Een fragment uit de indrukwekkende herdenkingsvideo. Hier Joop Kruip (links) in gesprek. Foto: PR Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde

Een fragment uit de indrukwekkende herdenkingsvideo. Hier Joop Kruip (links) in gesprek. Foto: PR Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde 

PR Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde

Alternatief programma dodenherdenking op 4 mei in Lichtenvoorde e.o.

Alternatief programma dodenherdenking op 4 mei in Lichtenvoorde e.o.

LICHTENVOORDE - Evenals vorig jaar, kan ook dit jaar vanwege de corona op 4 mei niet de dodenherdenking plaatsvinden zoals we dat gewend zijn. Dus ook dit jaar geen officiële herdenking waarbij we met zoveel mogelijk mensen samen de doden herdenken die gevallen zijn voor onze vrijheid. Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde heeft daarom een alternatief programma voor 4 mei 2021 ontwikkeld.

Film
Vorig jaar heeft de stichting goede ervaringen opgedaan met het op 4 mei ’s avonds via YouTube uitzenden van een compilatie van archiefbeelden over de oorlog in Oost Gelre. Dit jaar heeft de stichting in samenwerking met de ZSOM te Groenlo een prachtige film gemaakt over de beleving en herdenking van 4 mei van diverse bekende en minder bekende mensen op bijzondere plekken in en om Lichtenvoorde. In de Elna/Groenlose Gids van deze en volgende week leest u meer over de film, die op 4 mei om 20.30 uur via YouTube gestreamd kan worden. Onder andere via sites Elna/Groenlose Gids.

Vlag halfstok, bloemlegging
Hoewel er dus geen officiële herdenking zal worden georganiseerd wil de stichting wel graag iedereen oproepen om op 4 mei volgens het nationale vlagprotocol de gehele dag de Nederlandse vlag (zonder oranje wimpel) halfstok te hangen, van zonsopgang tot zonsondergang. Daarnaast kan eenieder op 4 mei de gehele dag bloemen leggen bij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat (tegenover Den Diek) en de 23 graven van geallieerde militairen op de algemene begraafplaats (tegenover de Action).

Taptoe
"Verder zouden we het een geweldig signaal vinden wanneer zo veel mogelijk trompettisten of andere koper- en houtblazers op 4 mei om 19.58 her en der in Lichtenvoorde het ‘Taptoe signaal’ zouden spelen. Zegt het voort en speel mee! Bladmuziek voor ‘Taptoe signaal’ is gratis te downloaden via digitalemuzikant.nl/taptoe. Een aantal muzikanten hebben zich al spontaan bij onze stichting gemeld. Wij komen graag in contact met muzikanten die het ‘Taptoe signaal’ gaan spelen." (stichting4en5meiLichtenvoorde@gmail.com).