Vlnr: Dave en Jette Holkenborg, Nienke Penterman, Jelle Spexgoor, Anja Onstenk en Luuk Domhof vormen de organisatie van het Openluchttheater Lichtenvoorde. Foto: PR
Vlnr: Dave en Jette Holkenborg, Nienke Penterman, Jelle Spexgoor, Anja Onstenk en Luuk Domhof vormen de organisatie van het Openluchttheater Lichtenvoorde. Foto: PR Krang

Openluchttheater Lichtenvoorde trapt cultureel seizoen af vanaf toplocatie

LICHTENVOORDE - Het Openluchttheater in Lichtenvoorde komt terug! Het best geventileerde theater van Nederland kreeg afgelopen week groen licht van de gemeente in de vorm van een vergunning tot en met 31 oktober. Tel daarbovenop de verdere afschaling van de coronamaatregelen en de zomerse vooruitzichten. Alle reden voor de organisatie om er samen met het publiek een tof feestje van te maken op een nog mooiere plek dan voorheen; het Openluchttheater slaat vanaf 12 juni zijn tenten op aan de Visserijdijk te Lichtenvoorde. 'Kijk nu hoe prachtig het hier is! Hier gaan we vast en zeker kippenvelmomentjes creëren.'

Door Annekée Cuppers

Het was een abrupt einde, vorig jaar oktober toen het Openluchttheater Lichtenvoorde vanwege de gewijzigde coronamaatregelen zijn 'deuren' moest sluiten. Tot teleurstelling van velen zag de organisatie, bestaande uit Luuk Domhof, Anja Onstenk, Dave en Jette Holkenborg, Nienke Penterman en Jelle Spexgoor, zich genoodzaakt de laatste voorstellingen af te gelasten. Toch kon er teruggekeken worden op een succesvol concept waarbij veel mensen in en rond Oost Gelre genoten hadden van een bijzondere avond uit. "In 12 weken tijd hadden we zo'n 6500 kaarten verkocht", laat Nienke die de programmering voor haar rekening neemt, weten, "Het concept voorzag duidelijk in een behoefte. Geweldig dat we nu een vergunning hebben gekregen om hier, aan de Visserijdijk, opnieuw ons Openluchttheater te mogen realiseren. Niet alleen voor het publiek dat van jong tot oud aan zijn trekken kwam, maar ook voor al die artiesten, muzikanten, licht- en geluidstechnici die al maanden thuiszitten. En het bijzondere is; vanwege corona kunnen zij niet werken maar zonder corona had dit hele Openluchttheater nooit bestaan."

'Kleinschaligere
evenementen
lijken een
trend te zijn'

Luuk Domhof van evenementencatering De Timp, de aanjager van het Openluchttheater, windt er geen doekjes om. "In het afgelopen jaar hebben we soms nog minder dan 10 procent van de gebruikelijke omzet gedraaid. Toch hebben we met alle creatieve ideeën nog 55 van de 80 medewerkers in dienst kunnen houden. En dat is maar goed ook want als de boel straks weer helemaal opengaat, hebben we die medewerkers keihard nodig. Met elkaar vechten we voor het voortbestaan van De Timp. Maar de coronaperiode heeft ook goeds gebracht. Met het openluchttheaterconcept zien we nieuwe mogelijkheden voor de branche. Kleinschaligere evenementen lijken een trend te zijn en dat brengt weer creatieve ideeën naar boven. Met het Openluchttheater willen we iets moois en verantwoords neerzetten in de buitenlucht wat wellicht jaren kan blijven bestaan. Zo verhogen we ook de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Oost Gelre als evenementengemeente."

Opzet en programmering
Trots vervolgt Luuk: "De plek die we eerst hadden, bij afslag zuid aan de Twenteroute, was prachtig maar dit hier, zo middenin het natuur, is helemaal geweldig. Op deze unieke locatie gaan we kippenvelmomentjes creëren. Natuur en cultuur komen zo perfect samen. Fijn dat de gemeente ons daarin faciliteert, onder andere met een bijdrage uit het Cultuurfonds. Maar voor we van start gaan, gaan we volgens goed Achterhoeks gebruik eerst buurt maken. We zijn erg blij met de medewerking van de grondeigenaar en de rest van de buurt. Zo kunnen we straks voor de noodstroom gebruik maken van de zonnepanelen van een buurman."

Luuks compagnon Dave vult aan: "We hopen dat we 200 tot 300 personen per voorstelling mogen toelaten zodat we het concept rendabel en veilig weg kunnen zetten. Twee avonden per week mogen we versterkte optredens laten plaatsvinden, de rest van het weekend zullen er alleen akoestische optredens gegeven worden. Het is nog te kort dag om al een programmering rond te hebben maar artiesten staan ook te springen om aan de slag te gaan dus zullen we snel kunnen schakelen. De bezoekers kunnen weer een mooie mix verwachten van theatervoorstellingen, muziekoptredens, kindervermaak en diverse andere artiesten. En in welke setting dan ook, of het nu met 50, 150 of 250 gasten is, we zorgen er altijd voor dat de aankleding en sfeer past bij de voorstelling en de bezoekersaantallen. En uiteraard bieden we ook weer mogelijkheden voor dinerproeverijen."

Ook voor bedrijven en verenigingen
Naast vermaak tijdens openbaar toegankelijke voorstellingen biedt het Openluchttheater ook mogelijkheden voor besloten bijeenkomsten. Nienke: "Denk daarbij aan jaarvergaderingen, bedrijfspresentaties, dans- en toneelvoorstellingen of bijvoorbeeld de eindejaarsuitvoering van groep 8. Bedrijven of verenigingen kunnen hun wensen mailen naar info@openluchttheaterlichtenvoorde.nl en dan kunnen we samen bekijken wat binnen de gestelde kaders de mogelijkheden zijn."

Verrassingsoptreden
De eerste voorstelling is gepland op zaterdag 12 juni. Welk optreden er komt, is bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. "We zijn al benaderd door enthousiastelingen die koste wat kost willen komen, ongeacht wat er speelt. Het zou dus ook zomaar kunnen dat we aftrappen met een verrassingsweekend!", besluit Nienke lachend.

Tot eind oktober is het Openluchttheater te vinden aan de Visserijdijk in Lichtenvoorde. Kijk voor de actuele programmering en overige informatie op de website en de socials.

openluchttheaterlichtenvoorde.nl