Politieke partijen reageren op de kadernota

Alleen D66 en OLW stemmen niet in

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De behandeling van de kadernota stond afgelopen week op de agenda van de gemeenteraad. De kadernota biedt inzicht in de stand van zaken van de uitvoering van het coalitieprogramma 2018-2022. Daarnaast geeft de kadernota weer wat de gemeente wil gaan doen in de komende begrotingsperiode. Het gaat om plannen voor de leefomgeving, cultuur/onderwijs/welzijn/zorg-inkomen, economie en werkgelegenheid en bestuur/bedrijfsvoering en dienstverlening. Tijdens de algemene beschouwingen kunnen de politieke partijen reageren op de nota en eventuele moties indienen. De zeven politieke partijen in Oost Gelre reageren als volgt:

‘Een buffer voor slechte tijden’
Coalitiepartij VVD zegt dat de Kadernota in een bijzonder daglicht staat omdat de gevolgen van de crisis nog onzeker zijn. “Maar achterom kijkend kunnen we concluderen dat veel van het coalitieprogramma verwezenlijkt is en dat diverse zaken in gang zijn gezet. Vooruitkijkend zien we ook tal van zaken die nog gebeuren moeten. Middels de diverse programma’s wil ik de voor ons belangrijkste zaken aanstippen die wat ons betreft de komende periode prioriteit moeten hebben: Woningbouw, huisvesting arbeidsmigranten, bedrijventerreinen, de energietransitie, gevolgen coronacrisis, bedrijfsvoering en financiën. We kennen als gemeente een goede belegde reserve, een buffer voor slechte tijden. De VVD is niet de partij van het potverteren, maar met deze reserves is het wel mogelijk om armslag te houden, als het nodig mocht zijn in deze uitzonderlijke tijden. Wat dat betreft vormt deze kadernota voor ons een goed uitgangspunt voor de komende begroting”, zo zegt Kees Porskamp.

‘Budget voor professionalisering gemeentelijke organisatie’
Het CDA vindt het lastig nu al meer dan een jaar online te moeten vergaderen. “Grote thema’s als de Omgevingswet en de energietransitie vergen een open debat. Maar gelukkig is het eind in zicht”, zegt Niek Bragt. De partij vindt dat er in tijden van crisis vooral perspectief moet zijn. “En daarom hebben we ondanks de coronacrisis onze plannen doorgezet en projecten laten uitvoeren in plaats van terug te trekken. Want zo steun je de economie en onze ondernemers. Het afgelopen jaar zijn er diverse steunpakketten van overheidswege opgestart en ook Oost Gelre heeft hiervan haar deel gehad. De komende jaren maken we budget vrij voor de verdere professionalisering van onze gemeentelijke organisatie. Zekerheid kan niemand geven, maar wij als gemeente kunnen wel zorgen voor duidelijkheid in de verwachtingen. Meer tijd en transparantie vooraf bespaart heel veel geld en ellende achteraf. Ja, we moeten binnen de lijntjes kleuren, maar soms kunnen die lijntjes ook wel eens wat dikker zijn. We hebben het allemaal in deze tijd al lastig genoeg, laten we gezamenlijk eens kijken hoe het wel kan en daarvoor gaan.”

‘Stop met pamperen van burgers en bedrijven’
NLog, die recent bekend maakte een fusie met de VVD te onderzoeken, heeft wat kritische opmerkingen over de kadernota, het ‘jaarlijks terugkeren cijferfestijn’, zoals Gerard klein Gunnewiek het noemt. “Wij hebben zorgen over de gemeentelijke organisatie. Elk jaar weer wordt extra geld aangewend om de organisatie te stroomlijnen. Elk jaar weer lezen we teksten zoals ‘toekomst klaar maken, ambtenaren 3.0 maken, lean en mean en ander soortig personeelsjargon. Elk jaar weer moeten we lezen dat de inspanningen kennelijk niet voldoende waren om de organisatie in overeenstemming te maken met de verwachtingen die er toen waren. Als wij in de kadernota lezen dat de buitenwereld voortdurend aan verandering onderhevig is en dat deze voortdurende in verandering zijnde, adapterende organisatie moet inspelen op wat de buitenwereld vraagt, hebben wij maar één vraag: Wie is de Buitenwereld? De maatschappij dat zijn wij. In de kadernota 22-25 komt de post uitbreiding personele kosten deze keer neer op plm. 3 K., waarvan de post aantrekkelijk werkgeverschap het grootste beslag neemt. Zijn wij nu geen aantrekkelijke werkgever ondanks alle inspanningen in het verleden en wanneer zijn wij dat dan wel? Stop met het pamperen van burgers en bedrijven en nodig ze uit tot eigen initiatief, tot eigen verantwoording. De raad moet zich ook afvragen of alle vragen die zij stelt en alle luchtballonnen die zij loslaat wel noodzakelijk zijn en of zij de maatschappij dienen. Besturen op hoofdlijnen geeft al meer dan werk genoeg”, besluit NLog.

‘Burgers voelen zich niet gehoord'
OOG zegt bij monde van Ronald Willering dat niet alle vooraf gestelde vragen beantwoord zijn, ‘zeer teleurstellend'. OOG zegt dat het afgelopen jaar vol heeft gestaan van klankbordgroepen en buurtbewoners die zich niet gehoord hebben gevoeld door de coalitie. "Onder andere met betrekking tot bloemencorsohallen, de fietscrossbaan, de wijkvereniging Hooiland en de protesten tegen de zonneparken in Zwolle. Het blijft een grote uitdaging om inwoners bij het beleid van de gemeente te betrekken. Toch is het jammer dat het college bij het 'Sport- en beweeg akkoord' aangeeft dat bij de totstandkoming hiervan is geput uit de bekende netwerken. Dan gaat het om mensen die de weg wel weten te vinden, participatie is pas echt geslaagd wanneer ook de (niet) voor de hand liggende groep van inwoners gehoord is.” OOG vreest voor verhogen van de kosten voor de inwoners. "Terecht is er veel aandacht voor de gevolgen die corona in de nabije toekomst zal hebben maar laten we wel het eerlijke verhaal voor het voetlicht brengen. De lasten zullen uiteindelijk door de inwoners betaald moeten worden. Anders gezegd: het volgende college, of wellicht colleges, zullen impopulaire maatregelen moeten nemen als gevolg van huidige investeringen.”

‘Werk maken van fundamentele veranderingen’
De PvdA dringt aan op fundamentele veranderingen als gevolg van de klimaatcrisis en de coronacrisis. “Het afgelopen jaar heeft ons ook meer dan ooit met de neus op de feiten gedrukt van de klimaatcrisis waar we middenin zitten. Droogte, lage grondwaterstand, extreem warme zomers, natuur en landschap die onherstelbare schade ondervinden, landbouwoogsten die in gevaar komen, stikstofproblematiek en biodiversiteit die achteruit holt. De klimaatcrisis heeft grote gevolgen voor ons leven en die zullen de komende jaren alleen maar ingrijpender worden. We moeten de komende jaren echt werk maken van fundamentele veranderingen”, zegt Richard Klein Tank. De partij wijst op gevaar van zoönose; hoge dierconcentraties die het risico vergroten dat dierziekten op de mens overgaan. “Corona toont dat veterinaire ziekten de basis zijn voor de huidige pandemie, zoals dat een aantal jaren geleden ook voor de Q-koorts epidemie gold.” Daarnaast is de partij hartstochtelijk voorstander van verduurzaming, zowel voor woningen als voor landbouw. “En daarbij past geen grootschalige mestverwerking. Als eind van dit jaar de overeenkomst met betrekking tot de bouwkavel op de Laarberg afloopt, is het moment aangebroken om definitief een punt te zetten achter dat megalomane en risicovolle plan.”

'Netcongestie tegengaan'
Paul Wallerbos van OLW wijst op de urgentie om de klimaatverandering tegen te gaan en pleit voor het herstel van de biodiversiteit. “Het is positief dat er door het college in deze kadernota werk wordt gemaakt van klimaatadaptieve maatregelen als het gaat om bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden zoals droogte of juist extreme neerslag. Ook met de energietransitie moeten we als gemeente een steentje bijdragen aan het stopzetten van de klimaatverandering: dat zijn we ook verplicht want de Nederlander en de Nederlandse economie staan in de top tien van grootste broeikasgas-uitstoters.” OLW deelt een compliment uit aan het CDA ‘dat dat tot nu toe zijn rug recht heeft gehouden richting een groep bewoners in het buitengebied die het er niet mee eens zijn dat slechts 1-2% landbouwgrond besteed moet worden aan zonneparken. Dit geringe percentage grond betreft daarnaast meestal ook nog landbouwgrond dat tot op heden vooral werd ingezet voor de klimaatontwrichtende vlees- en zuivelproductie. Dus wat ons betreft dubbel winst.’ OLW vindt wel dat er veel meer nadruk moet komen op zon-op-dak. “We moeten toe naar slimme oplossingen om de netcongestie tegen te gaan, bijvoorbeeld door de daken van de boeren en ondernemers rondom de Laarberg waterstof te laten produceren. Of door opslag van de energie die niet overdag op het net kan worden geplaatst, of door cable-pooling met een zonnepark. Zo maar een paar suggesties. Wij missen een pro-actieve houding van het college inzake het vinden van oplossingen voor deze problematiek.” OLW stemt niet in met de kadernota.

‘Ruimhartiger beleid op gebied van hennepkweek en -gebruik’
Jerry van der Meulen van D66 zegt twijfels te hebben over de kadernota. “ Wij zijn nog steeds een krimpgemeente, ook al ontkennen sommige fracties dat. De krimp gaat gelukkig langzamer dan enkele jaren nog verwacht werd, maar is onafwendbaar. Daarom moeten wij voorzichtig zijn met het nog te bouwen woningbestand. Daarom niet bouwen voor leegstand. Wel flexibel. Eventuele tijdelijke bebouwing zou een oplossing kunnen zijn. Tiny houses.” Ook pleit D66 ervoor dat Oost Gelre een zogenaamde Fairtrade-gemeente wordt. Ook een ruimhartiger beleid op het gebied van kweek en gebruik van hennep is een speerpunt. “Er is weer een verzoek geweest voor een coffeeshop. En weer ambtelijk afgedaan als onbespreekbaar. Wij worden wereldwijd ingehaald over het denken hoe om te gaan met softdrugs.” Daarnaast verhaalt Van der Meulen over de communicatie met de burgers. “Die laat nog wel eens te wensen over. Wanneer wij door burgers aangesproken worden gaat het bijna altijd over de slechte terugkoppeling van de gemeente. Soms duurt het maanden voor een reactie en soms wordt er helemaal niet meer gereageerd. De voorliggende Kadernota 2022-2025 heeft naast goede zaken toch nog wel de nodige minpunten. Reden temeer om vooralsnog niet in te stemmen met deze kadernota.”

D66 stemt ook niet in met de kadernota. De andere partijen (met uitzondering van OLW) stemmen wel in en dus wordt de kadernota aangenomen.