Potje voor LEADER-projecten weer aangevuld

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre wil weer cofinanciering beschikbaar stellen voor LEADER-projecten. Het gaat om een bedrag van 240.000 euro. LEADER heeft subsidie beschikbaar om lokale initiatieven en goede ideeën die de leefbaarheid op het platteland verbeteren, financieel te ondersteunen. “Voor de komende twee jaar gaat Europa meer geld beschikbaar stellen voor het realiseren van nog meer leefbaarheidsprojecten. Om die reden wordt voorgesteld in lijn daarmee nieuw cofinancieringsbudget beschikbaar te stellen voor LEADER-projecten”, legt wethouder Marieke Frank uit.

Door Kyra Broshuis

“Om voor LEADER-subsidie in aanmerking te komen is cofinanciering door de gemeente noodzakelijk. De LEADER-bijdrage is een percentage van de eenmalige investeringskosten voor het project. De gemeenten stellen naast de Europese LEADER-bijdrage cofinanciering beschikbaar. Samen is deze bijdrage maximaal 50% van de totale projectkosten. Daarnaast moet de initiatiefnemer dus 50% zelf financiering zoeken, bijvoorbeeld vanuit fondsen, sponsoring, lening of eigen middelen. Gelet op de projecten waarvoor een aanvraag voor LEADER-subsidie wordt gedaan, is een maximale cofinancieringsbijdrage van de gemeente noodzakelijk van 240.000 euro.” De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel.

Aanvragen
LEADER is er voor iedereen. Inwoners, verenigingen, buurtbesturen, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de zeven deelnemende gemeenten, waaronder Oost Gelre, kunnen zowel individueel als in groepsverband een subsidieaanvraag indienen. De LEADER periode loopt van 2016 tot en met 2022. De LEADER subsidieregeling staat het hele jaar door open, hou het jaarschema in de gaten voor de vergaderingen waarin je je idee kunt pitchen. Een aanvraag moet voldoen aan de LEADER-criteria. Het totale traject van subsidie aanvragen duurt 22 weken. Het project waarvoor LEADER-subsidie wordt aangevraagd moet aan alle volgende criteria voldoen: er moet voldoende draagvlak zijn, het project moet origineel en innovatief zijn, er moet sprake zijn van meerwaarde voor de Achterhoek, er is sprake van samenwerking, het project zorgt voor overdracht van kennis en ervaring. Daarnaast moet het project haalbaar zijn en waar leveren voor het geld.

Meer weten over LEADER? Kijk op www.leaderachterhoek.nl.