Anouk en Stanley tijdens de training. Foto: Calvin te Vaarwerk

Anouk en Stanley tijdens de training. Foto: Calvin te Vaarwerk

'Stanley heeft echt talent voor de hogere klassen'

Vervolg van de voorpagina

Anouk las een tijd terug een oproep van het Nationaal Haflinger Paarden Stamboek (NHPS) op Facebook en reageerde daar op. Ze zochten deelnemers voor het Europees Kampioenschap. Op maandag 10 mei mocht ze bekend maken dat zij en Stanley tot de gelukkigen behoorden die mee mochten doen. Niet iedereen kon zich opgeven. Je moest wel aan een bepaalde klassering voldoen. Aangezien Anouk en Stanley kringkampioenschappen gewonnen hebben en zich bij regionale kampioenschappen regelmatig in de prijzen hebben gereden, was dat voor hen een hindernis die makkelijk genomen kon worden. Anouk: "Als we naar Oostenrijk gaan, rijden we er met mijn ouders, broertje en vriend in een vrachtwagen heen. Mijn zusje blijft thuis om mijn oma en opa op de hoogte te houden via Facetime, omdat opa altijd thuis voor de paarden zorgt als ik op school ben. We gaan er met zijn allen naartoe werken en hebben er veel zin in. Vanuit Nederland zijn we met negen combinaties in de klasse waarin ik deelneem. Het hele Nederlandse team bestaat uit 21combinaties uit verschillende disciplines: dressuur, springen, eventing en mennen."

Echt talent
Ik les al een aantal jaren met heel veel plezier met mijn paarden bij mijn vaste instructrice Nina Alblas in Westendorp,” legt Anouk uit, ”We kochten Stanley toen hij negen jaar oud was. We hebben hem gekocht als opvolger van onze andere Haflinger Jolanda met wie we recreatief reden. We gingen met hem aan het werk met de basisdressuuroefeningen zodat we er later een fijn paard aan zouden hebben waar we onbezorgd op zouden kunnen rijden. Later hadden we plezier in het dressuurwerk en bleek hij ook echt talent te hebben voor de hogere klassen. Het afgelopen jaar heb ik door corona weinig klassementen gereden en eigenlijk alleen geoefend. Voor corona reden we gemiddeld een keer in de maand een wedstrijd. Het leuke van dressuur is dat je je paard steeds nieuwe dingen kan leren. Er zit progressie in, je hebt eer van je werk. Mensen zien het vaak als trucjes, maar dat is het niet. Je begint op een laag niveau en de oefeningen worden geleidelijk aan steeds iets moeilijker gemaakt. Je moet tijdens een wedstrijd altijd een voorgeschreven proef rijden.”

Op elkaar ingespeeld
“Qua bouw lijkt Stanley niet geschikt voor dressuur. Hij is robuust gebouwd en heeft korte beentjes, maar hij heeft een goede werkinstelling en vindt het leuk om te doen. Dat is het belangrijkste,” vertelt Anouk trots, “Stanley is over het algemeen heel rustig, maar is op sommige momenten een bom energie. Ook is hij soms schrikachtig. Omdat ik al jaren op hem rijd, weet ik precies waar hij van schrikt en wat ik dan moet doen. We zijn erg op elkaar ingespeeld. Echt een team. We zijn een opvallend duo. Op het moment ben ik nog een paard aan het opleiden. Haar moet ik nog wat beter leren kennen. We moeten nog op elkaar ingespeeld raken. Ik rijd wel een paar keer per week paard. We hebben twee paarden die ik berijd. Voor nog een paard heb ik geen tijd, want ik zit in 5 vwo op het Schaersvoorde in Aalten. Als ik het vwo af heb wil ik diergeneeskunde in Utrecht gaan studeren.”


Facebook: Anouk Ponds