Een aantal molens van park Hagewind. Foto: Annekée Cuppers

Een aantal molens van park Hagewind. Foto: Annekée Cuppers

Oost Gelre kan niets doen tegen windmolens Aalten

‘Er is en blijft sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat’

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - De hoge windmolens die de gemeente Aalten wil plaatsen op locatie Hagewind aan de rand van Lichtenvoorde stuiten op veel verzet. Verzet van de Lichtenvoordse bewoners van de wijk Flierbeek. OLW vraagt het college wat de gemeente Oost Gelre kan doen voor deze bewoners.

“Wij hebben vernomen dat de gemeente Aalten in een afrondend besluitvormingskader zit. Zo kunnen windmolenbouwers binnen de gemeente Aalten straks alleen windmolens plaatsen op de locatie Hagewind, aan de rand van Lichtenvoorde. En Aalten wil het mogelijk maken om de hoogte van die nieuwe windmolens zo ongeveer te verdubbelen ten opzichte van de huidige windmolens”, zegt Paul Wallerbos. “Lichtenvoordenaren hebben een zienswijze ingediend op met name de negatieve impact die de hoge windmolens gaan hebben op de leefbaarheid in Lichtenvoorde. Aalten lijkt met dit besluit een houding aan te nemen die wij als OLW verwerpelijk vinden, namelijk ‘we overleggen niet fatsoenlijk met onze buurgemeente en zetten grotere windmolens alleen aan de gemeentegrens, zodat Aalten de lusten heeft maar Oost Gelre de lasten.’”.

Veel impact op Lichtenvoorde
OLW wil weten of gemeente Oost Gelre ook een zienswijze heeft ingediend. Ook wil OLW weten hoe het mogelijk is dat Aalten nu zo’n besluit kan nemen dat voor Oost Gelre zoveel impact heeft. De partij vindt dat er ook een standstill voor de windmolenprojecten aan de gemeentegrens moet komen, net als dat nu in Oost Gelre geldt. “Wat gaat de wethouder doen om te voorkomen dat er aan de rand van Lichtenvoorde die hoge windmolens komen?”, zo vraagt Wallerbos.

Aanvaardbaar
"De gemeente Aalten ziet deze windmolens als een optie om de energiedoelstellingen te halen”, legt wethouder Bart Porskamp uit. "Wij hebben op de plannen van Aalten gereageerd in de vorm van een zienswijze. En wij hebben wel degelijk onze zorg uitgesproken. Zeker met betrekking tot de inwoners van Flierbeek. We hebben de gemeente Aalten gevraagd hier rekening mee te houden. Maar het is wel zo dat wij niet gaan over ruimtelijke kaders en het beleid van een buurgemeente. We zoeken uiteraard wel afstemming en hebben ook regelmatig contact met elkaar. Dat wij als gemeente Oost Gelre een pas op de plaats maken, betekent niet dat onze buurgemeenten dat ook moeten doen. Wethouder Frank en ik gaan op korte termijn weer in overleg met onze collega's in Aalten maar er is en blijft sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat in onze gemeente.”

Dit antwoord is niet waar OLW op hoopte, zo zegt Wallerbos. “Ik heb het idee dat de wethouder het niet serieus neemt. Dit is teleurstellend; hij komt niet op voor de belangen van de burgers in Lichtenvoorde.”