Volksgezondheidsfeest

Hoe het met de andere kermissen in Oost Gelre en Beltrum gaat, we gaan het meemaken of juist niet meemaken. De Stichting Grolse Kermis heeft inmiddels bekendgemaakt dat de editie van 2021 doorgaat. Of er moet iets heel bijzonders gebeuren, zoals een vijfde golf met een Groningse variant.

Ze hebben besloten er een besloten muziekkoepelterreinfeest van te maken. Met bekenden die je op hun blauwe of bruine ogen vertrouwt, verwacht je. Maar nee, mensen die het (buiten!)terrein op willen, moeten een vaccinatiebewijs, een recent negatief testbewijs of een herstelbewijs kunnen overleggen. Hoe kun je trouwens aantonen dat je van corona bent hersteld als je alleen milde klachten hebt gehad en niet naar de dokter bent geweest? Omdat je de zorg niet onnodig wilde belasten of omdat je dacht dat je een ouderwetse aandoening als griep of verkoudheid had.
Nou ja, daar zal ongetwijfeld een oplossing voor komen. Het schijnt dat de gemeente nog een hele stapel oplossingen op voorraad heeft. Deels voor problemen die er nog niet eens zijn. Over vooruitdenken gesproken.
Maar als je eenmaal door de medische selectie aan de ingang bent gekomen, dan mag je je ook helemaal laten gaan, niet alleen buiten de tent maar zelfs in de tent. Geen anderhalve meter. Gewoon polonaise, dronken lallen met consumptie. Het kermiscomité organiseert de gecontroleerde instroom en er zijn toiletwagens voor gecontroleerde uitstroom. 'Ik zal oe met de piele tegen de box an slaon', in mijn dromen hoor ik het al.

Er is ongetwijfeld livemuziek. Een deel van de setlist is al uitgelekt. Op het repertoire staan onder andere 'If you tolerate this, then your children will be next' van Manic Street Preachers, 'Stayin' Alive' van de Bee Gees, 'Atemlos durch die Nacht' van Helene Fischer, 'Duurt te lang' van Davina Michelle en in de darkroom komt het hele repertoire van The Cure langs.
De volksgezondheidsspelen gaan ongetwijfeld ook door. Misschien om in de gezellige sfeer te blijven dit jaar geen vogelschieten, maar virusschieten.

Als je dat allemaal niet wilt, dat geneuzel in je coronaprivacy, dan kun je natuurlijk gewoon naar de kermisattracties. De gemeente gaat zorgen voor een 1,5 meter-kermis en veilige looproutes. Wellicht wordt er op dit moment al gewerkt aan botsautootjes met bumpers rondom van 75 centimeter.
En als je dat ook niet wilt, kun je altijd nog gewoon naar de kroeg of het terras. Daar doen ze hooguit een gezondheidscheck, die je natuurlijk wel naar waarheid moet invullen. Op de Haagse manier.