Rectificatie

Twee grote aardverschuivingen deden zich afgelopen week voor in medialand. De eerste was de verkoop van het Algemeen Nederlands Persbureau aan filantroop Chris Oomen. Chris, en na zijn dood zijn kinderen, wil er persoonlijk voor zorgen dat Nederland in de toekomst gevrijwaard blijft van nepnieuws. Gelukkig maar dat de overname nu pas plaatsvindt zodat we hem het 'nepnieuws' van het afgelopen coronajaar niet aan kunnen rekenen. Ik bedoel maar, je slaat toch een behoorlijke flater als je had moeten toegeven dat Maurice de Hond het tóch bij het rechte eind bleek te hebben met zijn aerosolentheorie. Of dat je moet bekennen dat Trumps bewering over dat het coronavirus uit een lab in Wuhan zou komen niet helemaal uit de lucht gegrepen bleek. En dat het helemaal niet zo zeker is dat de coronavaccinaties werken tegen een alfabet aan varianten zoals beloofd.

Heerlijk toch, dat we straks zelf niet meer na hoeven te denken en informatie hoeven te wegen en te bediscussiëren. Dat hadden we in de afgelopen maanden toch al afgeleerd door de constante stroom aan overheidsinformatie op radio en tv. Of moeten we zeggen: propaganda? Indoctrinatie zou ook nog kunnen. Kiest u maar uit welk woord u het beste vindt passen.

Ik vind het prijzenswaardig wat de familie Oomen voor ons over heeft (minstens 30 miljoen) om ons simpele zielen dagelijks te voorzien van voorgefilterd nieuws. Immers, het ANP is de basis waarop alle grote mediabedrijven hun berichtgeving baseren. Wellicht scheelt dat ook nog een aantal dagbladtitels in de toekomst. Dan houden we, net als destijds in Polen, nog maar één krant over: De Waarheid.

Ook hier in de Achterhoek hebben we er een nieuwbakken mediatycoon bij. Onze eigen Gerhard Weevers, eigenaar van uitgeverij Achterhoek Nieuws, heeft zijn hand weten te leggen op de laatste drie lokale kranten in de Achterhoek die voorheen nog onder DPG-media vielen. En dat geeft hoop, beste lezers! Want waar de grote kranten zoals de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Telegraaf en zelfs onze grote broer De Gelderlander enkel nog in handen zijn van twee Belgische bedrijven en hun nieuws vooral baseren op wat het ANP te bieden heeft, houdt Achterhoek Nieuws gelijk het dorpje van Astrix en Obelix eigenwijs zijn rug recht en legt de focus op de verhalen uit eigen regio.

Persoonlijk lees ik het liefst Gezond Verstand. U weet wel, dat complottenblaadje dat tweewekelijks in de kiosk van Primera ligt. Zo hoor je nog eens wat anders en, bijkomend voordeel, ze hebben nog geen enkel artikel hoeven rectificeren.


Kees Kiezel

keeskiezel@outlook.com