Dat de bewoners geen bezoek mochten ontvangen en alleen maar voor het raam konden zwaaien, heeft burgemeester Bronsvoort veel gedaan. Foto: PR

Dat de bewoners geen bezoek mochten ontvangen en alleen maar voor het raam konden zwaaien, heeft burgemeester Bronsvoort veel gedaan. Foto: PR

Burgemeester in tijden van corona

'Ik weet dat de pijn oneerlijk verdeeld is'

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Al ruim een jaar werkt ze, net als haar collega’s, vanuit huis. Burgemeester Annette Bronsvoort beleeft een hectisch jaar. “Het is een hele enerverende en intensieve tijd, geen dag is meer hetzelfde. Het is een en al corona wat de klok slaat, uiteraard naast de reguliere werkzaamheden.” Ook alle vergaderingen, zoals die met de gemeenteraad, zijn online en dat blijft lastig. “Juist dat informele contact, de persoonlijke gesprekken na afloop van een vergadering, dat mis ik. Ik heb als burgemeester een dubbele rol; ik ben verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de coronamaatregelen en tegelijkertijd heb je de verbindende 'burgermoederrol' met een luisterend oor en bied je hulp en steun waar dat kan”, legt Bronsvoort uit.

Lastig
Die dubbele pet is soms lastig, erkent Bronsvoort. “We moeten in deze periode mensen vaak teleurstellen en dat is niet leuk. We moeten allemaal samen door deze crisis heen en daar horen helaas ook maatregelen bij. Aan de andere kant steunen we de mensen natuurlijk ook en het is goed om te merken dat het vaak goed lukt om mensen te helpen. We zien ook dat mensen het moeilijk hebben. De horeca bijvoorbeeld; die ondernemers wachten al zo lang op perspectief. De vreselijke drama’s in de verpleeghuizen staat me ook nog helder op het netvlies. Tijdens de eerste lockdown mochten de bewoners geen bezoek ontvangen en moesten dierbaren noodgedwongen voor het raam staan zwaaien. Dat heeft me veel gedaan en doet me nog steeds wat. Je voelde de heftigheid en de triestheid.”

Veel vragen
Tijdens de vele wandelingen en fietstochten door de gemeente spreekt de burgemeester regelmatig met inwoners. “Dan hoor je hele persoonlijke verhalen van mensen die bijvoorbeeld hun baan verliezen. Ik realiseer me dat de pijn oneerlijk verdeeld is.” De gemeente onderhoudt intensief contact met de ondernemers. “We krijgen heel veel vragen van ondernemers maar ook van particulieren. We willen er zijn voor onze inwoners; op financieel gebied middels het steunpakket maar ook als vraagbaak. We zien nog steeds veel onzekerheid, zeker nu ook het vaccineren nog niet zo hard gaat als we zouden willen. Pilots die landelijk gehouden worden zoals bijvoorbeeld het fieldlab, kunnen weer perspectief bieden.”

Geluk
“Of dit voor mij persoonlijk ook een moeilijke tijd is? Jazeker, ik vind het jammer dat ik onze kinderen heel weinig zie en ook ik heb het regelmatig lastig met de beperkingen. Maar ik ben mij er van bewust dat dit niet te vergelijken is met de situatie van anderen. Het is bijzonder om te zien dat onze inwoners zo meewerkend zijn. Ik wil de samenleving in Oost Gelre een welgemeend compliment geven. De mensen zijn zo veerkrachtig, ook die mensen die het heel moeilijk hebben.”

Maak gebruik van het steunpakket
Bronsvoort ziet dat het eind van de crisis in zicht is maar verwacht nog niet dat we teruggaan naar het oude normaal. “We gaan naar een ander soort samenleving met veel testen en het virus zal nog regelmatig oplaaien. We zijn er straks echter wel op voorbereid en tegen gewapend. Tot die tijd wil ik onze inwoners oproepen om in elk geval te komen met vragen. Daar zijn we voor. En wees niet te bescheiden in het gebruik maken van het steunpakket. Dat is echt bedoeld om de inwoners en ondernemers te ondersteunen.”

Tijdens fietstochten en wandelingen door de gemeente hoort burgemeester Bronsvoort veel persoonlijke verhalen. Foto; PR