(Kr)omdenken

Afgelopen week vond er in de raadsvergadering een discussie plaats over het initiatief van een paar inwoners uit Vragender om een hospice te realiseren in het buitengebied. Hoewel verantwoordelijk wethouder Frank zegt het plan een mooie aanvulling te vinden, past het niet in het bestemmingsplan en levert het geen ruimtelijke kwaliteitswinst op. Daarbij is er al een hospice in Winterswijk en daar is volgens de wethouder zelden een wachtlijst.

Tja, zo beredeneerd lost dit probleem zich over tijd vanzelf op. Na een heel leven van wachten bij de kassa, met je kleinkinderen in de rij bij het Dolfinarium, op Tafeltje Dekje, op de verpleegster die je billen komt wassen of op de Elna die te laat bezorgd wordt, mag je nu ook nog wachten op een plekje om waardig dood te gaan. Kwaliteitswinst is niet altijd ruimtelijk maar heeft soms ook gewoon met kwaliteit van leven te maken.

Je zou verwachten dat met de nieuwe Omgevingswet in de hand ons college zo ongeveer ieder initiatief van de burgers met beide handen aan zou pakken. Zo kunnen ze met een minimum aan inzet weer een maximum aan mooie lintjes doorknippen, onderwijl lovende woorden sprekend over de enorme creativiteit en fantastische inzet van de vele vrijwilligers die onze gemeente rijk is.

Het bij al die initiatieven gehanteerde 'ja, mits...' lijkt soms meer op een 'nee, tenzij..' Maar er is hoop! Zaken die niet in het bestemmingsplan passen, en daar hebben bewoners in het buitengebied nogal snel last van (of je nu tiny houses op je eigen erf wilt plaatsen of per ongeluk een te hoge schuur hebt gebouwd) zijn bliksemsnel op te lossen. Leg er een zonneparkje naast en de bezwaren van het college zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. In Zieuwent kunnen ze er zelfs een compleet nieuw wijkje voor bouwen. Even het bestemmingsplan wat aanpassen et voilĂ !

Je moet het gewoon een beetje omdenken. Zo kwam projectontwikkelaar Oldenhuis weg met een berisping en de aanplant van een voedselbosje nadat deze een heel bos op 't Blik in Groenlo had weggekapt. Immers, de gekapte bomen waren kapvergunningsvrij dus dan kan je ook geen boete opleggen, volgens Frank. Ik moet het haar nageven; ze is een kei in (kr)omdenken! Of moeten we zeggen: Rutteriaans beredeneren?


Kees Kiezel
keeskiezel@outlook.com