Maria Huibers, René Jansen en Jan Dirk Focker (vlnr) van GroenLinks. De partij doet in Oost Gelre mee aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Foto: Kyra Broshuis

Maria Huibers, René Jansen en Jan Dirk Focker (vlnr) van GroenLinks. De partij doet in Oost Gelre mee aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Foto: Kyra Broshuis

‘Het linkse geluid moet sterker worden’

GroenLinks doet mee aan verkiezingen Oost Gelre

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 zal in Oost Gelre voor het eerst ook GroenLinks op de lijst staan. De partij gaat uit van minimaal 1 zetel. Initiatiefnemers Jan Dirk Focker (Lievelde), René Jansen (Groenlo) en Maria Huibers (Groenlo) vertellen over hun idealen.

Focker was jarenlang lid van de PvdA en is voorzitter van IVN Oost-Achterhoek. “Mijn groene hart is steeds harder gaan kloppen. Bij GroenLinks zit ik op mijn plek en ik pleit voor een sterker links geluid in Oost Gelre.” Ook Jansen zat ‘vroeger’ bij de PvdA maar stopte omdat het niet meer te combineren was met werk en gezin. “De laatste jaren ben ik me steeds meer gaan interesseren in een groene omgeving en in het klimaatverhaal. Tijdens gesprekken met Jan Dirk kwamen we tot de conclusie dat het tijd is voor GroenLinks in onze gemeente.” Huibers is afkomstig uit Hillegom en was daar al jaren actief voor GroenLinks. “Ik mis hier het linkse en echt groene geluid.” GroenLinks heeft inmiddels zo’n 20 leden in Oost Gelre.

Waarom nog een extra partij; is het niet handiger om aan te sluiten bij een andere groene partij zoals bijvoorbeeld OLW?
“Wij willen graag de ondersteuning van een brede achterban zoals bij een landelijke partij. Daarnaast willen we verbindend werken, dat is ook onze landelijke manier van werken. Ik zat bijvoorbeeld eerder ook in de gebiedscommissie waar onder andere ook agrariërs in zaten. Die manier van verbindend werken, samen oplossingen zoeken, dat past bij ons. In die stijl willen we graag verder", legt Focker uit. "Je ziet nu met de discussie over windmolens en zonneparken dat er veel weerstand komt. Wij vinden dat verschillende partijen daarin samen moeten optrekken”, voegt Jansen toe. Ook vinden de drie initiatiefnemers dat de communicatie in Oost Gelre veel beter moet. “Het is jammer en totaal onnodig dat er nu regelmatig een bepaalde sfeer ontstaat bij discussies. Daarbij is het zo dat er in Oost Gelre al heel lang twee grote partijen in het college zitten en dat is verlammend voor de discussie. Het zou goed zijn als er meer diversiteit is.”

Er zijn straks waarschijnlijk acht partijen die meedoen aan de verkiezingen in Oost Gelre. Is dat niet teveel?
“In Oost Gelre zijn er drie lokale partijen actief en dát is wat ons betreft teveel. Een landelijke partij geeft steun en voorziet in een brede en diepe kennis. Daarnaast hebben we ook regionale samenwerkingsverbanden. Ons bestuur bestaat uit leden uit Berkelland, Winterswijk en Aalten. en Oost Gelre komt daar zo bij. Wij kunnen gebruik maken van veel expertise. Een sterke landelijke groene partij is een hele mooie en nodige aanvulling in Oost Gelre.”

Wat zijn jullie speerpunten voor de komende verkiezingen?
“We zijn uiteraard voornamelijk gericht op een groenere omgeving en daarnaast op de energietransitie, solidariteit, armoedebestrijding en sociale woningbouw. Er moet echt meer aandacht komen voor mensen met een kleine beurs. Wij staan als partij voor open communicatie en veel overleg met burgers. Daarbij willen we ook jongeren meer in de gemeentepolitiek, betrekken”.

De uitslag van Tweede Kamerverkiezingen was geen onverdeeld succes voor GroenLinks. Een zorgelijke ontwikkeling voor een nieuwe partij bij de gemeenteraadsverkiezingen?
“Dat was inderdaad zeer teleurstellend. Veel mensen die voorheen op GroenLinks stemden, kozen nu voor D66 en dat komt waarschijnlijk omdat Kaag volwassener overkomt dan Klaver. Wij zijn niet bang dat die uitslag ook van invloed is op de gemeenteraadsverkiezingen. We denken dat er wel degelijk behoefte is aan een groen geluid in onze gemeente. Met de kennis van Focker over groen/klimaat en cultuur, Jansen over economie en werk en Huibers over zorg en onderwijs hebben we alle benodigde kwaliteiten in huis. We hebben echter nog wel behoefte aan meer ondersteuning, waarbij jongeren extra welkom zijn. We willen jongeren oproepen om zich aan te sluiten, zodat ze kunnen meepraten/meebeslissen over deze belangrijke thema’s voor hun toekomst."

Meer informatie staat op https://oostgelre.groenlinks.nl

Reageren kan: groenlinks.oostgelre@gmail.com