Theo Roes met een tekening van zijn vader. Foto: Theo Kock

Theo Roes met een tekening van zijn vader. Foto: Theo Kock

Herman van Velzen in beeld

Herman van Velzen in beeld

ACHTERHOEK/HENGELO - De Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gld had in februari een lezing met Theo Roes op het programma staan. Hierin zou hij vertellen over zijn vader Frans Roes, beter bekend als Herman van Velzen, en voorlezen uit zijn beroemde dialectverhalen.

Door corona kon dit helaas geen doorgang vinden, zodat de Oudheidkundige Vereniging een alternatief heeft bedacht. Op 1 april zijn video-opnamen gemaakt van Theo Roes die op de zijn bekende manier allerlei anekdotes vertelde over zijn vader en verhalen voorlas die betrekking hebben op Koolhoven, zoals Hengelo in de verhalen van Herman van Velzen heet.

Voor de opnamen is Rudie Kreunen van Kreunen Multimedia ingeschakeld. Hiermee is een belangrijk stuk historie van Hengelo vastgelegd en het leven van een bekende Achterhoekse auteur gedocumenteerd.

Videoopnamen van
Theo Roes die
anekdotes en
verhalen
vertelt over
zijn vader


Nog steeds selecteert de inmiddels 86-jarige Theo Roes verhalen van Herman van Velzen die tussen 1935 en 1974 wekelijks in de Graafschapbode stonden. Nog niet eerder gepubliceerde verhalen verzamelt hij en brengt deze in samenwerking met Uitgeverij Hermans uit in boeken, die nog steeds gretig aftrek vinden in de Achterhoek. Op 1 april verscheen van Herman van Velzen een herdruk van het boek Streupers waar Roes vijf nieuwe verhalen aan heeft toegevoegd. In het najaar komt de 51ste uitgave op de markt met weer dertig dialectverhalen.
De video-opname over Herman van Velzen zal later online beschikbaar komen.