Regiobank organiseert Nationale DorpenTop

ACHTERHOEK - Om het belang van een vitale regio voor Nederland te agenderen en te laten zien wat we kunnen leren van de regio’s, organiseert RegioBank op 25 juni 2021 de eerste Nationale DorpenTop op het Zwarte Cross terrein in Lichtenvoorde, een van de meest iconische plekken in de Achterhoek. Onder anderen Jacco Vonhof (voorzitter MKB Nederland, Floor Milikowski (auteur Een klein land met vele uithoeken) en Özcan Akyol (auteur en opiniemaker) komen spreken over onderwerpen als wonen, werken en leven in de regio. RegioBank directeur Rein Wispelweij haalde in een rondgang langs dorpen en kleine steden de afgelopen maand input op bij bewoners, ondernemers en andere mensen die een actieve rol spelen in de lokale samenleving.

Wispelweij: “Uit representatief onderzoek dat wij begin dit jaar lieten uitvoeren, blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders (70%) veel waarde hecht aan een sociaal betrokken en een leefbare buurt. Ik geloof dat banken daar net als winkels, sportverenigingen en scholen een rol in te spelen hebben. Met deze eerste Nationale DorpenTop wil ik duidelijk maken aan de rest van Nederland, ook aan andere banken, dat de regio geweldige investeringskansen biedt. En dat de steden veel kunnen leren van de oplossingen die in de regio’s gevonden worden op het gebied van wonen, werken en leven. Zonder de regio’s is er ook geen Randstad.”

Programma
De Nationale DorpenTop wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Met het oog op de coronacrisis is voor de eerste editie gekozen voor een hybride vorm. Alleen de gespreksleider en de sprekers zijn fysiek aanwezig in Lichtenvoorde. De overige deelnemers krijgen toegang via het scherm. Onder leiding van Evelien Bosch (NPO2, NCRV) gaat Wispelweij in gesprek met onder meer Ronnie Degen (directeur/mede-eigenaar Feestfabriek Alles Komt Goed BV) en Bart-Jan Krouwel (oudbankier bij o.a., Triodos en Rabobank) over de behoeftes in de regio en de kansen die er liggen. Met prof. dr. Gert-Jan Hospers, hoogleraar Stad en Regio (Radboud Universiteit) bespreken we onder meer wat leven in de regio met je gevoel van welvaart kan doen. Jacco Vonhof (MKBNederland) deelt zijn visie op de rol van het MKB in de regio. Özcan Akyol (Eus) neemt ons in een column vanuit ‘zijn’ Deventer mee in de grote voordelen van het wonen, werken en leven in het oosten van het land. Journalist en sociaal-geograaf Floor Milikowski geeft ons in haar regiolezing een inkijkje in de verschillen tussen de Randstad en de regio. We bespreken de laatste ontwikkelingen op het gebied van leefbaarheid in de buurt samen met RegioBank adviseur Rik Steentjes. En er is muziek van singer-songwriter Rob Dekay (Deventenaar en net als Evelien Bosch oud-deelnemer Wie is de Mol?).

Praktische informatie:
25 juni 2021, 13.00 – 14.30 uur Live vanaf het Zwarte Crossterrein in Lichtenvoorde, online bij te wonen Inschrijven via www.regiobank.nl/nationale-dorpentop

Buurtzaamheid en kracht van de regio centraal op eerste Nationale DorpenTop
Onder de noemer buurtzaamheid draagt RegioBank vanuit 475 kantoren aan de sociale en economische vitaliteit in dorpen en buurten in heel Nederland. RegioBank investeert al meer dan 100 jaar in de sociale en de economische vitaliteit van buurten zodat het daarin fijn wonen en leven is en aantrekkelijk is om in te ondernemen. Daarom steunt de bank onder meer samen met het Oranjefonds lokale projecten die het buurtgevoel vergroten. En we zetten onze kennis van de regio in om bijvoorbeeld de bakker om de hoek te helpen met de juiste financiering. Want als de bakker in de buurt blijft, blijft de slager ook. En de doe-het-zelfzaak ook. In dat kader lanceerde RegioBank deze maand ook de Koop Lokaal Campagne.