Mart Hillen in een pose die we nog niet van hem kennen, maar vaker zullen gaan zien in de toekomst. Eigen foto

Mart Hillen in een pose die we nog niet van hem kennen, maar vaker zullen gaan zien in de toekomst. Eigen foto

Mart Hillen benut
coronatijdperk om piano te leren spelen

LICHTENVOORDE/AMSTERDAM - Van de nood een deugd maken. Mart Hillen benutte het tijdperk zonder optredens met het bijhouden van zijn gitaarspel maar hij nam ook de stap om zich te bekwamen achter de piano. En dan niet enkel voor de lol. Mart pakte het professioneel aan en durft er nu mee naar buiten te treden. “Ik moet het eerst wel een beetje kennen,” vertelt Mart ruim een maand eerder lachend. Inmiddels is hij zover.

Door Henri Walterbos

Amsterdam
Met twee vrienden woont Mart samen in Amsterdam. “Een van hen komt ook uit Lichtenvoorde. Zij gingen van Nijmegen naar Amsterdam toe en vroegen of ik met hen mee wilde gaan. Dat bevalt hartstikke goed. We wonen tweehonderd meter van de Dam af. Het is voor een half jaar. Daarna mogelijk naar Nijmegen dan, maar hier is het ook hartstikke mooi,” vertelt hij telefonisch vanuit Amsterdam. Zijn gitaren en digitale piano gingen uiteraard mee. “Ik had toch niet veel te doen vanwege corona, dus ik dacht ‘laten we dat maar gaan doen.’ We kunnen goed met elkaar en kunnen elkaar helpen met creatieve dingen, met fotografie en videografie, en ik met muziek.”

De keuze om piano te leren spelen is niet geheel toevallig. “Ik heb piano altijd al wel een gaaf instrument gevonden. Thuis hadden we een akoestische piano want mijn zusje speelde daarop. Zij is daar op een gegeven moment mee gestopt. Ik speelde er vroeger wel eens op en kon er al wel een beetje op spelen, maar nu heb ik een digitale piano gekocht. Daar kan ik ’s avonds laat nog op oefenen want ik kan er een koptelefoon op aansluiten. En het mooie is je kunt hem op verschillende sounds instellen. Op een vleugel, klassiek of pop bijvoorbeeld. De manier van spelen lijkt wel een beetje op de manier zoals ik dat ook op gitaar doe. Bij pianospelen gebruik je je linkerhand ook voor de begeleiding en met de rechterhand de melodie, als je klassiekere stukken hebt. Dat doe ik op gitaar ook. Op een piano kun je weer andere dingen doen omdat je op een heel andere manier speelt. Ik ben bijvoorbeeld bezig met muziek van Hans Zimmer (Duitse componist en producent van met name filmmuziek, HW). Heel vet. Dat deed ik wel eens op gitaar maar dat liep niet helemaal lekker, kwam niet helemaal goed uit. Op piano kan dat dan weer wel.”

Oefenen
Voorlopig blijft het bij oefenen. “Ik kijk wel hoever ik kom maar het lijkt me wel leuk om een beetje goed te worden. Ik heb er wel gevoel voor, denk ik, al zeg je dat eigenlijk niet zo snel van jezelf. Voor drummen bijvoorbeeld heb ik veel minder gevoel. Het is zo dat je op piano twee partijen tegelijk speelt, met je linkerhand en je rechterhand. Dat idee van meerdere partijen tegelijk spelen dat is bij mij op gitaar ontstaan met het fingerpicking. Daar ben ik dus al een beetje aan gewend. Dat gaat wel goed. Je moet alleen wel dat gevoel krijgen voor de piano. Je moet weten hoe die toetsen werken. Je moet je vingers bijvoorbeeld laten liggen als je speelt, de vingersetting moet je ook oefenen, waar de noten allemaal zitten. Je kan ze wel benoemen maar je moet het ook snel zien. Dat is nog weer heel wat anders. Je spieren moeten ook wennen aan de soorten grepen, dat je bijvoorbeeld heel wijd moet pakken, maar ik vind het hartstikke leuk om te doen.”

Les
Een paar maand geleden begon Mart met pianospelen, met hulp. “Ik heb les van Dennis Weelink, een keer in de twee weken. Dat doen we online in verband met corona. Dat gaat prima. Mijn pianospel is bedoeld voor solostukken, meer op een klassiekere manier, maar misschien ook wel in een bandachtige setting, maar dat is een hele andere manier van spelen. Dat is op gitaar ook zo. Als je fingerpicking doet dan moet je ook alles zelf doen. In een band meer slaggitaar.” Is bij het gitaarspelen vooral Tommy Emmanuel zijn voorbeeld, met pianisten heeft hij niet een uitgesproken favoriet. “Ik vind veel verschillende pianisten goed. Ligt ook een beetje aan welke stijl. Jarrod Radnich bijvoorbeeld, maar ook Peter Bence. Daar ben ik als eens naar toe geweest. Die is heel virtuoos.”

Of de piano meegaat tijdens optredens dat weet Mart nog niet. “Dan moet je het eerst wel heel goed kunnen. Ligt er ook een beetje aan hoe je het brengt. Om het ooit een keer toe te voegen, dat zou wel heel gaaf zijn. Ik ben nu vooral aan het oefenen. Dat doe ik een paar keer per dag. Ik probeer echt beter te worden. Als je het regelmatig doet dan merk je ook echt dat je beter wordt. Het is iedere keer weer wennen maar ontzettend leuk om daar fanatiek mee bezig te zijn. De gitaar doe ik er zo bij,” lacht hij.

Theaters
Ter gelegenheid van de Dodenherdenking 4 mei in Lichtenvoorde was Mart nog onderdeel van de indrukwekkende video ‘Vlinder op zoek naar vrijheid’. Bij het monument aan de Dijkstraat speelde hij tijdens de kransleggingen en herdenking het Wilhelmus op gitaar. “Dat was nog best wel even uitzoeken hoe en wat, maar het is mooi op de video gekomen.” Als straks de theaters weer opengaan dan ga ik het programma brengen wat ik eigenlijk afgelopen jaar had willen doen. Voor het najaar staan alweer 20 tot 25 optredens gepland. Best wel veel. Voor het voorjaar 2022 zijn we aan het plannen. Ik hoop dat het allemaal door kan gaan. Verder werk ik nog aan een cd. Daar heb ik al stukken voor opgenomen. Wanneer die uitkomt weet ik nog niet, maar sowieso voor aanvang van het nieuwe seizoen.”

Oma en oom overleden aan corona
Ook Mart werd van zeer nabij met corona geconfronteerd. Al vroeg zelfs. “Mijn oma en oom zijn beiden aan corona overleden, dat was heel erg heftig. Dat was nog aan het begin, februari-maart vorig jaar, voordat de maatregelen van kracht waren. Mijn oma was 88 maar kon nog zo goed, al liep ze met rollator. Zo jammer. Ze is binnen twee weken overleden. Ongekend. Mijn oom zat veel bij mijn oma om voor haar te zorgen. Toen leek corona hier nog ver weg. Toen mijn oma overleden was werd mijn oom (62) ook naar het ziekenhuis gebracht en heeft hij er tot en met oktober gelegen. Veel gewisseld van ziekenhuis ook. Uiteindelijk was zijn lichaam zo verzwakt dat hij er longontsteking bij kreeg en is overleden. Was ook altijd gezond, fietste naar zijn werk. het was totaal onverwacht.”