De ene regenboog is de andere niet

In de Elna van 12 mei jl. heeft u kunnen lezen dat Oost Gelre zich inzet om samen met gemeente Winterswijk een Regenbooggemeente te worden. Broodnodig, want, zo laat de gemeente weten: 'Er zijn helaas nog teveel lhbt+ers die te maken krijgen met discriminatie en uitsluiting in de maatschappij'. Dat woordje teveel staat hier teveel, maar dat had u vast al wel opgemerkt. Desalniettemin vind ik het een nobel streven van onze gemeente die de woorden diversiteit en inclusiviteit vaak voor in de mond heeft. Het verbaasde me dan ook dat de door OOG ingediende motie om de Rainbowband actief te ondersteunen geen meerderheid haalde in de raadsvergadering afgelopen week. Zo blijkt maar weer: de ene regenboog is de andere niet.

Een motie die het wel haalde was de motie van de VVD-NLOG over de energietransitie. Gezien de benodigde tijd die al was opgesoupeerd aan alle overige moties, had men zich dit onderwerp wel kunnen besparen. Immers kon je op je vingers natellen dat gezien de samenstelling van het college de benodigde meerderheid al in kannen en kruiken was. Voor de vorm is het altijd goed om er nog even een democratische 'look en feel' aan te geven, zo krijgen de inwoners tenminste het idee dat hun mening er nog een beetje toe doet. Veel meer dan een showtje voor de bühne is het eigenlijk niet te noemen, waarmee de politiek in Oost Gelre weer keurig in de pas loopt met de landelijke.

Over regenbogen gesproken; sinds kort heeft Oost Gelre er weer een kleurtje bij. Ondanks een nederlaag tijdens de landelijke verkiezingen ziet een drietal Oostgelrenaren brood in het oprichten van een gemeentelijke tak van GroenLinks. Ik ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken want als het aan GroenLinks Oost Gelre (GLOG) ligt, krijgen we er niet zozeer een partij bij maar gaan we vooral lokale partijen elimineren. Daar hebben we er nu drie van in Oost Gelre en dat is volgens GLOG teveel. Hoeveel teveel, daar laten zij zich niet over uit. Met NLOG dat kansen ziet om samen te gaan werken met de VVD en OOG dat toch net een tikje minder groen is dan OLW, kun je wel raden waar dat naar toe zal gaan.

Gelukkig duurt het nog even voor we mogen gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen want als ik zie wat men de Achterhoek via de landelijke politiek allemaal in de maag probeert te splitsen, dan kunnen er mij niet genoeg lokale partijen in de raad zitten. Als wij als Oost Gelre zijnde nu eens goed zorgen voor onze eigen belangen, dan zorgt de landelijke politiek onder invloed van die grote lobbyclubs van grote bedrijven die de Achterhoek het liefst zouden volplempen met windmolens, zonneparken en enorme warehouses wel voor het algemeen belang. En daar blijven we als Oost Gelre dan tenminste lekker groen bij.


Kees Kiezel