Afbeelding

Kleur bekennen

Tien jaar geleden zag je ze nog veel in de weilanden. Tegenwoordig staan de hazen op de rode lijst van met uitsterven bedreigde soorten. Tijdens de digitale informatiesessies van de gemeente Aalten over het uitnodigingskader zon en wind (Ukzw) op 22 maart maakte een inwoner van de Haart zich daar grote zorgen over. De geplande zonnevelden zullen omgeven worden door hekken waardoor het leefgebied van de hazen en reeën drastisch wordt ingeperkt. Windturbines en zonneparken worden gepland in natuurgebieden waar weinig mensen wonen. Wordt Hagenwind 2.0 daarom in het natuurgebied het Aaltense Goor gepland? De CDA- en VVD-wethouders betoogden dat de RES Achterhoek voor 2030 geregeld moet zijn. Dat hebben de wethouders in het akkoord van Groenlo uit 2013 onderling afgesproken. De rest van Nederland heeft de tijdlijn al doorgeschoven naar 2050. Wordt de RES door de wethouders gebruikt om druk op de ketel te houden?

Tijdens de informatiebijeenkomst vroeg een Dalenaar aan de wethouders waarom de molens nu weer in Dale gepland worden. Er staan toch al acht molens, er is een schietbaan en er is een hondenvereniging actief. Al deze lawaaierige activiteiten zijn telkens uit goede wil geaccepteerd. Een andere inspreker wist zich nog te herinneren dat een politicus (en volgens zeggen thans vennoot van Hagenwind) destijds verteld zou hebben om maar in te stemmen met de molens van Hagenwind omdat ze na vijftien jaar weer zouden worden afgebroken. Uit de non-verbale reactie van de wethouders kon je opmaken dat ze niet echt verrast waren. ‘Onze naam is haas en wij weten van niets’ is hun reactie.

De VVD staat een ander, op de langere termijn gericht, beleid voor. In het verkiezingsprogramma is meer aandacht voor alternatieven en wordt de subsidie voor windmolens op land afgebouwd. Onze VVD-wethouder kan dat gewoon nalezen. D66 streeft naar zoveel mogelijk wind op zee. De volgende verkiezingen naderen maar gemeenteraadsleden vertonen hazengedrag. Het wordt tijd dat ze zich oprichten, kleur bekennen en aan de inwoners laten weten waarvoor ze staan. De Progressieve Partij (PP) wil u een gratis regenton verstrekken en u zo snel mogelijk van het gas loskoppelen terwijl onze Duitse buren 10 km verderop subsidie krijgen. Gemeentebelangen (GB) weet hoe belangrijk draagvlak bij de inwoners is. Deze partij staat pal voor de landschappelijke waarden van onze gemeente. Hiermee zouden ze zomaar eens volgend jaar de grootste partij kunnen worden.

Het KNMI houdt de temperatuur al een eeuw bij en constateert een stijgende trend. Aan de andere kant hebben de Romeinen in Nederland wijn verbouwd en op schilderijen zien we dat Nederland in de Middeleeuwen een soort kleine ijstijd beleefde. Onze blauwe planeet draait zijn rondjes al 5 miljard jaar rond de zon, dat zal ook gewoon zo blijven als we iets meer tijd nemen voor het besluit over het Ukzw. In het Ukzw worden de spelregels voor de projectontwikkelaars vastgesteld. Als daar niet goed over wordt nagedacht door onze gemeenteraadsleden hebben zij vrij spel en staan wij als bewoners buitenspel.

Op 31 maart zijn er nog twee digitale informatiebijeenkomsten over het Ukzw. U kunt deze gewoon volgen via internet, u vindt daar ook e-mailadressen van gemeenteraadsleden van uw favoriete kleur. Zij zitten namelijk in de raad namens u en voor u, geef hen eventueel een gele kaart. Ik weet zeker dat ze naar u zullen luisteren want volgend jaar maart heeft u een kans om nog een gele kaart te trekken en dat betekent zoals u weet ‘rood’!


Platform Wind en Zon het Goor
megawindmolens@outlook.com