Vals startschot

Het was eigenlijk wel opmerkelijk hoe de voorheen rebellen van de Feestfabriek zich onderwierpen aan het systeem. Achterhoekers kunnen anpakkers zijn, maar tegelijk ook laatjeinpakkers. Och, de (jeugdige) kaartjeskopers hadden wel zin in een feestje, geef ze eens ongelijk. Op een enkeling na zal ze dat hele Fieldlab-onderzoek een foodtruckworst zijn, na een dood jaar wil je gewoon weer eens een levend uitje.

Intussen is Fieldlab er trouwens nog nergens in geslaagd om duidelijk te maken wat ze precies onderzoeken, hoe ze dat doen en hoe dat dan zou kunnen bijdragen aan het heropenen van de (evenementen)maatschappij. Als je je afstudeer-onderzoeksopdracht als scholier of student zo presenteert, word je op elke opleiding terug aan je huiswerk gezet.
Maar ach, ze hoeven niet te slagen voor een opleiding, ze moeten alleen evenementenmanager Hugo de Jonge het idee geven dat ze iets zinvols aan het doen zijn. En als je uit een pot met ruim een miljard euro kunt vissen, dan kijk je niet zo nauw. Fieldlabbers zijn ook mensen.

Maar het giet dus (voorlopig) niet oan. De Feestfabriek spreekt zelf van uitstel en niet van afstel van het Startschotgala. Maar hoe verder je het uitstelt, hoe (nog) nuttelozer het lijkt te worden. Als er meer mensen gevaccineerd zijn en er weer meer normaal kan (ik droom maar even vooruit), wat moet je dan nog onderzoeken?
Ik blijf nu wel met wat hypothetische vragen zitten: wat als je een kaartje hebt gekocht, je vervolgens hebt laten testen op een locatie die ongelukkig ver weg ligt (milieu, wat milieu? corona!), en de uitslag is positief? Krijg je dan je geld terug?
Niet hypothetisch: krijgt iedereen die een kaartje heeft gekocht nu zijn geld terug? Of wordt het een voucher voor een datum die wellicht nooit komt?

De verklaring van Feestfabriek Alles Komt Goed BV na de afgelasting was: 'Vanwege de maatschappelijke discussie en druk op de zorg hebben we besloten om het Startschotgala niet te laten plaatsvinden op 1 mei.' Helder, en dat van die druk op de zorg konden ze natuurlijk vorige week ook niet weten.
De maatschappelijke discussie ging naast de druk op de zorg ook om het naaien van de horeca. 'Een dolkstoot in de rug van de Oost Gelrese horeca', liet iemand zich geƫmotioneerd ontvallen. De horecabedrijven die zich al tijden terecht opwinden over het onnavolgbare beleid waardoor zij onevenredig zwaar worden gepakt. Matige woordspelers spreken al over 'terrassendiscriminatie'.

Op het moment dat ik dit tik is het een paar uur voor de persconferentie. De uitlekbronnen spreken van versoepelingen voor de horeca, dus ook de Oost Gelrese. Komt er eindelijk eens een zinvolle en hoopvolle mededeling richting horeca? De sector die vorig jaar allang heeft bewezen op een verantwoorde manier open te kunnen. Zonder dat daar een of ander geldverslindend quasi-onderzoeksinstituut voor nodig was.
Zoals mijn oma altijd zei: 'Liever tien terrassen dichtbij, dan een Fieldlab-evenement in de wei'. (Ze was haar tijd erg vooruit.)

Finish