Oost Gelre blijft, ondanks waarschuwingen, inzetten op intensieve veehouderij

Graag informeert Onafhankelijke Lijst Wallerbos (OLW) u weer kort over de afgelopen raadsvergadering. Deze stond in het teken van de jaarlijkse algemene politieke beschouwingen: de politieke partijen geven dan de gewenste kaders aan voor het toekomstige beleid. OLW besloot om een gevoelig dossier aan te kaarten: onze lokale intensieve veehouderij.

In het kort de intensieve veehouderij-cijfers voor Oost Gelre: Binnen onze gemeente (29.000 inwoners) bevinden zich maar liefst 170.000 varkens, 900.000 kippen en 30.000 koeien. Deze enorme veestapel, in steeds grotere industriële stallen, botst met het principe dat wij als goede rentmeester ons kleinschalige landschap en biodiversiteit dienen te behouden. En gaat ten koste van de leefbaarheid en gezondheid rondom onze kleine en grote kernen. OLW neemt het onze boeren niet kwalijk: zij moesten na de Tweede Wereldoorlog inzetten op schaalvergroting, intensivering, lage prijzen en efficiëntie, waarin ze goed zijn geslaagd.

Maar OLW neemt het dit huidige VVD/CDA-college wel kwalijk dat zij schaalvergroting en intensivering in de veehouderij maar blijven facilitairen en achteloos meewerken aan uitbreiding van varkensstallen in o.a. Harreveld en Mariënvelde. Omwonenden maken zich dan ook terecht grote zorgen en de bevolking van Harreveld heeft recent honderden handtekeningen aan het college overhandigd. Maar wethouder Frank verwacht dat zij met een goed buurtgesprek Harreveld wel weer gesust krijgt en wil niet denken aan aanpassing van beleid… De CDA/VVD-tandem blijft daarnaast een dubieuze megamestfabriek in Groenlo facilitairen en steunt opzichtig slachterij VION met plannen voor Groenlose appartementencomplexen t.b.v. honderden arbeidsmigranten, waarvan elk weldenkend mens weet dat dit uiteindelijk toch weer resulteert in migrantenuitbuiting. Immers de kiloknallers moeten wel in de schappen, aldus een CEO van VION in een recent besloten overleg met de gemeenteraad…

Genoeg redenen dus voor OLW om tijdens de gemeenteraad een motie in te dienen waarin het college werd oproepen om een fundamentele discussie over onze intensieve veehouderij op te starten, samen met onze boeren en de Provincie, met als doel het verkennen van een gezonde, verantwoorde circulaire veehouderij binnen 20 jaar. Voor boer, dier, natuur en burger.
Een verstandige oproep, zou je denken, want de Provincie en de Tweede Kamer werken ook aan een omslag als het gaat om de intensieve veehouderij. Maar…onze motie werd achteloos door vrijwel alle partijen (behalve de PvdA) aan de kant geschoven. Dieptepunt was de reactie van de lokale VVD: zij kwamen niet verder dan stijfkoppig te herhalen dat boeren alle vrijheid moeten blijven behouden om te ondernemen…

De trieste conclusie van de raadsvergadering: we hebben meer lokale raadsleden nodig die durven te kiezen voor een mooi Oost Gelre met een gezond leefklimaat en een ethisch aanvaardbare veehouderij waarbij de boer ook weer het respect terug krijgt dat hij ooit had. Want als we als gemeente niets doen aan de opmars van de industriële veestallen, dan vervalt het landschap van Oost Gelre in een lelijk agro- bedrijventerrein.


Namens de fractie van OLW,
Paul Wallerbos
Onafhankelijke Lijst Wallerbos