De pestsamenleving

Minister De Jonge (ik laat ‘demissionair’ gelijk maar weg want dat maakt tegenwoordig toch geen verschil meer) verwierp afgelopen week alle kritiek op de opzet van de testevenementen. “Mensen zeggen na afloop dat ze een fantastische dag hebben gehad en zo'n bijeenkomst hebben gemist. We maken leuke dingen mogelijk”, zo liet onze Hugo niet zonder enige trots weten. Het beeld van een sm-meesteres die na een stevige afranselsessie de voor haar diensten betalende klant nog even liefdevol aan haar boezem drukte, drong zich aan mij op.

Inmiddels heeft het privébedrijf FieldLabs 1,1 miljard aan belastinggeld vrij naar eigen inzicht en zonder verantwoording achteraf te besteden. Er was geen geld om de zorg structureel een beter salaris te bieden (de financiële nood is zelfs zo nijpend dat er nu opnieuw gediscussieerd wordt over de coronabonus) en de slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben nog geen cent gezien, om over de gedupeerden in Groningen nog maar te zwijgen. Maar bakken met geld naar testevenementen brengen waarvan compleet onduidelijk is wát er nu eigenlijk wordt getest, is geen enkel probleem. Het schijnt allemaal maar te kunnen want 'er is haast bij', aldus onze corona-minister. En haast heeft het kabinet zeker want in het tempo waarin ons belastinggeld richting private bedrijven, in de zakken van OMT-leden met dubbele petten en onbetrouwbare farmaceuten verdwijnt, zou je haast denken dat de Nederlandse staat toch al failliet is.

Lichtenvoorde had de 'eer' om het Startschotgala te hosten. Hàd, want na een stortvloed aan negatieve reacties van zowel lockdownies als viruswappies en alles daar tussenin, is het hele evenement voorlopig afgeblazen. Nou had ik het die evenementenbedrijven van harte gegund om na een jaar drooglegging een paar cent te kunnen verdienen maar ik stond er toch wel van te kijken dat onze o zo inclusieve gemeente meewerkt aan de door De Jonge zo gewenste testsamenleving waarvoor deze evenementen de opmaat lijken te zijn.

Nu zijn er weer geluiden over hoera, hoera, zogenaamde versoepelingen. Terwijl ik nog met mijn hoofd zit bij 'Tijdelijk strengere maatregelen zodat we over twee weken Kerst kunnen vieren met de familie', zijn er intussen zoveel meer maatregelen bijgekomen dat ik De Jonge ervan verdenk al maanden met een landelijk fieldlab bezig te zijn. De onderzoeksvraag hierbij is: Hoelang laten Nederlanders zich nog koeioneren door de overheid met haar wanbeleid dat van blunders en onbewezen coronamaatregelen aan elkaar hangt?

Ik stel voor dat we Oost Gelre bij minister De Jonge aanmelden als controlegroep voor zijn fieldlab-experimenten. Gewoon, zonder testen, corona-apps, vragenlijsten, temperaturen, mondkapjes, hygiëne-gels en de anderhalve meter proosten op Koningsdag, de doden herdenken en Bevrijdingsdag vieren, losgaan op Over De Top, de kermissen in de kerkdorpen afstruinen, het Bloemencorso bewonderen en, als klap op de vuurpijl, drie dagen knallen op de Zwarte Cross. Allemaal buitenevenementen waarbij de kans om het virus over te dragen nihil is. En dat alles onder voorwaarde van maar één keihard bewezen maatregel: Heb je klachten, dan blijf je thuis. Kunnen wij best. Samen.


Kees Kiezel
keeskiezel@outlook.com