When the shit hits the fan

Het ziet ernaar uit dat de bewoners van de wijk Flierbeek straks het nakijken hebben. Daar waar de gemeente Oost Gelre wijselijk alle windmolenprojecten heeft stilgelegd (voor hoelang weet je nooit, dus waakzaamheid blijft geboden), gaat men in buurgemeente Aalten vrolijk verder met de plannen voor windmolens zo hoog als de Eiffeltoren. Ach ja, als je het zo vanaf de kant van het Aaltense Goor bekijkt, kun je het met een beetje fantasie wel als 'Lichtenvoorde aan zee' bekijken.

Het college van Oost Gelre reageert zoals we dat onderhand van ze kennen Ze hebben de gemeente Aalten netjes gevraagd om een beetje rekening te houden met zijn buurtjes maar echt even flink 'achteruut 'n hals komm'n' was er niet bij. Alsof men bang is dat al teveel geblaas vanuit Oost Gelre de wieken van die raddraaiers alleen maar harder zouden doen draaien.

Die hele klimaatpolitiek begint onderhand rare vormen aan te nemen. Om de regenwouden in Braziliƫ te redden, kappen we hier hele bossen weg om de biomassacentrales aan de gang te houden. Worden burgers gestimuleerd hun tuin te vergroenen in het kader van biodiversiteit terwijl er ondertussen plannen zijn om de N18 door een ecologisch natuurgebied te laten lopen. Om nog maar te zwijgen over die grootschalige zonneparken waarbij de winst terecht komt bij multinationals in het buitenland, net als de kruiwagens subsidie.

Een grote boevenbende is het, als je het mij vraagt. Dat had de gemeente inmiddels zelf ook door en verzorgde terstond een speciale uitzending onder de naam 'Kiek uut!'. Ik dacht dat in deze online talkshow de omkopingspraktijken van Agem aan bod zouden komen maar dat had ik natuurlijk weer verkeerd begrepen. Het bleek een programma om ondernemers te waarschuwen tegen criminele praktijken uit de onderwereld, niet uit de bovenwereld.

Misschien kunnen we als gemeentes een fijne uitruil organiseren? Als de gemeente Aalten de plannen met die malle megamolens toch doorzet, krijgen ze er van Oost Gelre gewoon een welkomstcadeautje bij. Voor Vitelco zoeken we nog een plekkie en er liggen nog plannen op stapel om een megamestvergister te bouwen in Groenlo. Of is dat project inmiddels omgeturnd naar een kerncentrale om de Achterhoek eens echt duurzaam van elektriciteit te voorzien?

Anyway, zij de shit, wij de molens. Lijkt me een prima ruil. En de Grolse wind van de verantwoordelijke wethouder, die krijgen ze er dan gratis bij.


Kees Kiezel

keeskiezel@outlook.com