OOGenblik na de Raad

Na een bijna eeuwigdurende raadsvergadering afgelopen dinsdagavond, waarin de voorzitter door de volgorde van de agendapunten te veranderen de nodige verwarring stichtte, en de vergadering daardoor onnodig verlengde, werd de kadernota met de nodige stemverklaringen door de raad vastgesteld. 'De financiën zijn op orde' stelde wethouder Bonsen trots. Hij vergat daarbij te vermelden hoe hij dat voor elkaar gekregen had. Een fikse lastenverzwaring voor de burgers van Oost Gelre, een verhoging van de ozb. bijvoorbeeld.

Voor de rest stonden de replieken van de wethouders bol van de superlatieven; volop mee bezig, volste vertrouwen, volle aandacht, hard aan gewerkt . Allemaal ambtelijke taal waarmee de raadsleden met een kluitje in het riet gestuurd werden, of telkens worden.

Er werden 8 moties ingediend. Daarvan 4 van OOG met de opzet wensen vanuit de bevolking mee te laten wegen in het bepalen van het beleid over armoedebestrijding, Corsomuseum, huisvesting Rainbowband, uitbreiding fiets- en wandelpaden. Vervolgens 2 van OLW over de intensieve veeteelt en een kinderraad (welke om 0.15 uur werd ingetrokken), 1 van de PvdA over de opvang van kinderen uit Moira en huisvesting vluchtelingen en 1 van de coalitiepartijen VVD, CDA en NLOG over de energietransitie. Het grootste deel van de moties van de oppositie werd sympathiek maar overbodig genoemd door het college en dus niet gesteund door de coalitie. De genoemde superlatieven speelden in de argumentatie een grootse rol.

En u raadt het al, 1 motie werd er zonder slag of stoot, door verantwoordelijk wethouder Porskamp overgenomen. Zelfs geen opmerking van zijn kant over sommige onzinnige overwegingen, waarbij van alle niet ter zake doende argumenten werden genoemd, die er in stonden. De motie kwam hem gewoon goed uit. Met dat hele Akkoord van Groenlo, nog ondertekend door zijn partijgenoot wethouder Paul Wentink, ligt als een steen op zijn maag. Hij beweerde dat het uitgangspunt van het Akkoord van Groenlo, Achterhoek energieneutraal in 2030, bij de huidige beleidsvoornemens en acties in Oost Gelre en de Achterhoek nooit gehaald zal worden. Dat hadden de wethouders in de Regio Achterhoek ook al vastgesteld. Niet dat dat aanleiding geeft om een tandje bij te zetten. Het beleid aan te scherpen. Nee, niets van dat alles. Afschalen of ambtelijk 'herijken'. Dat is de fatalistische houding. Dus de motie leek wel afgesproken werk. Zeker toen de fractievoorzitter van de VVD trots op zijn regionale en nationale netwerk, te kennen gaf dat eenzelfde motie ook in Berkelland ingediend wordt. Dualisme??? Dat is ver te zoeken in Oost Gelre. Het voorkooktoestel staat in het achterkamertje van CDA en VVD.


Josë Konings
Freek Jansen
René Hoijtink
Ronald Willering