Ian Baker (l) praat bij met Jan Geerdinck van het Crashmuseum in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

Ian Baker (l) praat bij met Jan Geerdinck van het Crashmuseum in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

Crashmuseum is weer open

40-jarig jubileum wordt later dit jaar gevierd

Door Kyra Broshuis

LIEVELDE- Het is een parel in het culturele aanbod van de gemeente Oost Gelre; het AVOG Crashmuseum in Lievelde. Nadat het museum een lange tijd de deuren moest sluiten vanwege de coronacrisis zijn afgelopen zondag 6 juni de deuren weer open gegaan. Tot nader bericht kan er 1 persoon per 10 m2 binnen zijn.

In juli en augustus elke zondag open
Voorzitter Jan Geerdinck is blij dat hij weer mensen kan ontvangen in zijn museum. “Maar we moeten wel aan behoorlijk wat regels voldoen. We gaan, net als eerst, weer op de eerste zondagmiddag van elke maand de deuren openen. Voor de toeristenmaanden juli en augustus maken we een uitzondering; vanaf 4 juli kunnen bezoekers er tot en met 5 september elke zondagmiddag terecht van 13:00 tot 17:00 uur.”

Bijzondere collectie
In het Lieveldse museum is de eigen DVD-productie ‘De Luchtoorlog herleeft’ te zien, een bijzonder indrukwekkende film over de geschiedenis van de Luchtoorlog 1940-1945 boven de Achterhoek. Bewoners van de Achterhoek die het mee hebben gemaakt vertellen daarin over hun ervaringen. Ook heeft een museum sinds mei 2016 een groot overzichtsbord van alle vliegtuigcrashes die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Achterhoek plaatsvonden.

Behalve dat het museum een eerbetoon wil zijn aan de geallieerde vliegeniers die voor onze vrijheid hun leven offerden, geeft de permanente tentoonstelling een indruk van de technische kant van de Luchtoorlog 1940-1945. De Luchtmachten van Engeland, Canada, Australië, Amerika en Duitsland brachten veel verschillende typen vliegtuigen in de luchtstrijd. Van diverse toestellen die in de Achterhoek -maar ook daarbuiten- zijn neergestort, zijn in de expositieruimte onderdelen zoals vliegtuigmotoren, propellers, landingsgestellen, stukken vleugels, zuurstoftanks en cockpit-instrumenten te zien. Ook zijn er onderdelen tentoongesteld die zich tijdens het neerstorten aan boord bevonden zoals vlieguitrusting, navigatiemateriaal (vliegerkaarten), persoonlijke uitrustingsstukken van vliegeniers, boordwapens, vliegtuigmunitie en radio-installaties.

40 en 50 jaar
Het unieke museum bestond op 9 mei van dit jaar 40 jaar. “De jubileumviering moeten we vanwege de pandemie helaas uitstellen", vertelt Peter Monasso, secretaris van de stichting AVOG (Stichting Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravers Groep). Over de jubileumviering leest u later meer in de deze krant. AVOG bestaat volgend jaar al 50 jaar. De groep is opgericht door Jan Geerdinck en Peter Monasso. In die 50 jaar zijn 96 vliegtuigwrakken geborgen door de groep. “Het museum is op vrijdag 25 juni om 19:00 te zien in de uitzending van Dino’s Bezorgdienst op NPO1”, zo tipt Monasso.


www.crashmuseum.nl