Vrijwilliger Tonnie Krabbenborg, aanwezig op het sportpark van RKZVC in Zieuwent. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger Tonnie Krabbenborg, aanwezig op het sportpark van RKZVC in Zieuwent. Foto: Theo Huijskes

Tonnie Krabbenborg uit Zieuwent is vrijwilliger van de maand juni

‘Mijn vrijwilligers-hart heb ik verpand aan RKZVC!’

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - De slotconclusie van een geanimeerd gesprek met Tonnie Krabbenborg (67), geboren en getogen in Zieuwent, is dat wij deze keer niet te maken hebben met een vrijwilliger in algemene zin, maar met een pure sportvrijwilliger. In dit geval iemand, waarbij het gehele leven in het teken staat van een drietal sporten, te weten handbal, voetbal en mountainbiken. Maar wanneer betrokkene de vraag wordt gesteld waar hij zijn vrijwilligershart aan heeft verpand, dan volgt er een kort en krachtig vijfletterwoord: RKZVC, de trots van Zieuwent in het algemeen en van de daar wonende familie Krabbenborg in het bijzonder. Een voetbalclub, die niet alleen door Tonnie, maar ook door echtgenote Paulien en niet te vergeten hun beide zonen Lars en Michiel wordt omarmd.

De onwetendheid van uw verslaggever met betrekking tot het niet kunnen aangeven met welke familie Krabbenborg ‘oet Zuwent’ wij in deze van doen hebben, wordt snel gepareerd door de (sport)vrijwilliger van de maand juni 2021.

“Zet maar in de krant ‘Krabbenborg Jennekes’, dan weet iedereen die de gemeenschap Zieuwent een warm hart toedraagt, welke familie Krabbenborg het betreft. Ik ben geboren op 12 mei 1954 in een gezin met elf kinderen, waarvan er inmiddels twee zijn overleden.

De sport, in dit geval de handbalsport, heeft ervoor gezorgd dat ik in aanraking kwam met Paulien Klein Gunnewiek, destijds woonachtig aan de Ringweg in Voor-Beltrum, waarmee ik in 1983 ben getrouwd. De sportieve genen hebben wij overgebracht op onze zonen Lars (35), inmiddels al enkele jaren hoofdtrainer van de voetbalclub VVG ’25 in Gaanderen, en Michiel (31), speler en aanvoerder van de hoofdmacht van RKZVC, uitkomende in de hoofdklasse amateurvoetbal van de KNVB”.

Tonnie bracht zijn werkzame leven met name door in dienst van de gemeente Lichtenvoorde. “Na mijn studie, onder andere aan de Middelbare Landbouwschool, ben ik werkzaam geweest in de wegenbouw. Na een kort verblijf in Brazilië kreeg ik in 1985 de kans om als invaller-beheerder van de sporthal in gemeentedienst te komen. Dit leidde vervolgens tot een werkplek in het serviceteam van de gemeente Oost Gelre, waarbinnen ik tot 2020 en dat met heel veel plezier heb mogen werken.”

Vrijwilligerswerk ter ondersteuning van de sport
De impact van het vrijwilligerswerk ter ondersteuning van de sport kan het best worden aangegeven met een opsomming, waaruit onder andere blijkt dat Tonnie Krabbenborg ruim 15 jaar leider en trainer is geweest in de handbalsport, alsmede 40 jaar als handbalscheidsrechter op het hoogste niveau heeft gefungeerd. “Dit laatste met name bij het dameshandbal, waarbij ik geheel Nederland tot in alle (uit)hoeken heb gezien. Mijn toetreding tot de handbalsport heb ik mede te danken aan vrouwlief Paulien, die een verwoed handbalster was bij HV Vios in Beltrum”, aldus Krabbenborg, die enkele jaren geleden voor zijn 40-jarige inzet nog een bijzondere onderscheiding, te weten de officiële NHV Gouden Fluit, in ontvangst mocht nemen.

“Wat de actieve voetbalsport aangaat, heb ik het niet verder geschopt dan het tweede team van RKZVC. Daarentegen heb ik mij wel jaren achtereen toegelegd op het zijn van scheidsrechter, in eerste instantie KNVB-referee en later clubscheidsrechter bij onze Zieuwentse dorpsclub. Het zullen verder onder andere mijn verdiensten als assistent-scheidsrechter van onder andere RKZVC 1 betreffen, alsmede het zijn van tien jaar elftalbegeleider van RKZVC 1, die voor het bestuur onder leiding van voorzitter Henri Weikamp aanleiding zijn om mij voor te dragen voor deze maandelijkse rubriek. Daarnaast ben ik altijd bereid om andere klusjes ten behoeve van de club voor mijn rekening te nemen. Als voorbeeld daarvan noem ik de aanleg en het onderhoud van het totale straatwerk op het sportpark ‘De Greune Weide’. Maar afgezien welke werkzaamheden het ook betreft, wanneer ze denken mij ergens voor nodig te hebben, kan men te allen tijde een beroep op mij doen”, aldus de man die inmiddels 55 jaar lid is en derhalve behoort tot het bijna onvervangbare meubilair van de Zieuwentse voetbalfamilie.

In 1960 als 5-jarige maar liefst zes dagen vermist
Vanzelfsprekend mag in deze bijdrage niet onvermeld blijven dat dezelfde Tonnie Krabbenborg, en dat in 1960 op 5-jarige leeftijd, plotseling van de wereld leek te zijn verdwenen. In plaats van naar huis te fietsen, koos peuter Tonnie een verkeerde richting om vervolgens na een fietstocht van maar liefst 50 kilometer in het Duitse Wesel verzeild te raken. Dit met het gevolg dat het thuisfront in Zieuwent met aan het hoofd vader en moeder Krabbenborg helemaal in paniek raakte en rekening hield met een ernstig ongeval. Naast de familie werd de gehele gemeenschap Zieuwent meegetrokken in de iedereen aangrijpende hysterie van deze plotselinge verdwijning. Destijds waren het met name burgemeester Waals van toen nog de gemeente Lichtenvoorde en de binnen de gemeenschap Zieuwent op handen gedragen huisarts Molleman, die de belangrijkste steun waren voor de in alle staten verkerende familie Krabbenborg. De hel van angst, alsmede het moeten accepteren van een slopende onzekerheid duurde zes volle dagen. Een foto van de kleine Tonnie -verblijvende in een Duits weeshuis- in het bekende Duitse tv-programma ‘Hier und Heute’ zorgde voor totale opluchting en bracht Tonnie terug in zijn eigen Zieuwent.

Inmiddels 62 jaar later, en dat gezeten op het terras van het clubgebouw van RKZVC, zegt dezelfde Tonnie Krabbenborg zich weinig tot eigenlijk niets te kunnen herinneringen van het hele gebeuren. “Wat ik wel weet, is dat mijn ouders en in het bijzonder mijn moeder erg veel geleden heeft aan het ingrijpende gebeuren. Zelf word ik er met name aan herinnerd door anderen, die het destijds van dichtbij hebben meegemaakt of er anders over gehoord hebben.”