Afbeelding

Kruisweg HaZiMa in de openlucht op Paaszondag

HARREVELD - Op Goede Vrijdag 2 april wordt, mits voldoende goed weer, om 15:00 uur de Kruisweg gehouden bij de prachtige statiemuur op het kerkhof achter de St. Agathakerk in Harreveld. Volgend op het grote eerdere succes, zal deze wederom gezamenlijk verzorgd worden door de geloofsgemeenschappen van Harreveld, Zieuwent en Mariënvelde. Het lijdensverhaal van Christus wordt, in woord en gezang, tot leven gebracht door voorganger, lectoren, acolieten en koorzangers uit de drie dorpen.

De Kruisweg biedt, op beeldende wijze, een nabootsing van de lijdensweg die Jezus heeft ondergaan vanaf het gerechtsgebouw tot aan Zijn begrafenis. Veertien kruiswegstaties verbeelden aldus de belangrijkste gebeurtenissen van die lijdensweg. Bij iedere statie staan we stil bij het lijden van Christus, plaatsen het verhaal in deze tijd, en denken aan hen die zich op dit moment in soortgelijke situaties bevinden. We bidden voor alle mensen die momenteel een eigen kruis te dragen hebben en staan stil bij alle vormen van leed in onze wereld van vandaag.

De kruiswegstaties in Harreveld zijn, voor zover bekend, oorspronkelijk rond 1700 vervaardigd en stonden in een Duitse kerk. Bijna twee eeuwen later zijn de beeldwerken naar Harreveld overgebracht en in 1893 dienst gaan doen in de toen gebouwde kapel van het voormalige kasteel (later internaat). Na een grondige restauratie staan ze sinds zomer 2016 in de, speciaal hiervoor gebouwde, statiemuur op het kerkhof van Harreveld en bieden zo een unieke kans voor een Kruisweg in de open lucht.

Het Meester Nijsplein, naast de kerk, biedt ruime parkeergelegenheid. De Kruisweg is goed begaanbaar per rollator en er wordt gezorgd voor enkele zitplaatsen. Bij regen wijken we uit naar de bijzondere wand-geschilderde Kruisweg in de St. Agathakerk.

Paaszondag
Met Zijn kruisweg en dood heeft Jezus Zichzelf gegeven om de gebrokenheid en de zonde van de wereld te dragen. Maar dit houdt niet in dat het ook het einde is. Jezus bleef niet in de dood, Hij overwon de dood. Op Paaszondag 4 april om 9.30 uur vieren we de verrijzenis van Christus met een Woord- en Gebedsdienst. Deze viering vindt plaats middels woord/gebed en gezang in de St. Agathakerk in Harreveld. Pasen staat voor nieuw leven. Het thema van de viering luidt: Leven/de dood voorbij.

Coronamaatregelen
Vanzelfsprekend worden op zowel Goede Vrijdag als Paaszondag de coronamaatregelen nageleefd zoals het aanhouden van 1,5 m afstand en maximaal 30 deelnemers. Reserveren via website of per telefoon is dan ook noodzakelijk (06-82604863 bereikbaar ma t/m vr van 9.00 tot 12.00 uur). U kunt zich ook voor aanvang van de viering inschrijven bij de kerkdeur. Als er nog plaats is, kunt u de viering bijwonen.

We nodigen iedereen van harte uit om deel te nemen aan deze bijzondere Kruisweg alsook de viering van Woord en Gebed op Eerste Paasdag.