Coronasteunpakket, het startschotgala en de megamestfabriek

Graag informeert OLW u weer kort over de afgelopen raadsvergadering.

Coronasteunpakket

Vanwege de grote maatschappelijke en economische gevolgen van de coronacrisis heeft de Oost Gelrese gemeenteraad ingestemd met een breed steunpakket om ondernemers maar zeker ook (individuele) burgers van Oost Gelre te ondersteunen.
De totale kosten van het voorliggende steunpakket bedragen € 1,3 miljoen waarvan € 0,7 miljoen door de Provincie/ Rijksoverheid wordt betaald, en € 0,6 miljoen uit de gemeentekas. Dit nieuwe pakket omvat onder meer zaken als het kwijtschelden van de huur van gemeentelijke sportaccommodaties, steun voor burgers die extra door corona in de financiële problemen komen, ondersteuning voor speeltuinverenigingen, een extra cultuurfonds, rentevrijstelling voor bedrijfsleningen en jeugdactiviteiten. OLW is content met dit steunpakket.

Gezonde bedrijfsterreinen
Welke categorieën bedrijvigheid zijn wenselijk op onze bedrijventerreinen in Lichtenvoorde en Groenlo? Hiervoor werd een conceptlijst voorgelegd door het college met daarop helaas ongezonde, ongewenste industrie, zoals mestvergisters, aardolieraffinaderijen, kabelbranderijen en groothandel in tabak en zelfs munitieopslag! Daarom diende OLW samen met D66 een verzoek in om dit soort activiteiten niet toe te laten omdat ze schadelijk kunnen zijn voor een gezonde leefomgeving. Maar dat verzoek werd helaas niet gesteund door VVD en CDA. Dit betekent dus concreet dat de kans blijft bestaan dat we dit soort ongewenste industrie in de toekomst in Oost Gelre blijven facilitairen. Maar het college komt nog met een herziend besluit waarbij hopelijk toch het gezonde verstand regeert.

Startschotgala
Met 10.000 bezoekers wordt er op 1 mei een fieldlabfeest gevierd in De Schans in Lievelde, deelde burgermeester Bronsvoort mee. Wij vragen ons af of dit wel verstandig is met volle ziekenhuizen en overbelast zorgpersoneel. En dat terwijl de terrassen van onze lokale horeca wel dicht moeten blijven……

Megamestfabriek
Komende week gaat de gemeenteraad, na veelvuldig verzoek, eindelijk kennis maken met Windvision, de geheimzinnige Belgisch- Cypriotische partij die de megamestvergister wil gaan bouwen. OLW zal aandachtig luisteren en kritische vragen stellen maar toch vooral aangeven dat deze risicovolle mestfabriek absoluut niet welkom is aan de rand van Groenlo.


Namens de fractie van OLW
Paul Wallerbos
Onafhankelijke Lijst Wallerbos