Een plan voor een hospice in Vragender werd, tot grote teleurstelling van de initiatiefnemer, afgewezen. Foto: Kyra Broshuis

Een plan voor een hospice in Vragender werd, tot grote teleurstelling van de initiatiefnemer, afgewezen. Foto: Kyra Broshuis

Aanvraag hospice leidt tot discussie over communicatie

VVD wil soepelere regels voor invulling buitengebied

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De afwijzing van een plan voor een hospice in Vragender heeft geleid tot een discussie over de invulling van het buitengebied. De initiatiefnemers van het hospice zijn zeer teleurgesteld over de afwijzing van de gemeente en vinden ook dat ze te lang hebben moeten wachten. Namens de VVD diende Fiona Algera een bespreekstuk in bij de commissievergadering van de gemeente Oost Gelre.

Kaders zitten in de weg
“Wij willen de discussie op gang brengen over de kaders voor de omzetting van agrarische ondernemingen naar andersoortige ondernemingen. Een agrariër besluit niet zomaar om iets anders te gaan doen, het boer-zijn zit in het bloed. Maar met het overstappen naar iets anders, beginnen ook de hobbels. Wat mag wel en wat mag niet? Wat zijn de regels en de voorwaarden? En daar lopen de raderen vast omdat de kaders in de weg zitten”, zegt Algera. De VVD wil dat vrijgekomen agrarische bedrijven makkelijker een andere bestemming kunnen krijgen. “Het kan niet zo zijn dat mensen die door willen, niet door kunnen omdat de kaders voor een soepele overgang nog niet op orde zijn. Hoe kunnen we de kaders zo opstellen dat het voor boeren makkelijker wordt om met een winstgevend plan iets anders te ondernemen. Geen makkelijke vragen, maar wel iets waar we over na moeten denken met de nieuwe Omgevingswet in het achterhoofd.

Goede verslaglegging heel belangrijk
OOG is blij dat de discussie opgestart wordt. “Ook wij sloegen aan op de kleinschaligheid van het initiatief voor een hospice. Het gaat er ons vooral om hoe we omgaan met de initiatiefnemers. Zij hebben laten weten dat het lang duurt voordat ze antwoord krijgen. We vragen ons wel af of het buitengebied van Vragender de geschikte plek is, zeker met betrekking tot de bereikbaarheid met het ov. Er zitten nogal wat haken en ogen aan.” De PvdA zegt al eerder aangegeven te hebben dat een goede verslaglegging van de gesprekken een must is om misverstanden te voorkomen. “En dat het soms stroef gaat, kan ook te maken hebben met de verwachtingen van de indieners. Een hospice kan niet overal, de directe omgeving zal geschikt moeten zijn en mee willen werken.” Het CDA geeft aan zich wel te kunnen vinden in de mening van de VVD. “Het buitengebied verandert in een razend tempo en kan prima dienen als broedplaats voor startende ondernemers. Natuurlijk moeten er kaders gesteld worden maar het moet inderdaad wel soepeler en anders. Er staat nu te vaak iets in de weg en daardoor duren de procedures vaak lang. Een proactieve houding van de gemeente is wel wenselijk. Als iets niet kan, kan niet het niet maar dat moet dan wel snel medegedeeld worden.” OLW is er voorstander van het huidige beleid te evalueren en eventueel bij te sturen. De partij stelt voor dit te agenderen. D66 waarschuwt voor het gevaar van precedentwerking. “De kaders zijn er niet voor niets. De communicatie vanuit de gemeente verdient hier geen schoonheidsprijs, los van de uitkomst. De kaders zijn blijkbaar onduidelijk waardoor initiatieven vaak afgewezen worden.” Volgens NLog zijn dit soort initiatieven keihard nodig. “Wij zijn voor het verruimen van kaders en het honoreren van initiatieven om het buitengebied levend te houden. Er moet veel sneller gehandeld worden, ook omdat we al met een achterstand te maken hebben.”

Gaat vaak wel goed
Wethouder Marieke Frank zegt dat initiatieven uiteraard altijd behandeld worden aan de hand van kaders. “Dat lukt meestal prima. In sommige gevallen is er sprake van een goed plan dat echter niet past binnen de kaders; we kijken altijd hoe het wel zou passen. Vaak lukt dat ook. Er zullen echter altijd situaties zijn waaraan we geen medewerking kunnen verlenen. We vragen ook om een meewerkende houding van de initiatiefnemer. Nieuwe kaders lijkt me, net voor de nieuwe omgevingsvisie, niet zinvol.”