Rijkswerkkamp Lievelde aan de Schansdijk. Foto: Oudheidkundige Vereniging Lichtenvoorde

Rijkswerkkamp Lievelde aan de Schansdijk. Foto: Oudheidkundige Vereniging Lichtenvoorde

Blijvende herinnering aan werkkamp
Lievelde

OOST GELRE - Het verhaal van het werkkamp in Lievelde heeft de inwoners van Oost Gelre niet onberoerd gelaten. Recent was in deze krant het verhaal van onder andere Godfried Nijs over het werkkamp te lezen. Het Joods werkkamp Lievelde was van 18 augustus 1942 tot 3 oktober 1942 een werkkamp voor Joodse dwangarbeiders. De arbeiders werden onder meer ingezet bij de aanleg van de gemeentelijke zandweg de Huttendijk in de de buurt van boerderij ‘De Kamper’. Op 2 oktober 1942, tegen middernacht, werden de joodse dwangarbeiders zo onopvallend mogelijk naar het station van Lievelde gebracht en van daaruit doorgevoerd naar kamp Westerbork. In 1944 werden de vervallen barakken gesloopt. Het bouwmateriaal werd onder andere gebruikt voor herstelwerkzaamheden aan het openbare zwembad bij Vragender.

Door Kyra Broshuis

Geen overlevenden
“Vrijwel zeker heeft geen van de naar schatting 40 tot 60 Joden uit werkkamp Lievelde de oorlog overleefd. Het Comité 4 mei Groenlo deed eind april een oproep om iets ter herinnering te realiseren op de plek van voormalig Joods werkkamp Lievelde. OLW wil deze oproep van harte ondersteunen”, zegt Paul Wallerbos bij de raadsvergadering. Hij vraagt of het college het met hem eens is en zich in wil spannen voor een blijvende herinnering.

Zichtbaar en concreet
Dat is het college, antwoord wethouder Jos Hoenderboom. “Hier zeggen wij volmondig ja op en we gaan graag met onze 4&5 mei comités in Lichtenvoorde en Groenlo in gesprek. Het zou mooi zijn als we vóór 4 mei volgend jaar met een zichtbaar en concreet resultaat kunnen komen. De Stolperstenen in Groenlo laten zien dat de holocaust ook in onze gemeente heel dichtbij was. De stenen geven de slachtoffers een gezicht. We willen ook de slachtoffers van het werkkamp in Lievelde een gezicht geven en in herinnering houden. Het verhaal heeft veel ongeloof en ontsteltenis gebracht in onze gemeente. Het is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis.” Walter Leemreize van het CDA sluit zich aan bij de vraag én het antwoord. “En ook namens de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde wil ik zeggen dat we het initiatief van harte zullen ondersteunen.”