OOGenblik na de raad van 13 april

Een korte agenda, met twee zwaardere agendapunten op de dertiende(!) april, die weer duidelijkheid verschaften over het functioneren van dit college en de coalitiepartijen CDA en VVD.

Het eerste agendapunt betrof de 'wijzigingsbevoegdheid bedrijfsactiviteiten'. De verantwoordelijkheid van wethouder Frank. De wethouder trakteerde de raad op een uitgebreide lijst van ruim 500 bedrijfsactiviteiten die op de lokale bedrijventerreinen in Oost Gelre zijn toegestaan of toegestaan kunnen worden. In principe geldt in Oost Gelre dat activiteiten op deze lokale bedrijfsterreinen niet hoger mogen zijn dan de zwaartecategorie 4.1. Heel begrijpelijk, want dit zijn activiteiten die vergunbaar zijn en geen gevaar opleveren voor volksgezondheid en ook niet voor overlast zorgen.

Probleem is echter dat er in het recente verleden wel vergunningen zijn afgegeven voor activiteiten die in categorie 4.2 vallen. Raar natuurlijk. En nu blijkt dat de wethouder met deze lijst, die zij ter consultatie aan de raad aanbood, fouten wilde corrigeren door de zwaartecategorie naar boven toe bij te stellen om geen planschade op te lopen. Daarvoor kwam ze met een uitgebreide lijst van het VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). De oppositie was hier niet gelukkig mee. Want elke partij moest nu zelf de hele lijst opschonen. Er werden dan ook twee amendementen voor tekstwijzigingen in het voorstel ingediend, één van D66/OLW en één van de OOG-fractie. Deze amendementen gaan dan vooral over de problemen die de oppositiepartijen hebben met de uitbreiding van de lijst naar de zwaardere categorieën. Daarnaast waren er ook nog veel kritische vragen van de oppositiepartijen.

In de beantwoording, in eerste instantie in een zogenaamd memo, werd duidelijk dat de verantwoordelijk wethouder veel woorden en draaiwerk nodig had om haar eigenlijke doel te camoufleren. De verantwoordelijk wethouder trok een waar rookgordijn op. In plaats van duidelijkheid te verschaffen stichtte zij bij de oppositiepartijen alleen maar verwarring. Het waren dan ook alleen de kritiekloze coalitiepartijen CDA en VVD die hun wethouder niet tegenspraken, daardoor gingen deze partijen in eerste instantie zelfs akkoord met kerncentrales met koeltorens en de verwerking van radioactief afval. Categorie 6!Die heeft de wethouder uit lijfsbehoud maar snel gestreept. Maar ze kan knopen tellen en ontraadde dan ook de amendementen van de oppositiepartijen, maar zegde nog wel toe dat ze de gemaakte opmerkingen van de oppositie serieus neemt en dat het college deze meeneemt bij de besluitvorming aan het eind van het jaar. Het gehele voorstel blijkt dus slechts een consultatie van de raad en daarmee eigenlijk een wassen neus. Als wethouder Frank zelf haar huiswerk had gedaan, was dit voorstel niet nodig geweest. Verder blijkt ook nu weer dat niet alleen in Den Haag het duale stelsel niet werkt. Ook in Oost Gelre lopen de coalitiepartijen netjes aan het lijntje van het college.


José Konings
Freek Jansen
Renë Hoijtink
Ronald Willering (fractievoorzitter)