Six points

Het officieuze fieldlab-experiment van De Graafschap heeft aangetoond dat je ook zonder publiek je positie in de Keuken Kampioen Divisie kunt veiligstellen. Bij de Doetinchemmers, de enige betaaldvoetbalorganisatie in de Achterhoek, zal er nu wel gesnoeid worden, om er maar weer eens een woordspeling in te gooien.

Dan kunnen wij ons nu richten op dat andere Fieldlab-experiment: het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Bij dit evenement mag wel publiek, negen keer 3500 mensen. Het vooral bij LHBTQIQWERTY'ers zeer populaire feestje is toegankelijk voor iedereen. Nou ja, bijna iedereen, niet voor oudjes, dikkerds, buitenlanders en ongezonden. Ik had er als niet-oud, slank en gezond Nederlands übermensch bij kunnen zijn, maar ik ga niet want ik ben een muziekliefhebber. Bovendien wil ik niet aan deze experimenten meewerken.

Experimenten die nauwelijks bruikbare uitkomsten blijken op te leveren. Ze zijn er vooral omdat VWS-minster Hugo de Jonge er nu eenmaal een miljardje in heeft gestoken, dat kon omdat hij de kosten van aanbesteding had bespaard. Hij was zo zuinig dat hij nog honderd miljoen over had voor mede-CDA’er Sywert van Lienden met zijn mondkapjes.

Maar laat ik het niet over het CDA hebben, daar is een collega voor die wat lokaler opereert.

Onze Jeangu Macrooy doet mee met 'Birth of a new age'. Met dat stukje in Sranantongo dat door velen werd aangehoord als broccoli. (Voor de vorige zin heb ik drie keer schrijfwijze-research moeten doen.)

Een grote kruidenier - waarvan ik de naam niet zal noemen, moeten ze maar meer adverteren in de Elna en de Groenlose Gids - haakte daar weer op in met zijn reclamecampagne. En dat viel weer verkeerd bij een paar lange woke-tenen die het respectloos vonden en soms zelfs - ja hoor - racistisch.

Hij zingt natuurlijk ‘Yu no man broko mi’, je kunt me niet breken ofzo. Het grootste deel van de tekst is trouwens gewoon in ons vertrouwde Engels. Over de geboorte van een nieuw tijdperk, er zit iets in van opstaan tegen de onderdrukker, trots zijn en dat soort dingen.

Ik vind het best een aardig nummer, voor Songfestival-begrippen dan. En de geboorte van een nieuw tijdperk, dat lijkt me wel een keer nodig. Want of we dit land zo nog wel door willen geven, zoals die ene partij verkondigt?

(Ik had geen titel voor dit stukje, als het goed is heeft de redactie er iets boven gezet.)