoen in de krant, op een moment dat veel mensen het niet lezen. De geuroverlast is berekend op huisnummer 5 maar dat is de woning die de vorige eigenaar heeft gekocht. De berekening van de geuroverlast is dus niet gemaakt op de werkelijke locatie van het uit te breiden varkensbedrijf.” De buurt heeft inmiddels ruim 250 handtekeningen opgehaald tegen de uitbreiding van het varkensbedrijf. “Het aantal handtekeningen laat zien dat 90 procent van de ondervraagden tegen de bouw van de uitbreiding van de varkensstal is.” Volgens de tegenstanders van de uitbreiding zou de ondernemer beter op zijn oude plek kunnen uitbreiden. “Dat hebben we hem ook voorgelegd maar daar krijgen we geen antwoord op. Wij denken dat hij daar niet gaat uitbreiden omdat het dan om een megastal zou gaan met alle gevolgen van dien. Vandaar de spreiding over twee bedrijven.”

Geur en vrachtwagens
De buurt ervaart veel meer geuroverlast sinds de ondernemer het bedrijf heeft overgenomen. “We weten niet hoe dat kan. Dat, en de 28 vrachtwagenbewegingen per dag leveren veel overlast op. Harreveld heeft al veel geuroverlast van grote veebedrijven in de omgeving en dat moet een keer stoppen. Nogmaals; we willen geen hetze voeren tegen deze ondernemer maar dit is pure vleesindustrie en dat hoort niet op deze plek thuis, zo dicht bij het dorp.”

Straks is het te laat
De bewoners staan met 10-0 achter, zo is het gevoel. “Wij willen ons verhaal doen om de inwoners van Harreveld duidelijk te maken wat er hier gebeurt en wat dat betekent voor de toekomst. Het is lastig dat we nu, vanwege corona, ook geen bijeenkomst kunnen organiseren. De nieuwe stallen krijgen wel een hoger emissiepunt maar dat betekent dat de lucht met oostenwind alleen maar meer naar Harreveld toe wordt geblazen. We vrezen voor overlast zoals dat bijvoorbeeld ook bij Vitelco in Lichtenvoorde het geval is. De gemeente zegt dat als de ondernemer aan de eisen voldoet er geen grond is om geen vergunning te verlenen. Maar hoe zit het dan met de leefbaarheidsvisie van de kleine kernen? Dat is toch ook belangrijk? Wij willen die stal daar niet. Als ie er straks staat, is het te laat.”

'Wij begrijpen
de zorgen wel,
maar de
commotie
echter niet”


Verkeersveiligheid zal juist verbeteren
De ondernemer zelf, die niet met naam en toenaam in de krant wil, zegt dat er al decennia lang varkens aan de Wolterij 7 liggen. “Eind 2019 hebben we de boerderij aan de Wolterij 7 gekocht. We kunnen de bestaande zeugentak saneren en de vleesvarkenstak specialiseren omdat het bouwblok hiervoor al jaren geleden vergund is. De zeugenstallen zijn gedateerd en in de nieuwe opzet verdwijnen er 250 zeugen en 1500 biggen! Daarnaast zal de verkeersveiligheid verbeteren omdat de zeugen- en biggenstallen op vrijwillige basis door ons worden gesloopt. De vrachtwagens hoeven dan niet meer het dorp door terwijl daar in de geluidsberekeningen nog wel rekening mee gehouden is. In de nieuwe opzet kunnen de vrachtwagens dan via de parallelweg van de Twenteroute over de Wolterij op het nieuwe binnenerf bij ons draaien. Wij begrijpen de zorgen wel, maar de commotie dan ook niet.”

Jammer
In dit artikel wordt benadrukt dat het geen hetze is. “Echter komt dit bij ons nu wel zo over”, zegt de ondernemer. “Er is een handtekeningenactie opgezet terwijl wij juist met omwonenden in gesprek zijn gegaan. Heel jammer om dan te constateren dat zo’n gesprek geen enkele kans wordt gegeven omdat enkelen tijdens de gesprekken met behulp van milieuclubs al bezwaren hebben ingediend om ‘koste wat het kost’ tegen ons plan te willen procederen. Voor de berekening van de geluidsoverlast zijn alle vervoersbewegingen geïnventariseerd en is er bewust gerekend met een 'worst case scenario', hetgeen in de praktijk niet zal voorkomen. Het aantal genoemde vervoersbewegingen van 28 per dag is dus niet representatief voor ons bedrijf. We verwachten zelf zo’n tien vrachtwagens per week!”

Subjectief
De ondernemer vraagt zich af of de inwoners van Harreveld weten waar het over gaat. “Weten de mensen uit het dorp Harreveld met 1400 inwoners en die een handtekening hebben gezet het gehele plan? Of zijn ze overrompeld aan de voordeur? Uit berekeningen blijkt namelijk dat de NH3 emissie en fijnstof juist zullen afnemen! Door juist intern te salderen komt er geen meer uitstoot op de natura-gebieden. Bovendien zijn geur en het buitengebied onlosmakelijk met elkaar verbonden en is geur subjectief. Dat wij bewust de aanvraag zouden hebben ingediend tijdens de bouwvak zodat zo min mogelijk mensen er van af zouden weten, zegt genoeg over hoe de omwonenden er in staan. Wij werken aan de leefbaarheid door intern te salderen, een ondergrondse kadaverkoeling aan te leggen, verder van het dorp af te bouwen, de verkeersveiligheid te verbeteren en de oude stallen te slopen in plaats van te laten verpauperen. Wij zijn een boerengezin dat goed voor onze dieren zorgt en we dienen ons te houden aan de regels die de overheid ons oplegt. Wij hebben ons plan zorgvuldig afgewogen en door de nodige investeringen en innovaties te doen, willen we ons bedrijf toekomstbestendig maken. Wij doen niets anders dan verder boeren op de Wolterij zoals dat al decennia wordt gedaan.”

Wordt vervolgd.