Wethouder Bart Porskamp plant groen in stuk trottoir op de kruising van de Heckinckstraat en de Clarissenstraat. Foto: Jos Betting

Wethouder Bart Porskamp plant groen in stuk trottoir op de kruising van de Heckinckstraat en de Clarissenstraat. Foto: Jos Betting

Bewoners uitgedaagd om mee te denken over groene wijk

Vervolg van de voorpagina

Met paard en wagen kwam wethouder Bart Porskamp op vrijdagochtend Het Veld Oost inrijden. De kar was volgeladen met planten, deze waren bestemd om op de kruising van de Heckinckstraat en de Clarissenstraat een kaal stukje trottoir op te fleuren. Porskamp plantte het inheemse groen eigenhandig in de grond en trapte daarmee symbolisch het project ‘t Greune Veld' af. "We hopen samen met de buurt een mooi plan te maken voor een groene wijk,” vertelt Porskamp. "Met dit plan willen we de biodiversiteit in de wijk vergroten waardoor de straten van Het Veld Oost opgefleurd worden en waarin de vogels en vlinders ook een thuis krijgen.”

Minder trottoir meer groen
Dat het groenproject ‘t Greune Veld momenteel op de gemeentelijke agenda staat heeft te maken met dat de trottoirs in de wijk aan renovatie toe zijn. “Deze onderhoudswerkzaamheden grijpen we aan om wat extra’s te doen voor de wijk. We nemen het veranderende klimaat mee in het plan,” vertelt Porskamp. “In de toekomst krijgen we te maken met hevige regenval, maar ook langere periodes van hitte en droogte. Dat zorgt voor hittestress, droogte en wateroverlast. Met minder trottoir en meer groen kunnen we al veel van die overlast wegnemen.”

'Er valt
veel winst
te behalen op
het gebied
van klimaatadaptie'


Bewoners zelf aan de slag
De bewoners van Het Veld Oost worden aangespoord zelf aan de slag te gaan. Met maar liefst 600 woningen die de wijk telt, valt er heel wat te winst te halen op het gebied van klimaatadaptie. “Te denken valt aan het afkoppelen van regenpijpen en stenen vervangen door groen,” legt André te Brake uit, medewerker natuur en landschap Oost Gelre. “We willen graag samen met de bewoners bedenken hoe hun groene wijk eruit komt te zien. Daarvoor houden we eerst een digitaal buurtonderzoek. In een flyer die zij hebben gekregen staat meer informatie over het project en het buurtonderzoek dat zij tot 20 juni in kunnen vullen.”

100.000 euro winnen
Met de inbreng van de bewoners gaat de gemeente aan de slag om een kleurrijk groen inrichtingsplan te maken. Daarmee hopen zij van het project ‘t Greune Veld een icoonproject te maken. Het icoonproject is een door de provincie Gelderland uitgeschreven prijsvraag waarbij een plek in een stad of dorp groener wordt gemaakt. Project ‘t Greune Veld doet hieraan mee en maakt daarmee kans om maar liefst 100.000 euro in de wacht slepen om de wijk nog mooier te maken. Gemeente Oost Gelre roept de bewoners van de wijk dan ook op om de enquête in te vullen om zo samen met hen tot een prachtig eindresultaat te komen.