Foto: PR

Foto: PR

Tour de Mariënvelde: van Oranje naar Geel

MARIËNVELDE - Van Code Oranje naar Code Geel. Ook voor sportliefhebbers is die wissel op korte termijn te verwachten. Als de aandacht voor de voetballers in het oranje plaatsmaakt voor de wielrenners, strijdend om de gele trui in de Ronde van Frankrijk. En de voetbalpooltjes worden vervangen door deelname aan het traditionele spel Tour de Mariënvelde. “Tenminste als de inschrijving niet wordt vergeten, want dat komt door Oranjekoorts regelmatig voor”, aldus ‘de Tourdirectie’ in het kerkdorp.

De grote internationale voetbaltoernooien en de Tour de Mariënvelde vormen meestal een niet al te gelukkig huwelijk. “De start van de Tour de France, waaraan ons spel is gekoppeld, valt meestal samen met de beslissende fase van die kampioenschappen. En als Nederland nog in het toernooi zit, dan is het Oranje boven. De televisie, radio en kranten besteden daar alle aandacht aan, terwijl nauwelijks aandacht aan de komende Tour de France wordt besteed. En als dan opeens het doek valt voor het Nederlands elftal, realiseert menigeen zich, dat is vergeten om zich in te schrijven voor de Tour de Mariënvelde”, legt Henri Weikamp uit, die sinds jaar en dag met Henny Heutinck, Peter Valen en George Wieggers het spel organiseert.

“Nog erger was het als het Nederlands elftal zelf speelde op de dag van de inschrijving. Dat is in het verleden ook een paar keer gebeurd. En in die jaren sloot de inschrijving op zaterdagmiddernacht. Nou, dan begon op zondagochtend het gebedel om nog een ploeg te mogen inschrijven. Soms met de fraaiste smoezen en verhalen’’, vertelt Peter Valen. "Maar dat probleem is nu opgelost. De aanmelding is nu mogelijk tot de start van de 2e etappe op zondag 27 juni om 13.00 uur”, vult Henny Heutinck aan.

Nieuw honk
Deelnemers, die er een traditie van hebben gemaakt om hun team op een formulier aan te leveren bij café Heutinck, moeten in 2021 aan de andere kant van de weg zijn. De horecagelegenheid sloot in oktober 2020 definitief haar deuren. “We organiseren het spel nu vanuit de BMV (Brede Maatschappelijke Voorziening, red.). Niet te missen. Naast de kerk. Daar gaan we snel aan wennen”, aldus George Wieggers.

Maar of het spel in de BMV ook wordt afgesloten met een traditionele slotavond en een interview met een bekendheid uit de wielersport is onzeker. “We zitten met zoveel vragen, dat we pessimistisch zijn. Geldt de anderhalve meter-plicht nog, hoeveel bezoekers mogen er zijn, wat zijn de regels vanuit de gemeente, hebben we een vergunning nodig? Natuurlijk willen we die eindavond graag weer organiseren, maar wel als het zo gezellig als altijd kan worden”, verklaren de organisatoren.

Deelname
De inschrijving voor de 38ste Tour de Mariënvelde, waarbij de deelnemers 22 renners opgeven, die in de Tour de France van start gaan, kan plaatsvinden vanaf vrijdag 25 juni tot zondag 27 juni 2021 13.00 uur (de eerste etappe telt niet mee in het spel, red.). Bij voorkeur via internet, waarop dagelijks ook de standen bijgewerkt worden. Surf hiervoor naar www.tourdemarienvelde.nl

Maar deelnemers kunnen zich ook op de traditionele manier aanmelden. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij de winkels van Schuurman Schoenen in de Achterhoek en Twente, Sportpoint Navis in Aalten, tankstation Texaco Lichtenvoorde, sportzaak Han ter Woerds in Lichtenvoorde, Goossens Fietsen in Groenlo, Paul Knippenborg Fietsen en het Sourcy Center in Zieuwent, de Heer snacks en ijs in Varsseveld, café De Tapperij in Ruurlo, cafetaria De Smulhoek in Zelhem en natuurlijk in het Tourcafé in de BMV in Mariënvelde aan de Waalderweg 7.