Voor Galg en Rad op het Mechteld ten Ham festival in 's-Heerenberg, 2019. Foto: PR
Voor Galg en Rad op het Mechteld ten Ham festival in 's-Heerenberg, 2019. Foto: PR

Clubs in coronatijd

Aflevering 3

Door Mark Ebbers

OOST GELRE - Zoals alles en iedereen hebben ook clubs in Oost Gelre al ruim een jaar te maken met de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen en richtlijnen. Repetities of trainingen zijn lastig, publieke optredens of wedstrijden vrijwel onmogelijk. Hoe gaan koren, sportclubs, toneelverenigingen en andere groepen daarmee om? Hoe houden ze het clubgevoel vast? Hoe zien ze de toekomst? Deze weken is in de Elna en de Groenlose Gids het woord aan enkele van de vele clubs die we rijk zijn, en dan met name de talloze clubs die minder in de publiciteit staan. Deze week: Theatertroep Voor Galg & Rad uit Groenlo, fietsclub WTC Keitrappers uit Lichtenvoorde en gymnastiekvereniging Rap en Snel uit Groenlo.

Ideeën en repertoire genoeg: Voor Galg & Rad is klaar voor het normaal

GROENLO - Theatertroep Voor Galg & Rad: vier dames en drie heren, de jongste is 30 jaar en de oudste 72, afkomstig uit Groenlo (vier keer), Haarlo, Eibergen en Mariënvelde. Met een passie voor eenakters, meestal buiten opgevoerd vanaf een podiumwagen of gewoon vanaf de grond. Die passie hebben ze vorig jaar zomer gelukkig nog een aantal keren kunnen uitleven op verschillende campings in de Achterhoek, toen de coronaregels versoepeld waren, zeker voor buitenoptredens.

“We trokken op een camping van veld naar veld, zodat we niet te grote groepen publiek tegelijk hadden. Met het op de coronatijd geschreven stuk ‘In anderhalve meter naar de maan’, waarbij de spelers op anderhalve meter van elkaar bleven.” Maar buiten die korte serie heeft ook Voor Galg & Rad zich al ruim een jaar niet kunnen laten zien aan het publiek. En dat is jammer, vindt ook secretaris en spelend lid Annemarie Hilferink (54) uit Groenlo, in 2011 een van de oprichters van het gezelschap. “Meestal treden we buiten op. Vaak op evenementen, maar die vinden al een jaar niet of nauwelijks meer plaats.”

De eenakters van Voor Galg & Rad hebben een lengte van 25 tot 30 minuten. “Een goeie lengte”, vindt Annemarie. “De aandacht van de evenementbezoekers langer dan een half uur vasthouden, is lastig. De eenakters spelen we vaak meerdere keren tijdens zo’n evenement. Ze zijn vaak door ons zelf geschreven, maar we bewerken ook bestaande stukken. Meestal dragen we allemaal ideeën aan en dan maakt Betsie Ooink het scenario, zij is ook onze regisseur. De stukken zijn vaak komisch, soms zit er ook een moraal in. We spelen eigentijdse stukken, maar ook historische, bijvoorbeeld als we optreden op de Vestingdagen in Groenlo.”

Maar die Vestingdagen gingen in 2020 niet door, evenmin als de Achterhoek Spektakel Toer, waar Voor Galg & Rad ook zou spelen. En of deze en andere evenementen in het zomerseizoen van 2021 wel doorgaan? De kans lijkt er niet groter op te worden, inmiddels is al van verschillende evenementen bekend dat ze ook dit jaar niet plaats gaan vinden. “Voor ons extra jammer, want de zomer is normaal ons seizoen. Daarnaast treden we ook in het winterseizoen wel op, bijvoorbeeld in bejaardencentra of als onderdeel van avondvullend programma.” Maar ook dat zat er in het winterseizoen 2020-2021 niet in, zeker niet na de sinds december nogmaals aangescherpte regels. Vooruitkijken naar 2021-2022 durft ook Annemarie niet: het duurt weliswaar nog even, maar in de winter zijn ze vanwege het weer aangewezen op de binnenoptredens, en de coronamaatregelen die binnen gelden, zijn altijd strenger dan die voor buiten. Dus als er al versoepeld wordt, zullen de teugels voor binnen later gevierd worden dan die voor buiten.

De leden van Voor Galg & Rad zien elkaar wel elke week, maar dan via Zoom. “Eerst voor tekstrepetities, maar later ook gewoon om contact met elkaar te houden.” En via het computerscherm zijn ook alweer verschillende ideeën ontstaan voor een nieuw stuk, ideeën die weer verwerkt zullen worden tot een scenario voor een volgende eenakter. Een daarvan is geïnspireerd op het schilderij ‘De Piskijker’ van Jan Steen. Een stuk dat wellicht over niet al te lange tijd in het echt gespeeld kan worden. “We hebben altijd meerdere stukken paraat”, sluit Annemarie af. “Dus mocht er weer wat kunnen, wij kunnen er op korte termijn weer staan.”

www.galgenrad.com

Keitrappers Monster Challenge: coronaproof fietsen voor iedereen

LICHTENVOORDE - Het gezamenlijk trainen in groepen, laat staan het deelnemen aan toertochten: het ligt al ruim een jaar vrijwel stil voor de mensen van WTC (Wielertoerclub) Keitrappers uit Lichtenvoorde, met een korte opleving vorig jaar zomer, toen er wat meer kon. “Het is lastig om het groepsgevoel te behouden”, vertellen Peter Wessels en Joost Eggink. Hopelijk brengt de Monster Challenge binnenkort een deel van dat gevoel terug.

Peter (43, uit Lichtenvoorde) en Joost (57, uit Lievelde) zitten in de Toertochtcommissie (TTC) van de Keitrappers, Joost is daarnaast ook nog leider van een van de mountainbike-groepen van de 170 leden tellende vereniging. De drie racegroepen en de drie mtb-groepen trainen elke week en hebben elk weekend een tocht. In een normale wereld, maar die bestaat al een jaar niet meer: hoewel minder dan een binnensportvereniging heeft ook een buitensportvereniging als WTC Keitrappers te maken met grote beperkingen als gevolg van de coronacrisis. Joost: “Tot 27 jaar mogen ze in een groepje van vier trainen, maar die leden zijn op de vingers van een hand te tellen, onze gemiddelde leeftijd ligt rond de 55 jaar.”

Ook het winterseizoen 2020-2021 ging voorbij zonder de gebruikelijke toertochten in de regio, georganiseerd door verschillende wielerclubs onder auspiciën van de NTFU, de wielersportbond voor de sportieve fietser. Peter: “Van het voorjaar tot en met het najaar trainen we normaal elke donderdag, in de winter doen de ‘doorfietsers’ dan mee aan de toertochten en veldtochten.” Joost vult aan: “Wij organiseren zelf normaal gesproken drie toertochten per jaar. Het is leuk en het levert inkomsten op voor de vereniging.” Als man van de verenigingsstatistieken weet hij te melden dat de laatste door WTC Keitrappers georganiseerde tocht inmiddels zo’n anderhalf jaar geleden is: “Het was zondag 10 november 2019, een gravel- en mtb-tocht vanuit Lichtenvoorde, met maar liefst 661 deelnemers.” Peter vat de frustratie van WTC Keitrappers (en andere wielerclubs) samen: “In de coronatijd neemt het animo om te fietsen toe, maar we kunnen niet bieden wat we willen.”

De Toertochtcommissie besloot niet lijdzaam toe te zien hoe de tijd verstrijkt, maar het contact met de achterban weer te verstevigen. Ze organiseert een evenement waaraan coronaproof alle wielersporters kunnen meedoen: de Keitrappers Monster Challenge. Van woensdag 14 tot en met dinsdag 27 april worden negen tochten aangeboden in drie disciplines: race, mtb en gravel. Deelname staat open voor iedereen, de routes kunnen worden gefietst op eigen gelegenheid; er wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Joost en Peter zijn enthousiast. Joost: “Het zijn gpx-routes, de fietsers kunnen de route van hun keuze op de telefoon of navigatie zetten. In tegenstelling tot onze normale tochten die uitgepijld worden.” Peter vult aan: “Een ander verschil is dat we bij de Monster Challenge geen gebruik maken van privégrond.” Ze benadrukken dat het aanbod aan routes zowel instappers als geoefende fietsers tegemoetkomt. Peter: “We doen wel een beroep om de route alleen te fietsen of als duo. En vanzelfsprekend de NTFU coronamaatregelen fietssport te respecteren.”

Volgende week meer info over inschrijving en routes.

www.keitrappers.nl

Grootste binnensportvereniging tijdelijk een buitensportvereniging

GROENLO – Met zo’n 250 leden is Rap en Snel de grootste binnensportvereniging van Groenlo. Maar de club is het afgelopen jaar noodgedwongen veranderd in een buitensportvereniging. “We hebben geluk dat we vooral een vereniging zijn met jeugdleden, waarvoor de regels soepeler zijn.”

Aldus Anne Konings (36) uit Groenlo, voorzitter van de gymnastiekvereniging. “Als leiding zijn we gaan zoeken naar dingen om buiten te doen. Gelukkig kunnen we vaak terecht op het sportveld van Marianum.” Dat uitwijken naar andere locaties doet een beroep op het aanpassings- en improvisatievermogen van de vereniging. “We kunnen niet alle toestellen gebruiken. We hebben gelukkig wel zeilen en matjes kunnen regelen. Maar het blijft gras, dus het is altijd hopen op mooi weer.” Van dat weer zijn ze op het kunstgrasveld van SV Grol, waar ze in januari en februari gebruik van maakten, wat minder afhankelijk.
Ze ziet dat de buitenalternatieven in elk geval in een behoefte voorzien: “De lesgroepen zijn bijna altijd compleet. Nu de leeftijdsgrens onlangs is opgeschoven van 18 naar 27, hebben we ook weer enkele groepjes van (jongere) volwassenen. De reguliere dames- en herengroepen zijn ook bezig om verantwoord op te kunnen starten.”

De wedstrijden liggen al dik een jaar stil. “Vorig jaar zomer was er meer mogelijk, maar dat is voor ons buiten het wedstrijdseizoen. Een aantal van onze leden heeft wel meegedaan met digitale wedstrijden, waarbij je een filmpje van je oefening instuurt.” Maar ook Anne beseft dat dat geen volwaardig alternatief is. “Al is het maar dat je je oefening heel vaak kunt doen voordat je het filmpje instuurt.” Echte wedstrijden zitten er voorlopig niet in, betreurt ze: “In december waren ze er eigenlijk wel klaar voor, maar toen werden de regels nog strenger.”
Rap en Snel ziet vooralsnog geen leden vertrekken vanwege de coronabeperkingen, maar de aanwas van peuters is wel minder dan in normale jaren: “Sommigen willen nu eenmaal in een zaal turnen en dat is nu helaas niet mogelijk. Maar het belangrijkste is dat onze huidige groepen in elk geval actief blijven.”

Zoals elke vereniging heeft ook Rap en Snel een streep moeten halen door extra activiteiten voor de leden: “Ons tweejaarlijkse kamp voor de leeftijdsgroep 7 tot 12 jaar ging afgelopen september niet door, misschien dat het verderop in dit jaar gaat lukken. En ook onze clubkampioenschappen in juni vervielen, hopelijk kunnen we er dit jaar het seizoen mee afsluiten. De jongere jeugd heeft wel mee kunnen doen aan een aantal speciale activiteiten, zoals een beweegroute buiten door Groenlo, een kleurwedstrijd en een online kwis.”
Anne en haar medebestuursleden zien uit naar wanneer er weer echt geturnd kan worden: “En tot die tijd hoop ik dat iedereen het toch zo goed mogelijk probeert bij te houden.”

www.rapensnel.nl

Peuter/kleutergym bij basisschool 't Carillon. Foto: PR
Joost Eggink zelf actief op de fiets. Foto: WTC Keitrappers/Jan Oonk
Peter Wessels zelf op de fiets. Foto: WTC Keitrappers/Jan Oonk
Voor Galg & Rad op het Mechteld ten Ham festival 2019 in 's-Heerenberg. Foto: PR