Jodenwerkkamp Lievelde

Van mijn zus hoorde ik dat onlangs in Groenlose Gids aandacht is besteed aan het Joodse werkkamp Lievelde. Maar weinig mensen zouden daar nog enige weet van hebben. En er zou ter herinnering een gedenkteken op de plaats van het vroegere werkkamp geplaatst kunnen/moeten worden.

In 2010 heb ik een artikel geschreven over herinneringen uit mijn jeugd van het einde van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding in 1945. Daarbij heb ik ook stilgestaan bij Jodenwerkkamp Lievelde. De plaats en de ingang van het werkkamp heb ik in het artikel duidelijk aangegeven. Het kamp lag op de achterste helft van een perceel landbouwgrond dat toen bij onze boerderij hoorde. Helaas is nu ter plekke niets meer van het kamp terug te vinden. Aan het eind van het artikel heb ik gezinspeeld op het aanbrengen van een plaquette ter herinnering aan de plaats van het kamp.

Het artikel heb ik toen ter publicatie aangeboden aan een Lichtenvoords nieuws- en advertentieblad. Na lang dralen is het artikel niet geplaatst. Vervolgens heb ik het artikel op internet op mijn website gezet. Ook heeft het een tijd lang op de site van Lievelds Belang gestaan. Later heb ik het artikel toegezonden aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

In april 2017 is het artikel verschenen in het Contactorgaan ADW van de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten-Dinxperlo-Wisch. En in april 2018 is het opgenomen in De Lichte Voorde, het periodiek van de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde.

Een gedenkteken op de plaats van de vroegere ingang van het Jodenwerkkamp zal ik ten zeerste toejuichen. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork kan hierbij ingeschakeld worden. Het gedenkteken zou vergelijkbaar kunnen zijn met dat van Werkkamp De Wittebrink, in 2015 geplaatst bij Hummelo. Ook op andere plekken in Nederland zijn gedenktekens voor Jodenwerkkampen opgericht.


Joop te Brake