De coronavaccinatie wordt door de GGD in Noord- en Oost -Gelderland niet bijgeschreven in het bekende gele boekje. Foto: Kyra Broshuis

De coronavaccinatie wordt door de GGD in Noord- en Oost -Gelderland niet bijgeschreven in het bekende gele boekje. Foto: Kyra Broshuis

VVD dringt aan op registratie in ‘het gele boekje’

'GGD weigert mee te werken'

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Ruim 1 miljoen coronaprikken zijn niet goed geregistreerd voor de nieuwe Europese coronapas, dat zag en hoorde VVD’er Kees Porskamp bij Nieuwsuur. Nu de EU-landen het eens zijn over de invoering van een Europese coronapas waarmee mensen op reis kunnen, zou het technisch mogelijk zijn om zo’n pas al in juli in te voeren. Maar dat moet de registratie van alle vaccinaties bij het RIVM wel in orde zijn. Er is momenteel nog sprake van een grote achterstand. Ongeveer 5 tot 10 procent van de prikken is niet geregistreerd omdat mensen hebben aangegeven dat hun vaccinatiegegevens niet aan het RIVM mogen worden doorgegeven. Veel mensen weten niet dat zij dan ook geen Europese QR-code krijgen die nodig is voor de coronapas.

VVD’er Porskamp vindt het, net als hoogleraar Jaap-Henk Hoepman, onbegrijpelijk dat het gele vaccinatieboekje niet gebruikt wordt als registratiemiddel. In dit persoonlijke boekje worden doorgaans de vaccinaties geregistreerd en het boekje wordt veel gebruikt door frequente reizigers.

Zou teveel tijd kosten
"Tal van GGD's in Nederland registreren de vaccinatie op verzoek in dit boekje. De GGD-NOG (Noord- en Oost-Gelderland) weigert dit want dit zou tijd kosten en volgens de GGD-NOG geen meerwaarde hebben”, zegt Porskamp. "En dat is niet correct én niet in lijn met het rijksbeleid. Toch wordt op de locaties in Lichtenvoorde en Borculo niet meegewerkt aan registratie in het gele boekje. De medewerkers op de priklocatie willen dit wel doen, maar mogen dit niet vanuit de leiding van de GGD-NOG. In Berkelland zijn hier reeds vragen over gesteld en burgemeester Van Oostrum van die gemeente heeft aangeven dat in een overleg van de VNOG, (Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland) waar de directeur GGD-NOG ook bij aanwezig was, is aangedrongen om de vaccinaties te blijven registreren in het gele boekje. Kunnen wij ervan uitgaan dat de gemeente Oost Gelre ook zal aandringen op deze registratie en dat men daarvoor dus niet langer naar een andere GGD hoeft te reizen?”

“Ik ben het helemaal met u eens”, zegt burgemeester Bronsvoort. “Het onderwerp is vorige keer in het algemeen bestuur van de VNOG besproken en ik zal het nu weer aankaarten. Ik vind het ook een onwenselijke situatie.” De burgemeester zette het onderwerp op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de VNOG. Enkele dagen later kon zij Porskamp mededelen dat de GGD-NOG de vaccinatie weer gaat registreren in het gele vaccinatieboekje. Missie geslaagd dus.