PETZ blijft strijden tegen de zonneparken in Zwolle. Foto: Kyra Broshuis

PETZ blijft strijden tegen de zonneparken in Zwolle. Foto: Kyra Broshuis

Pittige discussie over zonnepark Berkenhofweg

Emoties lopen op bij tegenstanders

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De mensen achter PETZ (Positieve Energie Transitie Zwolle) blijven protesteren tegen de komst van zonneparken naar Zwolle. Voor het zonnepark aan de Berkenhofweg heeft de raad al eerder besloten een zogenaamde ‘Verklaring van geen bedenkingen’ (Vvgb) af te geven. Daar zijn drie zienswijzen op binnengekomen maar ‘deze zienswijzen gevens geen aanleiding om geen Vvgb af te geven’, zo zegt het college.

Desnoods naar Raad van State
Bij de behandeling in de commissievergadering melden zich drie insprekers. Als eerste spreekt Jeroen Ensink namens PETZ. Hij zegt de commissie-en raadsleden dat ze er zijn om het burgerbelang te dienen. “De Zwolse bevolking laat een duidelijk ‘nee’ horen maar er wordt niet geluisterd. Nu de energiedoelstellingen worden aangepast is het tijd om de lopende en niet vergunde zonneparken stop te zetten of in elk geval on hold. Alle zienswijzen zijn ongegrond verklaard. Van direct omwonenden is geen zienswijze binnengekomen. En waarom niet? Omdat zij dan naar hun geld kunnen fluiten; door AGEM wordt dat geld bestempeld als naoberpremie. Windenergie wordt wel stopgezet door dezelfde problemen als bij de zonneparken. De vraag naar grond is groot mede door de omslag richting kringlooplandbouw. Onze gemeenschap kent veel jonge boerengezinnen die graag verder willen, geef hen die mogelijkheid! Over 25 jaar zit er geen leven meer in de bodem van die zonneparken. Denk goed na! Blijf van de landbouwgrond af en hanteer de zonneladder.” Na afloop van het debat zegt Ensink geen woorden te hebben voor de houding van de partijen. Alle partijen, met uitzondering van NLog, lijken in te stemmen. “Het is onvoorstelbaar hoe de gemeente hierin staat. Wij strijden verder en gaan desnoods door naar de Raad van State!”

Grote onrust
Namens de contactgroepen Zwolle en Hupsel krijgt vervolgens Gilbert Heutinck het woord. “Wij kiezen geen kant maar we signaleren wel grote onrust in de gemeenschap. De leefbaarheid komt in het geding. Wij willen de communicatie tussen de gemeente en de inwoners bevorderen. Als er dan zienswijzen worden ingediend en alles wordt ongegrond verklaard… hoe komt dat over? Ook de banners en de protesten van de tegenstanders maken de kloof alleen maar groter. Wij zijn niet per definitie tegen zonneparken als de voordelen dan ook maar voor de gemeenschap zijn. Neem de regie en benut alle bedrijfsdaken die er beschikbaar worden gesteld. Centraliseren op daken en grond rondom de Laarberg levert veel voordeel op.”

Niet serieus genomen
Roy te Boome, buurtbewoner van het geplande zonnepark, is verbaasd over hoe de bewoners van Zwolle/Holterhoek/Hulpsel zijn behandeld: ”We zijn niet serieus genomen. Elke zienswijze wordt ongegrond verklaard, alles past in het beleid en elke initiatiefnemer voldoet aan de eisen en alternatieven worden niet serieus genomen. Ook rondom het zogenaamde participatieplan is het stil. Bij de windmoleninitiatieven werd er wel direct ingegrepen. Alles wat bij de zonneparken als geoorloofd wordt beschouwd, wordt als ongewenst bestempeld bij de windmolens. Wij zijn niet tegen een zonnepark maar wel tegen de hoeveelheid zonneparken in een klein gebied.”

Vooralsnog lijken de partijen, met uitzondering van NLog, in te stemmen met de Vvgb. De raad beslist op 8 juni of ze akkoord gaat met het voorstel.