Het gemeentehuis van Oost Gelre. Foto: Bram Wassink/archief Achterhoek Nieuws

Het gemeentehuis van Oost Gelre. Foto: Bram Wassink/archief Achterhoek Nieuws

De moties; van armoedebeleid tot corsomuseum

OOST GELRE - Er zijn 7 moties ingediend door de politieke partijen tijdens de speciale raadsvergadering over de kadernota. Van die moties haalt alleen een motie van de PvdA en een gezamenlijke motie van coalitiepartners CDA en VVD, aangevuld met de NLog, de eindstreep. Een overzicht:

Door Kyra Broshuis

Armoede
OOG, de grootste oppositiepartij, komt met maar liefst 4 moties. De eerste motie gaat over armoede. “Er is een kleine groep van inwoners is die helaas langdurig onder de armoedegrens valt en de bestrijding van armoede vergt een jarenlange inzet. Daarom willen we dat de gemeente Oost Gelre zich aansluit bij het project ‘Winterswijk armoede vrij’ en zich in regionaal verband hard maakt voor bestrijding van armoede”, zegt voorman Ronald Willering. ‘Winterswijk armoede vrij’ is een samenwerkingsverband van inwoners, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisatie om Winterswijk in 2040 armoedevrij te hebben. De motie van OOG krijgt alleen steun van de PvdA en OLW en haalt het dus niet.

Corsomuseum
De tweede motie van OOG betreft het corsomuseum in Lichtenvoorde. De partij zegt dat het corso juist nu een extra impuls kan gebruiken en roept het college op om samen met de SBL te onderzoeken welke concrete mogelijkheden er zijn voor een locatie voor het corsomuseum. Ook deze motie wordt verworpen omdat alleen OLW en D66 deze oproep steunt.

Rainbowband
OOG komt ook met een motie om de Rainbowband uit Lichtenvoorde te ondersteunen. “De Rainbowband geniet veel bekendheid en die bekendheid is ontleend aan het adagium dat iedereen in Oost Gelre mee kan doen, op welke manier dan ook", legt Willering uit. “De band is dringend op zoek naar een nieuwe locatie voor de opslag van instrumenten en als oefenruimte. De gemeente is geen makelaar in onroerend goed maar kan wel een faciliterende rol en een aanjaagfunctie vervullen. Wij roepen het college om zich, samen met de Rainbowband, in te spannen voor een nieuwe locatie of er in elk geval alles aan te doen om voortzetting van de activiteiten van de band mogelijk te maken.” Deze motie wordt alleen door OLW gesteund en wordt dus verworpen.

Wandel- en fietspaden
De laatste motie van OOG gaat over de wandel- en fietspaden in de gemeente. “Een uitnodigend vrijetijdsaanbod maakt de gemeente Oost Gelre aantrekkelijk om te wonen en te werken. De kadernota 2022 stelt dat er rekening mee gehouden moet worden dat de verhouding tussen recreatief en prestatief sporten verschuift van verenigingssporten naar individuele sporten in de openbare ruimte, zoals wandelen, fietsen en hardlopen. We roepen het college dan ook op een ambitieus plan op te stellen dat invulling geeft aan de wens om het wandel- en fietspadennetwerk in het buitengebied uit te breiden en daarmee zowel de leefbaarheid voor haar inwoners te vergroten als het toerisme te stimuleren”, zegt Willering. De PvdA, OLW en D66 zijn voor maar omdat CDA, VVD en NLog tegen stemmen, haalt de motie het niet.

Huisvesting voor vergunninghouders
De PvdA komt met een motie om gezamenlijk met de andere Achterhoekse gemeenten in overleg te gaan over de mogelijkheid om extra huisvestingsmogelijkheden voor vergunninghouders en kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. “De Achterhoek Raad heeft in december 2020 een motie aangenomen onder de titel ‘Natuurlijk is er in de Achterhoek plek voor kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen’. Hiermee hebben de raadsleden uit de gezamenlijke gemeenten de bereidheid uitgesproken om, naar aanleiding van de verwoestende brand in Moria, alleenstaande vluchtelingkinderen op te nemen”, zegt Richard Klein Tank. “De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft geschreven dat zij, met uitzondering van een beperkt aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) n.a.v. de brand in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, geen amv-ers in Nederland wil herplaatsen. In plaats daarvan verzoekt zij de gemeenten om extra bij te dragen aan de huisvesting van vluchtelingen die met een verblijfsvergunning verblijven in COA-opvang in afwachting van huisvesting elders. De PvdA roept het college op om, gezamenlijk met de andere gemeenten, in gesprek te gaan met het COA om extra huisvestingsmogelijkheden voor vergunninghouders te bieden.” Deze motie kan rekenen op de instemming van alle andere partijen met uitzondering van de VVD. De motie is aangenomen.

Intensieve veehouderij
OLW wil dat het college in gesprek gaat met intensieve veehouders in de gemeente om te inventariseren of zij wellicht de intensieve bedrijfsvoering willen afbouwen. “En zo ja, welke belemmeringen zij voorzien om te komen tot een niet-intensieve, natuur-inclusieve kringloopveehouderij. Of wellicht kiezen de veehouders voor bedrijfsbeëindiging of omvorming naar een andere bestemming. Dan moet er onderzocht worden welke ondersteuning zij nodig hebben”, zegt Paul Wallerbos. OLW wil ook dat het college in gesprek gaat met de provincie om te komen tot een startnotitie waarin in elk geval ook aandacht wordt besteed aan klimaatambities en gezondheidsrisico’s en natuur en biodiversiteit. Dit voorstel wordt alleen gesteund door de PvdA en haalt het dus niet.

De energietransitie
Coalitiepartijen CDA en VVD, aangevuld met NLog, dienen een motie in over de energietransitie. In het Akkoord van Groenlo (2013) hebben de acht gemeenten van de Regio Achterhoek afgesproken te streven naar ‘een energieneutrale Achterhoek in 2030 door inzet op grootschalige energiebesparing en productie van hernieuwbare energie’. “Maar destijds zijn de (on)mogelijkheden van het energienetwerk niet meegenomen”, zegt Kees Porskamp namens de drie partijen. “Het college heeft meerdere malen aangegeven dat een energieneutraal Oost Gelre in 2030 op basis van de huidige kennis en inzichten niet realistisch is.” CDA, VVD en NLog verzoeken het college dan ook om herijking van het Akkoord van Groenlo. Ook willen ze dat er Achterhoek-breed regionale zoekgebieden voor grootschalige energieopwekking worden bepaald. “En dat op basis van een breed maatschappelijk draagvlak en met zorg voor landschappelijke waarden en de leefbaarheid van de kernen in de Achterhoek.” De overige fracties stemmen tegen maar CDA/VVD/NLog heeft een meerderheid dus de motie haalt het.