RebElsje in actie tijdens een coronaoptreden. Foto: Henri Walterbos/Achterhoek Nieuws
RebElsje in actie tijdens een coronaoptreden. Foto: Henri Walterbos/Achterhoek Nieuws

Clubs in coronatijd

Aflevering 4

Zoals alles en iedereen hebben ook clubs in Oost Gelre al ruim een jaar te maken met de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Bijeenkomsten moeten anders worden opgezet en publieke optredens zijn vrijwel onmogelijk. Hoe gaan koren, sportclubs, toneelverenigingen en andere groepen daarmee om? Hoe houden ze het clubgevoel vast? Hoe zien ze de toekomst? Deze weken is in de Elna en de Groenlose Gids het woord aan enkele van de vele clubs die we rijk zijn. Deze week: De Musicalfabriek uit Groenlo, Danthé danstheater uit Lichtenvoorde en Ruurlo, en RebElsje uit Groenlo.

Door Mark Ebbers

Na een jaar weer of geen weer: de Musicalfabriek blijft actief

GROENLO - De coronacrisis heeft de Musicalfabriek uit Groenlo niet stilgelegd. Van gezellige activiteiten zoals een watergevecht tot en met een doorloop voor de komende online musical: de weersomstandigheden werden getrotseerd, als het binnen niet kan dan maar buiten.

Anne Wessels en Brenda Bénard uit Groenlo zijn eigenlijk verrast hoe makkelijk hun jonge groep (van 7 tot 18 jaar) de omschakeling wist te maken van De Mattelier naar buitenlocaties als het Grolveld en het speelplein van de St. Willibrordus. Anne is zakelijk leider van de Musicalfabriek en Brenda ondersteunt samen met Anne de acteerlessen en regisseert ook voorstellingen.
Natuurlijk is dit niet wat Anne en de andere initiatiefnemers in gedachten hadden toen ze in 2017 hun jongerenmusicalvereniging in de steigers zetten. “Zeker na het succes van onze eerste voorstelling Shrek in 2019 dachten we: the sky is the limit”, vertelt Brenda. “Maar toen kwam het virus.”

Toen vorig jaar maart corona het verenigingsleven begon lam te leggen, ging de Musicalfabriek over naar online bijeenkomsten en -repetities. Brenda: “Dat ging best erg leuk, er waren dans- en acteerlessen en we hebben zelfs een video gemaakt op basis van beelden.” Toen de beperkingen vorig jaar zomer werden versoepeld, zijn er voor de zomervakantie nog enkele repetities in de vertrouwde stek De Mattelier geweest; maar juist toen na de vakantie het seizoen weer werd opgestart, werden de coronamaatregelen weer verzwaard, waarna de Musicalfabriek de buitenlucht opzocht. En dat bleek nauwelijks een probleem, zegt Anne: “Sterker nog, de meesten vonden de buitenlessen geweldig. Zelfs de hevige kou en sneeuw februari jongstleden wisten het enthousiasme nauwelijks te temperen.” Brenda vult aan: “Voor ons is het natuurlijk meer werk, maar het gedwongen anders werken heeft ons ook wel op ideeën gebracht.”

Een van die ideeën mondde uit in de Theater Thuis Musical, die onlangs online in première ging. De musical is te bekijken via een link op de website.

www.musicalfabriekgroenlo.nl

Crisis of niet, Lidy en Amber begonnen gewoon

LICHTENVOORDE/BELTRUM - Midden in de coronacrisis beginnen met dans- en theaterlessen voor basisschoolkinderen: Lidy Hungerink (28) uit Lichtenvoorde en Amber Hofstede (28) uit Beltrum deden het gewoon. Al geven ze toe dat ook zij vorig jaar september nog niet vermoedden dat de ellende zo lang zou aanhouden.

Ze leerden elkaar zo’n zeven jaar geleden kennen en deden samen weleens wat projecten op het gebied van dans en theater. In de zomer van 2020 kwam het tot een structurele samenwerking: Danthé danstheater. Amber: “Ik heb een theateropleiding als achtergrond en gaf al jaren lessen op dat gebied in Ruurlo. Maar ik miste een collega.” Die vond ze in Lidy, geschoold danseres, die balletlessen gaf in onder andere Lichtenvoorde. Ze besloten hun vakgebieden samen te brengen: dans en theater. Het was de moeder van Amber die daarop met de naam kwam: DANsTHÉater.
In september vorig jaar gingen ze echt van start, op het moment dat de coronamaatregelen na de zomer weer werden aangescherpt. “Het was dan ook een pittige start”, vertelt Amber. “We hebben ons welgeteld op één school kunnen presenteren. Maar het leverde wel contacten op.” Inmiddels heeft Danthé toch bijna vijftig leerlingen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar; aanmeldingen kwam voor een flink deel vanuit de groepen waar Amber en Lidy los van elkaar al les aan gaven.

De normale repetitieruimtes zijn de Kerst Zwartschool in Ruurlo, waar Amber theater en dans geeft, en Den Diek in Lichtenvoorde, waar Lidy zich ook richt op klassiek ballet. Amber: “We richten ons op wat ik noem het ‘ruwe’ theater’, geen typische musicals. Het zijn zelfgemaakte stukken met thema’s die kinderen aanspreken. Bijvoorbeeld horror, tijdreizen of dromen. De muziek kunnen de kinderen zelf aandragen.” Op dit moment zijn ze bezig met de voorbereiding van een buitenluchtproductie, met als werktitel ‘Dromen’, die gepland staat voor juli. Een voorstelling ten behoeve van de kinderen en hun ouders. De locatie is nog niet bekend, in elk geval ergens in de gemeenten Oost Gelre of Berkelland.
In die buitenlucht vinden noodgedwongen ook al meer dan een half jaar de repetities plaats. Lidy geeft haar balletlessen op de zaterdagen op het Swite-terrein in Lichtenvoorde, Amber leidt haar theatergroepen op de dinsdag in het openluchttheater van Wijkvereniging ’t Hooiland en op woensdagen leidt ze dans- en theatergroepen op het schoolplein van de Kerst Zwartschool in Ruurlo. Naarmate de voorstelling dichterbij komt, wordt er met de twee groepen samen gerepeteerd.

Voorafgaand aan de buitenlessen zijn er wel een aantal online bijeenkomsten geweest. Lidy: “Serieus les, maar ook bijvoorbeeld een online bingo.” Toch maakte ze met Amber al gauw de keuze voor fysieke bijeenkomsten in de buitenlucht, vanwege de leeftijd van de kinderen kon dat binnen de regels. Om de binding met de kinderen die niet kunnen deelnemen te versterken, zijn er voor hen alternatieve online ontmoetingen.
De opkomst voor de buitenlessen is groot, vertelt Lidy: “Juist buiten komen ze extra graag opdagen, lijkt het. En het weer is meestal goed genoeg, hoewel ik op mijn zaterdagen wat meer regen heb gehad dan Amber op haar woensdagen.” Ook al is het dan buiten en ook al zijn de leerlingen dan te jong om coronarisico te lopen, toch wordt er wel rekening mee gehouden, verzekert Amber: “Ook buiten zorgen we voor voldoende afstand, houden we de groepjes klein en zetten we kinderen bij elkaar die al bij elkaar in de klas zitten”

Danthé danstheater kijkt ondanks de crisis gewoon vooruit. Naast de genoemde buitenvoorstelling ‘Dromen’ zijn Amber en Lidy ook bezig met een gratis zomerkamp speciaal voor de leden in het Openluchttheater in Eibergen op 28 en 29 juli. “Summerschool, noemen we het”, vertelt Lidy. “Twee te gekke dagen vol theater en dansactiviteiten, spelletjes, gezelligheid, een voorstelling en hopelijk stralend zomers weer!”

www.danthedanstheater.nl

Kansen en plannen, met naast klank ook drank

GROENLO - RebElsje is een Grols gezelschap dat optreedt met muziekpakken. Of ze ook echt een muziekgezelschap kunnen worden genoemd, daarover zijn de meningen ook binnen de groep verdeeld. De coronacrisis doorstaan ze tot nu vrij goed. “We gebruiken de coronatijd juist om plannen te maken.” In gesprek met drie RebElsjes: Maurice Gelinck (45), Leon Geelink (47) en Rob Porskamp (47), allen uit Groenlo.

De eerste zaadjes voor RebElsje werden achteraf gezien geplant in 2014, herinnert Maurice zich: “Met een groep van twaalf man hadden we muziekpakken gekocht voor het carnaval.” Een van de groepsleden was en is Henk-Jan ten Brincke, hij zocht tijdens het carnaval van 2017 versterking voor een gelegenheidsorkest, en zo besloten ze de pakken weer aan te trekken en de andere muzikanten te versterken. “Dat was nog voordat Henk-Jan en ik prins en adjudant werden; misschien was dit zelfs wel de reden dat we een jaar later onthuld werden”, redeneert Maurice.
De naam RebElsje kwam wat later bovendrijven, eind 2018 tijdens de onthulling van prins ‘Klone’ en Robbie Reukers, leden van carnavalsvriendengroep Elsje. Maurice: “Niet dat wij betrokken waren bij dat prinsenpaar; we hebben onze naam ook niet met hen overlegd en hebben verder geen officiële rol gehad tijdens hun campagne.” Maar de naam RebElsje bleef (en vanwege het uitvallen van het carnaval door de coronacrisis, zijn de broers Reukers ook nog steeds niet opgevolgd).

Welke (muzikale) rol spelen de drie gesprekspartners in RebElsje? Maurice: “Ik speel geen instrument, ik draag het vaandel, een lyra, en zorg voor versnaperingen.” Rob: “Ik maak geluid op een teufelsgeige.” Leon: “Ik speel de bekkens, dus ook percussie.” En wie zorgt naast de ritmes voor melodie en harmonie? Leon vervolgt: “Dennis Papen kan echt trompet spelen, vooral Il Silenzio.”
Dat ze nog geen acute muzikale bedreiging zijn voor de Marinierskapel, ondervangen de leden van RebElsje – een kern van acht man en losse gasten – door te playbacken. “Het gaat echt meer om de act”, aldus Maurice.

De oefenavonden speelden zich tot corona af in Sportcafé Den Elshof. “Daar was het wel meer drank dan klank”, erkent Maurice. RebElsje wist zich al vrij snel een min of meer officiële plek te verwerven tijdens het dweilen op carnavalsmaandag, waar ze het aanslaan van het vat begeleidden. “Daarna stelden we ons op als een big band en sloten andere, echte, muzikanten aan.” Deze Rosenmontag-traditie werd na twee keer, 2019 en 2020, echter ruw onderbroken: het virus.
Maar de coronatijd bleek RebElsje ook nieuwe kansen te bieden: ze werden gevraagd te spelen voor de bewoners van De Molenberg, vanuit de tuin. Maurice: “We zouden de afterparty verzorgen voor Willem, Niek en Tim; of zij ons voorprogramma, zo kun je het ook bekijken. Het was op eerste paasdag vorig jaar, ik weet nog dat we gestoord werden door de klokken van de Calixtus.” Rob vult aan: “Hennie Schovers deed dat, keurig op tijd overigens.”

De Molenberg was blijkbaar zo tevreden dat RebElsje een week later weer werd gevraagd, nu om onder de glazen brug aan de grachtzijde te spelen ten behoeve van de bewoners van de gesloten afdeling. Dat spelen voor gebeurde overigens zwaar ondersteund door mechanische muziek. Noodzakelijk, omdat de ondersteunende muzikanten van buiten de groep er inmiddels niet meer bij waren.
“Marga Klompé heeft ons toen gevraagd om na De Molenberg voor hun andere instellingen buiten Groenlo te spelen”, vertelt Leon. “In Lichtenvoorde bijvoorbeeld. Maar we hebben besloten ons op Groenlo te richten en geen tournees buiten de stad te doen.” Bij doorvragen blijkt die beslissing ook met vervoersproblematiek te maken te hebben: een taxi is duur en volledig nuchter blijven rond optredens ligt moeilijk bij RebElsje.

Hoe het ook verder gaat met de coronacrisis, Rob belooft dat er in elk geval een jubileumconcert komt: “We bestaan ongeveer 33 maanden, dus het komende carnaval, wanneer dat ook is, komt het ervan.”
Intussen gebruikt RebElsje de coronatijd om verdere plannen te maken, sluit Maurice af: “En hoe langer de coronacrisis duurt, hoe groter de plannen.”

Lidy (links) en Amber van Danthé. Foto: Carolien Tesselhof
Anne (links) en Brenda van de Musicalfabriek. Foto: PR