Graafmachines maken het toekomstige fietspad vlak. Foto: Dinès Quist

Graafmachines maken het toekomstige fietspad vlak. Foto: Dinès Quist

Harreveld verbindt kerkenpaden

HARREVELD - Een ontbrekend stuk fietspad in Harreveld is in aanleg. Daarmee worden de kerkenpaden de ‘Blindendiek’ en de ‘Doorndiek’ met elkaar aaneengesloten. Het stukje fietspad loopt door een klein bosje en mond uit op de Kroosdijk en verbindt daarmee Harreveld met Zieuwent.

Door Dinès Quist

Met het aaneenrijgen van de kerkenpaden gaat een langgekoesterde wens van de Commissie Fietspaden van de vereniging Dorpsbelangen Harreveld in vervulling, want het ontbrekende stukje stond al vijf jaar lang op hun verlanglijstje. “Fietsers moesten over een zandpad fietsen dat ook veel bereden wordt door landbouwvoertuigen,” vertelt Tonnie Kolkman, voorzitter van de Commissie Fietspaden. “Het zandpad is vaak mul, modderig of hobbelig, lastig om op te fietsen dus. We wilden graag langs dit zandpad een fietspad realiseren, zodat de kerkenpaden prettig en veilig in elkaar doorlopen.”

Met subsidie van de Provincie en gemeente Oost Gelre wordt het fietspad gefinancierd. Met het beschikbaar stellen van grond door de grondeigenaren en veel vrijwillige mankracht van de Commissie Fietspaden, is het fietspad nu bijna een feit.

Van vrijwillige kracht tot fietspad
Op 22 maart is er begonnen met de aanleg van het fietspad. Een club van zo’n tien Harreveldse vrijwilligers steekt de komende weken de handen uit de mouwen en hoopt half april het pad klaar te hebben. Dat het pad door een bosje loopt maakt het aanleggen niet makkelijker, de natte ongelijke ondergrond vergt enig vakmanschap. Voor dit werk, dat veelal met machines uitgevoerd moet worden, heeft de Commissie Fietspaden dan ook een loonbedrijf in de arm genomen. De verdere aanleg wordt door de vrijwilligers gedaan. Ervaring hebben ze zat, want al bijna zeven kilometer aan kerkenpaden hebben zij vanaf 1999 aangelegd en onderhouden in Harreveld. Dat het ontbrekende stukje nu ook in aanleg is, maakt het werk voor hen af. Maar op de vraag, of zij nu blij zijn klaar te zijn antwoordt Kolkman, “Geef ons een zak geld en we leggen zo weer een nieuwe pad.”

Noodhut voor onderduikers
Het stukje pad van 235 meter lang, doorkruist een klein bosje dat een kuil herbergt. Niet zo bijzonder op het eerste oog, ware het niet dat deze kuil in de Tweede Wereldoorlog bescherming bood aan onderduikers. De kuil diende als noodhut, om in te schuilen wanneer er onraad dreigde. De met takken gecamoufleerde hut heeft daarmee levens gered. “De oudheidkundige vereniging uit Zieuwent wil met ondersteuning van Agrarisch Natuurbeheer Groen Goed graag van de kuil weer een noodhut maken zoals die er toen uitgezien moet hebben, zodat het stukje geschiedenis in leven blijft,” vertelt Kolkman.

Het pittoreske stukje natuur waardoor het pad meandert ligt in de omgeving waar ooit de boerderij van de familie Kievekamp stond. Het bruggetje waarover de fietsroute loopt heet de Kievekampbrug. Over de naam van het stukje kerkpad moet nog vergaderd worden maar het is niet ondenkbaar dat op het naambordje van het fietspad ‘Kievekamppad’ zal prijken.

Fietspad Harreveld in aanleg. Foto: Dinès Quist
Graafmachines maken het toekomstige fietspad vlak. Foto: Dinès Quist